Quiche lorraine je pita od jaja i pancete koja je dobila ime po regiju odakle dolazi : Lorraine. Slažem se s Vama, to je puno slova za izgovoriti ‘kiš loren’… ali nije li to šarm francuskog jezika ? 😉
Ovaj recept je definitivno najbolji koji sam našla do sad. Često se dodaje sira ili kapule u ‘quiche’ ali pravi ‘quiche lorraine’ se pravi samo sa pancetom.
Sastojci (za 6 ljudi):
1 prhko tijesto
200 g pancete
3 jaja
20 cl tekuće vrhnje za kuhanje
20 cl mlijeka 2,8 %
Sol
Papar
Muškatni oraščić
.
.
1 – Na sljedeći link ćete naći recept za prhkog tjesta.
Staviti tjiesto u kalup te ostaviti pola sata u frižideru.
.
.
.
2 – Rezati pancete u malim komadima.
Staviti pancetu u tavu na laganu vatru samo da pusti masnoću, ako bude prejaka vatra tada će se osušiti a to nikako ne želimo.
Znači lagana vatra, oko 5 minuta dok ne izgleda kao na slici.
.
3 – Miješati jaja sa vrhnjem i mlijekom, dodati soli (ne previše zbog pancete koja je dosta slana), papar i muškatni oraščić (prstohvat).
.
.
.
4 – Izvaditi tjesto s frižidera, staviti pancetu na tijesta te dodati smjesu od jaja-mlijeka-vrhnja.
.
.
.
.
Ja stavljam kalup na dnu pečnice da se tijesto dobro peče i da vrh ne izgori. Provjerite nakon pola sata, ako vidite da je quiche već dobila lijepu boju stavite aluminjsku folju na vrh da ne bi izgorjela i vratiti u pečnicu.
.
.
Ovaj recept je baza za ‘quiche’. Možete umjesto pancete dodati što god želite. Na primjer kozice i jakove kapice, ili losos i poriluk, ili najednostavnije možete uz pancete dodati sir i kapule. Sve ovisi o Vama !
Quiche je odličan i toplo i hladno. Možete ga servirati kao predjelo ili glavno jelo sa salatom. Možete čak ga rezati u malim komadima i ga servirati uz aperitiva umjesto grickalice.
Bon appétit !
Divno! Mama ga pravi već 25 godina unazad ali stavlja rendani sir i sitno seckanu šunku u fil. Obožavam ga!
Predobar je ja ga napravim sa lososom i porilukom a u proljeće sa divljim travama i sušenim vrganjima i šunkom.Fenomenalno
ja ga isto radim s lososom, s tim da i u losos i u lorraine verziju naribam ementaler 🙂
Je, sir ide stvarno super uz quiche, bez obzira s čim se puni 🙂
Ovaj recept je fenomenalan. Jednom sam dodala poriluk i okus je bio jednako bozanstven. A prhko tijesto u ovom receptu obozavam. Odlican blog i recepti!
Hvala Mary. 🙂 Drago mi je što Vam se svidjelo. I slažem se da poriluk ide odlično u ovaj quiche. Lijep pozdrav.
Ovo ce biti moj sutrasnji rucak, izgleda ukusno pa da probam i to…
Po tvom receptu sam do sad radila pariski flan koji me odusevio, macarons koji su bili ok ali sam izgorila bademe pa su svi mislili da ima okus po kavi al vise srece drugi put. Za macarons jos zelim
pitati kako napraviti vise okusa npr. vanilija, sumsko voce….?
Radila sam i juhu od luka koja je super, a nedavno sam za drustvo prvi put pripremila creme brule
i isto su svi bili zadovoljni. Tvoja pita od jabuka je redovito na nasem kucnom meniju jer jednostavniji i bolji kolac nisam probala, jedva cekam sezonu jagoda da probam i pitu od jagoda.
Imam pitanje vezano za ovu drugu pitu od jabuka (Tartin), u receptu si napisala da moze bilo koji kalup, imam obican kalup za torte sa odvojivim stranicama pa me strah da karamel ne iscuri??
Pohvale za blog i nadam se skoro novom recetu…pozdrav!
Hvala Mare na poruku i drago mi je sto si već toliko recepata isprobala!
Za macarons recept ostaje isti za biskvite, jedino što iz mog recepta umjesto kakao u prahu stavljaš boju koju želiš (u prahu ako nađeš, bolje nego boju iz bočice). A puniš ih sa kremom koji želiš, mislim da ćeš naći bez problema na internetu recepte za rasličite kreme od vanilje, voče, itd. Ja ću definitivno napraviti još recepata za Macarons ali nikako naći vremena…
A za kalup za tarte tatin nemoj koristiti taj kalup što si napomenula jer bojim se i ja da će karamel iscuriti.
Ako budeš još koji recept isprobala slobodno ostavi komentar da znam kako je ispalo.
Lijep pozdrav. 🙂
Chere Delphine,
Je suis tellement ravie de trouver votre blog et vos recettes ;)))
Biste li mi mogli reći koji bi bio najbolji omjer kad bi se stavljao npr sir, ili pak poriluk 🙂
Merci bcp 🙂
Merci Jeanne ! 🙂
Iskreno ne znam što bih Vam rekla, ja uvijek stavljam otprilike…. ali mislim da ne možete faliti.
Preukusno izgleda :))) , nadam se da ce Vam se svideti i naša verzija 🙂
http://zakuvavanje.rs/kis-loren-quiche-lorraine/
Oboažavam šampinjone, izgleda jako fino!!! Svaka čast! 🙂
Isprobavam upravo!
Peče se. 😊
Kako je bilo?! 🙂
Sutra ga radim, na koliko stupnjeva °C se peče i koliko dugo? Hvala
Sve piše…. 😉 Peći 45-50 mn na 180 C.
Hvala, umeđuvremenu sam našla… Samo, idući put ću prvo tijesto speći jer mi je ostalo malo sirovo…Odlican je recept, hvala!
Sent from Yahoo Mail on Android