‘Tarte aux pommes‘ je francuska pita od jabuka. Odličan je desert jer Vam treba toliko malo sastojaka da biste ga napravili. Samo nekoliko jabuka i jedno tijesto. Što se tiče tijesta tu sam izabrala lisnato tijesto ali može i prhko tijesto.
Ja bih savjetovala lisnato tijesto ako namjeravate je jesti toplo, tada je najbolje kad izađe iz pećnice. Ako koristite prhko tijesto bit će dobro i toplo i hladno.
Neću Vam dati recept za lisnato tijesto jer mislim da je previše posla a danas se može kupiti zmrznuto tijesto koji je jako okusan.
.
7 jabuka srednje veličine
1 lisnato tijesto
.
.
.
.
1 – Prvo trebamo napraviti ‘compote‘. ‘Compote’ je kuhano voće koji je miksano, znači da i ako zvuči isto nije isto kao što zovemo ‘kompot’ u Hrvatskoj.
Zato je potrebno oguliti 4 jabuka, rezati ih u 8 komada i makniti sredinu.
.
.
2 – Stavite jabuke u lonac na laganu vatru oko 45 mn.
Bitno je da bude lagana vatra da jabuke puste svoj sok i da se kuhaju u vlastitom soku. Nema potrebe za dodati šečer ni vode. Samo pazite da ne bude jaka vatra jer će izgorjeti i neće pustiti soka.
.
3 – Znači što laganije oko 45 mn ili dok ne budu jabuke mekane.
.
.
.
.
4 – Kad su jabuke mekane miksajte u mikseru ili sa štapnim mikserom.
.
.
.
.
5 – Razvljajte tijesto na veličinu Vašeg kalupa.
Namazite kalup maslacem ili korisite papir za pećenje.
Stavite tijesto u kalup i izbodite ga vilicom. To će pomoći da zrak prolazi i da se tijesto ne digne za vrijeme pečenje.
.
6 – Oguliti 3 jabuke, rezati ih na 4 komada, očistiti sredinu te rezati na tanke ploče.
.
.
.
.
7 – Stavite ‘compote‘ na tijesta te stavite komade od jabuka na ‘compote’ tako da izgleda kao cvijet, ako nije jasno samo pogledajte sliku 😉
.
.
.
8 – Peći 40 mn na 180 C ili dok nije pita primila lijepu boju.
.
.
.
.
.
Divan kolač, radujem se tvojim receptim ai svaka čast na detaljnom postupku izrade prikazanom slikama! Ja bih imala jednu želju, ako je u planu da nam u jednom od budućih postova prikažeš izradu tih famoznih francuskih kolačića-macaronsa! 🙂
Macarons ću definitivno napraviti, ne znam točno kada, ali mogla bih čak do kraja mjeseca 🙂
Ovaj vikend sam se ipak odlucila za ovu pitu (slijedeci se pasti flan 😉 ) i ukucani su bili odusevljeni, posebno muz koji se nije dao smesti do posljednjeg zalogaja, stvarno odlican recept!
Baš mi je drago da se svima svidjelo 🙂 Javi mi kad budeš napravila flan kako je bilo.
Danas popodne pravim pitu od jabuka pa se javim.Usput iskoristi Marka da savjetuje ponekad i neko vino uz tvoja jela.Pozzzz
Hoću! Hvala 🙂
Tarte aux pommes uspio,jako sam zadovoljan,vrlo je ukusno i malo slatkog muškata odgovara.Još jednom puno hvala.
Meni su uvek ove gornje jabuke dosta suve, da li nesto radim pogresno ili tako treba da bude!!??
Ne, ne bi smjele biti suhe! A kakva im je boja? Pitam jer bi moglo biti da gornji dio peća je prevruče ali tada bi izgorjele… Mogli biste probati nakon 20-ak mn staviti aluminijsku foliju na vrh pite te je vratiti u peć. Pita će i dalje se peći ali neće se jabuke osušiti.
Savrsenstvo!!! Eksplozija ugusa i mirisa! Ja sam dodala i cimet u pasirane jabuke koji se ooodlicno uklopio. Ulepsali ste mi dan, zaista… Ove godine sam probala ovu pitu u Francuskoj i bese to ljubav na prvi zalogaj! Saljem Vam tople pozdrave iz Novog Sada. Merci beaucoup!
Baš mi je drago! 🙂 Što se tiče cimeta ja nisam ga stavila jer ne ide u originalan recept ali potpuno se slažem da je prava kombinacija! 🙂
[…] Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au […]
[…] ja još mučim s padežima i siječam se kako mi je bilo teško prihvatiti da se na Hrvatski kaže Pita od jabuka, i ako ima više jabuke, pretpostavljam da se na isti način kaže ‘pita od kapula’ a […]