Tarte aux pommes (Pita od jabuka)

Tarte aux pommes‘ je francuska pita od jabuka. Odličan je desert jer Vam treba toliko malo sastojaka da biste ga napravili. Samo nekoliko jabuka i jedno tijesto. Što se tiče tijesta tu sam izabrala lisnato tijesto ali može i prhko tijesto.

Ja bih savjetovala lisnato tijesto ako namjeravate je jesti toplo, tada je najbolje kad izađe iz pećnice. Ako koristite prhko tijesto bit će dobro i toplo i hladno.

Neću Vam dati recept za lisnato tijesto jer mislim da je previše posla a danas se može kupiti zmrznuto tijesto koji je jako okusan.

.

Sastojci :

7 jabuka srednje veličine

1 lisnato tijesto

.

.

.

.

1 – Prvo trebamo napraviti ‘compote‘. ‘Compote’ je kuhano voće koji je miksano, znači da i ako zvuči isto nije isto kao što zovemo ‘kompot’ u Hrvatskoj.

Zato je potrebno oguliti 4 jabuka, rezati ih u 8 komada i makniti sredinu.

.

.

2 – Stavite jabuke u lonac na laganu vatru oko 45 mn.

Bitno je da bude lagana vatra da jabuke puste svoj sok i da se kuhaju u vlastitom soku. Nema potrebe za dodati šečer ni vode. Samo pazite da ne bude jaka vatra jer će izgorjeti i neće pustiti soka.

.

3 – Znači što laganije oko 45 mn ili dok ne budu jabuke mekane.

.

.

.

.

4 – Kad su jabuke mekane miksajte u mikseru ili sa štapnim mikserom.

.

.

.

.

5 – Razvljajte tijesto na veličinu Vašeg kalupa.

Namazite kalup maslacem ili korisite papir za pećenje.

Stavite tijesto u kalup i izbodite ga vilicom. To će pomoći da zrak prolazi i da se tijesto ne digne za vrijeme pečenje.

.

6 – Oguliti 3 jabuke, rezati ih na 4 komada, očistiti sredinu te rezati na tanke ploče.

.

.

.

.

7 – Stavite ‘compote‘ na tijesta te stavite  komade od jabuka na ‘compote’ tako da izgleda kao cvijet, ako nije jasno samo pogledajte sliku 😉

.

.

.

8 – Peći 40 mn na 180 C ili dok nije pita primila lijepu boju.

.

.

.

.

.

Et voilà !

Bon appétit !

Oglasi

12 comments on “Tarte aux pommes (Pita od jabuka)

  1. Tamara kaže:

    Divan kolač, radujem se tvojim receptim ai svaka čast na detaljnom postupku izrade prikazanom slikama! Ja bih imala jednu želju, ako je u planu da nam u jednom od budućih postova prikažeš izradu tih famoznih francuskih kolačića-macaronsa! 🙂

  2. Cvaj kaže:

    Ovaj vikend sam se ipak odlucila za ovu pitu (slijedeci se pasti flan 😉 ) i ukucani su bili odusevljeni, posebno muz koji se nije dao smesti do posljednjeg zalogaja, stvarno odlican recept!

  3. Hvala! kaže:

    Danas popodne pravim pitu od jabuka pa se javim.Usput iskoristi Marka da savjetuje ponekad i neko vino uz tvoja jela.Pozzzz

  4. Bojan kaže:

    Tarte aux pommes uspio,jako sam zadovoljan,vrlo je ukusno i malo slatkog muškata odgovara.Još jednom puno hvala.

  5. MArija kaže:

    Meni su uvek ove gornje jabuke dosta suve, da li nesto radim pogresno ili tako treba da bude!!??

    • Ne, ne bi smjele biti suhe! A kakva im je boja? Pitam jer bi moglo biti da gornji dio peća je prevruče ali tada bi izgorjele… Mogli biste probati nakon 20-ak mn staviti aluminijsku foliju na vrh pite te je vratiti u peć. Pita će i dalje se peći ali neće se jabuke osušiti.

  6. Bojana kaže:

    Savrsenstvo!!! Eksplozija ugusa i mirisa! Ja sam dodala i cimet u pasirane jabuke koji se ooodlicno uklopio. Ulepsali ste mi dan, zaista… Ove godine sam probala ovu pitu u Francuskoj i bese to ljubav na prvi zalogaj! Saljem Vam tople pozdrave iz Novog Sada. Merci beaucoup!

  7. […] Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au […]

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s