Boeuf bourguignon

Bœuf bourguignon je tipično francusko jelo, pravi recept za nedjeljnji ručak sa obiteljom. Dolazi iz regije ‘Bourgogne‘ i koristi 2 specialiteta iz te regije: crno vino i govedina ‘Charolaise’.

   

Bœuf bourguignon se prije par godina našao na vrh francuske kuhinje zahvaljuči filmu Julie & Julia koji ga je upoznao sa svijetom. Film opisuje istinitu priču o Julie Powell koja je 2002. godine krenula blog koji opisuje njezin pokušaj za kuhati sve recepte poznatog kuhara Julia Child (Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking ) u godinu dana (365 dana, 524 recepata).

Najvažniji sastojak ovog recepta je definitivno strpljenje. Za Bœuf bourguignon treba vremena. Inače se kuha satima, ali zahvaljuči ovog recepta i marinadu dobit ćete isti rezultat bez dugo kuhanje.

Ajde, ajde da ne čekate dulje, dame i gospodo samo za Vas, Le Bœuf bourguignon !

Sastojci (za 4 osobe):
– 1 kg goveđeg mesa (treba biti što kvalitetnje meso, može meso za gulaš ali najbolje dio bi bio goveđe obraze, možete miješati više dijelova goveđeg mesa)
– 200 g pancete
– 100 g malih kapula
– 6 režnja češnjaka
– 4 mrkva
– 1 bocu crnog vina (75 cl)
– 10 cl cognac-a (ili brandy ako nemate konjaka)
– 25 g maslaca
– 15 g šečera
– 2 velike žlice glatkog brašna
– 1 žličicu majčine dušice
– 3 lovor list
– Peršin
– Sol i papar

* Treba se staviti i  2 repa koja na francuskom zovemo ‘navet’, nisam mogla ih naći u splitu, ako imate sreće ih naći režete ih u 4 komada i tretirati ih kao mrkve.

.

.

.

1 – 24 sati prije: očistiti goveđeg mesa od masnoće i rezati u večim kockama. Očistiti mrkve i rezati u veće komade (rezati otprilike u 8 komada), oguliti češnjak i kapula.

.

.

.

2 – Staviti u veću posudu : meso, mrkve, kapula, češnjak, majćina dušica, lovor list i šečer. Dodati sol i papar i dobro miješati. Dodati crno vino i cognac na kraju.

Pokriti posudu sa plastičnom folijom i ostaviti 24 sata u frižider i miješati svaki 6 sati (otprilike, ne morate se digniti po noći 😉 )

.

3 – Sutra dan ocijediti sve sastojke i zadržati marinadu.

.

.

.

.

4 – Pržiti meso u tavi  na maslacu samo par minuta da dobije lijepu boju ali da se ne kuha (ako izađe previše vina iz mesa vratiti u marinadu, tu se meso treba pržiti a ne već se kuhati u vino).

Dodati pancetu u malim komadima i pržiti još 5 minuta.

.

5 – Dodati mrkve, kapula i češnjak (bacite lovor list i majčinu dušicu) i pržiti sve skupa još 1 minute. Dodati brašno, miješati i dodati marinadu.

Kuhati sve skupa (bez poklopca) 20 mn kad zakipi.

.

.

6 – Staviti sve u lonac koji ide u pećnicu, zatvoriti lonca i peći sat vremena na 180 C.

.

.

.

.

7 – Izvadite iz pećnice, dodati nacjeckani peršin i servirajte sa pire krumpir.

.

.

.

.

.

Što kvalitetnije meso ćete izabrati, bolje će biti.

Ne brinite ako bude previše, ovo jelo je još bolje sutra dan.

Bon appétit !

Oglasi

7 comments on “Boeuf bourguignon

  1. Dunja kaže:

    Draga Delphine, jako mi se sviđa tvoj sajt. Detaljne slike i opis pripremanja jela – to je to što treba nama, suvremenim ženama:) Slažem se sa Markom da je originalna verzija s gramatičkim greškama simpatičnija:) Moja mama baš pita kod zadnjeg recepta na koja 2 repa si mislila, od koje životinje:) Čestitke još jednom! Samo nastavi tako dalje!

  2. Jelena kaže:

    Baš imam na to do listi recept Džulije Čajld i pitala sam se da li je to skrnavljenje praviti po receptu amerikanke, pa sam krenula da tražim autentični francuski blog za ovaj recept. nešto nalik našem gulašu ali još bolje. Odlično! Klasik ostaje klasik! Dobro vino je must!

  3. Snježa kaže:

    Oh, koliko truda ulažeš u izradi jednog posta. ja ti se divim i čestitam. Svaka čast. Sviđa mi se i blog a naravno i sva ova divna francuska jela koja nam predstavljaš! Čestitam!!!!

  4. Martina kaže:

    fantasticno!!! pozdrav iz Burgunda!

    Martina

  5. […] jela se nađe na primjer Soupe à l’oignon, Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au […]

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s