Ovaj je desert posvećen svim ljubiteljima čokolade.
Izmislio ga je poznati umjetnik Henri Toulouse Lautrec početak 20-og stoljeća. Prvo ga je zvao ‘majoneza od čokolade‘ ali na sreću se ime brzo promijenio na ‘mus od čokolade‘ ili na francuskom ‘mousse au chocolat‘.
Brzi, lak i jednostavan, ne trebate nikakvog iskustva da biste ga napravili, a sigurno je da ćete usrečiti sve Vaše pozvanike.
Najteže u receptu je da ćete morati čekati barem 3 sata da se ohladi, a to je pravo mučenje.
.
Sastojci:
200 g čokolada
6 jaja
.
.
.
.
1 – Najprije trebate rastopiti čokoladu. Imate više načina, najbolje ali i najkompliciranije je korištenje ‘bain-marie’. Zato je potrebno staviti čokoladu u manjim komadima u posudu koja može izdržati visoku temperaturu i tu posudu staviti na lonac s vodom. Staviti lonac na vatru dok ne zakipi vode. Tada će se čokolada polako rastopiti i na taj način ne može izgorjeti.
Najednostavnije način koji ja koristim je rastopljenje čokoladu u mikrovalno. Tu morate znati jednu stvar, mikrovalno ne grije ravnomjerno. Ako predugo ostavite čokoladu unutra jedno dio će izgorjeti dok ostalo neće uopće biti rastopljen. Taj problem je lako riješiti, trebate svaki 15-20 sekundi zaustavljati mikrovalno i miješati čokoladu. Na taj način u 2 minute ćete imati savršenu rastopljenu čokoladu.
Kad ste to napravili ostavite čokoladu da se ‘ohladi’, odnosno da postane topla a da ne bude vruča. Poslije ćemo dodati žumanjke a ne želimo da se iskuhaju zato je bitno da čokolada ne bude prevruča.
2 – Dok se čokolada ohladi odvojite bijelanjke od žumanjke. Pazite da ne bude niti malo žumanjka u bijelanjkama inače nećete moći dobiti snjega. Dodati prstohvat soli u bjelanjke, to će pomoči da se učvrste. Ne brinite za kombinaciju soli i čokolade jer prvo, neće se osjetiti, a drugo, sol zna izvuči najbolje od čokolade i omogučiti da njen okus dođe još više do izražaja.
.
3 – Sad uhvatite mikser i neka on radi svoj posao. Tu nema greška, ne možete faliti, što višete miješate čvršće će biti.
.
.
.
.
4 – Dok je čokolada topla (ne smije biti baš vruča) dodajte žumanjke i miješati sa kuhaćom. Nemojte staviti žumanjke sve od jednom nego recimo 2 po 2. Tada će se smjesa dosta učvrstiti ali bez panike, to je sve normalno.
.
.
5 – Ostaviti da smjesa dođe do sobne temperature i dodajte snijeg od bjelanjka u 3 ili 4 puta u smjesu i nemojte brzo miješati nego lagano miješate odozdo… nježno… da se ne razbije snijeg.
Smjesa mora biti na sobnu temperaturu, ako je pretopla tada će se bjelanci otopiti a to ne želimo…
.
6 – Znači kad jeste to napravili trebali biste imati barem istu količinu musa od čokolade koliko ste imali snijeg od bjelanjka.
Sad će biti smjesa dosta rijetka ali to je sve ok, učvrstit će se (hoće, hoće…) u frižideru.
.
.
.
Stavite u malim posudama ili u veću posudu i ohladite u frižider 3 sata.
Ovo je najednostavnije što može biti. Neki će dodati maslac ili vrhnje ali mislim da je to suvišno. Što se tiče šečera ovisi o vama ali mislim da nema smisla jer uspjeh recepata se nalazi u kvaliteti čokolade. Kvalitetna čokolada ne bi se smijela miješati sa šečerom, kao da biste miješali vino i vode… 😉
Koristila sam čokoladu 60 % kakaa i pokazala se izvrsna, ako volite gorki okus izabrerete 70 %, ako volite slađe može i mlječna čokolada, može čak i bijelu čokoladu.
Za ovo sam uvijek! Tvoj mousse predobro izgleda 🙂
Volim francusku kuhinju i volim tvoj blog 🙂
Hvalaaaa! 🙂
nazalost sam valjda nestrpljiva pa mi je mousse splasnuo 😦 ali ukusno je.. bit ce vise srece drugi put.. blog ti je super 🙂
Da nije čokolada možda bila pretopla kad ste dodali bjelanjke??
nije bila pretopla nego sam previse i prebrzo mijesala..
napravila sam jos jedan i ovaj put je odlicno ispao :)))
nisam razumjela sta je s zumanjcima i oni se umute onako bez secera?
Bjelanci se umute u snijeg (3) a žumanjci se ne umute, treba samo ih dodati u rastopljenu čokoladu (4).
Nadam se da je sad jasnije. 🙂
a kakko žumanjci ne ostanu živi, mislim kako se ne osjete dok se jede
Stvarno se ne osječaju žumanci! Najbolje da probajte pa javite ako nije tako 😉 Pozdrav.
Važi, čim probam javim 🙂 Hvala na odgovoru 🙂 Pozdrav.
da li sam dobro razumela da zumanca se umesaju u skroz ohladjenu cokoladu?Jer ako je tako malo me strah posebno preko leta to praviti zbog tako nekuvanih jaja.Da li bi se moglo umesati zumanca u toplu cokoladu ili mlaku znaci ne vrelu?Kako bi onda ispalo?
Draga Sandra, čokolada ne mora biti baš hladna, nego mlaka, čak i malo topla, u tom slučaju samo trebate brzo miješati kad dodajete žumance. Hvala na komentara, dodat ću i to u recept da bude svima jasno.
Evo napravili smo ali smo otopili cokoladu sa lesnicima sve penasto a lesnici pravi uzitak,samo neznam gledajuci sliku deluje mi mnogo gusce nego sto je meni ispalo kao biskvit izgleda,mada sam sve radila kao sto pise.
ustvari vidim pise u frizideru da bude 3 sata ali meni je bilo sat mozda je u tome problem,nismo mogli docekati.
Ako ne ostavljate dovoljno dugo u frižideru onda mus se ne učvrsti, tako da je vjerojatno tu problem.
Koju čokoladu treba koristiti za kuhanje ili za jelo i još jedno pitanje da li je moguće otopiti čokoladu sa maslacem na vatri?
Ja sam koristila čokoladu za jelo, 60% kakao, ali možete koristiti čokoladu za kuhanje, neće ništa biti loše. što se tiče maslaca ja ga ne koristim, ali mislim da bi bilo bolje da se doda na kraju, kad se čokolada već rastopila, da ne bi kuhao.
Chère Delphine,
Je suis croate et j’habite en France (Bouches du Rhône) depuis plus de 9 ans déjà.
J’adore la France mais surtout la cuisine française et je me suis complètement intégrée dans ton beau pays car j’adore préparer tous les plats typique.
Tvoj hrvatski jezik je odlican kao i tvoj blog, zaista svaka cast. Proslijedila sam tvoju stranicu mojima u hrvatskoj kako bi sami spremali odlicna francuska jela. Ima jos jako puno recepata i nadam se da ces ih uskoro podijeliti sa svima.
A bientôt!
Anna
Merci Anna!!!! Ton français est vraiment parfait. 🙂
Odličan recept, isprobala 🙂
Hvala Сања Шаула. Drago mi je. 🙂
Skidam kapu !!!
Hvala Vam i puuuuno uspijeha !! Pozdrav !
Hvala Lucka! 🙂 Lijep pozdrav.
Omiljeni desert. Znam ga narucit po restoranima radi usporedbe i do sada nisam nasla na bolji. Dapace, ili su premasni ili im fali zraka! Recept je trijumf jednostavnosti, a mousse je prozracan, topi se u ustima. Cista uzivancija! Za svaku preporuku.
Hvala Mary!!!!!! 🙂
jako volim tvoj blog, između ostalog zato što sam slaba na francusku kuhinju (koju također jako volim) 🙂 ovo je baš pravi mousse, autentičan i onakav kakav mousse treba biti, bez suvišnih dodataka. Volim i tvoje slike koje objašnjavaju korak po korak kako se što radi. recept je predivan!
Hvala Tamara!! 🙂
[…] Od gotova jela se nađe na primjer Soupe à l’oignon, Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au chocolat. […]
Ovaj sam prvi pravila. Samo da prijavim. 🙂 I to ne jednom, nego 5 puta do sada, od lanjskog proljeća. Odličan kao I sve drugo.
Ahahahaa baš mi je drago da Vam se toliko sviđa. Lijep pozdrav! 🙂
Pozdrav,
Nisam jos probala recept ali mislim kroz koji dan, neke odgovore sam vec nasla, no sada me zanima da li je isti postupak sa mlijecnom i bijelom cokoladom? Naime, namjera mi je raditi tortu od tri mousse-a.
Hvala
Da Nikolina, isti je postupak. Lijep pozdrav! 🙂