Petit salé aux lentilles (Slano meso s lećom)

Danas sam Vam pripremila pravo jelo za zimske dane, dolazi iz regije ‘Auvergne‘ i zove se ‘Petit salé aux lentilles‘.

Regija Auvergne je za mene jedna od najljepša regija u Francuskoj. Imam sreče što su moji roditelji više voljeli ljetovati u planinama nego na more, pa je za mene bio pravi doživljaj iz Normandije ići u Auvergne. Inače je regija poznata po volkanima, termalnim vodama, skijanje, i gastronomiju sa predivnim sirevima i mesnatim proizvodima.

Za ovo jelo su potrebne zelene leće, ali ne bilo koje, nego ‘lentilles vertes du Puy‘ ili zelene leće iz grada ‘Le Puy-en-Velay’ u Auvergne. Samo jedna vrsta leća može dobiti taj naziv, treba biti sađena na brdo Velay između 600 i 1200 m visine, gdje zahvaljuće zemlje i mikroklime leća dobiva iznimne kulinarske kvalitete. Le Puy-en-Velay je glavni grad te regije ali se leća sadi na površini od 4500 hektara u sveukupno 88 gradova.
Ako nemate namjere ići u Auvergne preko vikenda onda Vam savjetujem da kupujete obične zelene leće, ja kupujem eko leće iz bio dučana koje su mi odlične.

Vračamo se na naš ‘Petit salé aux lentilles‘. Za ovo se jelo koristi slano meso. Već su Rimljani bili otkrili čuvanje meso u soli, što je bilo zgodno sve dok nije se izmislio duboko zamrzavanje. Danas više nije potrebno takav način konzerviranje ali i dalje je praksa u ruralnim područjima.

Uvijek mi je problem kupiti meso u Hrvatksoj. Lako je u Francuskoj, ideš u mesnicu i pitaš meso za ‘petit salé’. Najsličnije što sam našla tu je meso konzerviran u soli odnosno u salamuri kao na primjer slanina, koljenica ili podlaktica i rezultat je odličan. Inače se stavlja isto dimljene kobasice ali nisam još našla dimljene kobasice koje nisu užasno suhe nakon kuhanje tako da sam stavila kranjske kobasice jer su mi draže.

Sastojci (za 4 osobe) :

1 kg slanog svinjskog mesa
4 kobasice
500 g zelene leće
3 mrkve
2 kapula
2 čežnja češnjaka
3 lovor list
1 žličicu timijana
1 klinčić
25 g maslaca
2 dcl suhog bijelog vina
2 L vode

.

1 – Oguliti kapula i mrkve i sitno rezati. Oguliti i zgnječiti češnjak. Ako koristite slaninu rezati je na fete od 2 cm debljine.

.

.

.

.

2 – Staviti slano meso u lonac, dodati 2 L hladne vode i klinčić te staviti na vatru.

Kuhati 30 minuta od kada zakipi.

10 minuta prije kraja (ili nakon 20 minuta) dodati kobasice.

.

.

3 – Nakon pola sata izvadite meso i zadržati temeljac.

.

.

.

.

.

4 – Staviti maslac u lonac i pržiti kapula i mrkve 5-6 minuta.

Ne smije biti previsoka temperatura da ne bi izgorjeli.

.

.

.

5 – Dodati češnjak i leće, miješati još 2 minute.

Dodati bijelo vino i miješati dok se vino ne ispari.

.

.

.

6 – Dodati temeljac i meso. Ne morate staviti cijeli temeljac, stavite toliko da pokrije leće ali ne morate sve jer ne radimo juhu.

Meni je ostalo pola litre viška ali s obzirom da to ovisi o lećom bolje ne staviti sve i dodati kasnije ako bude potrebno.

.

.

7 – Staviti poklopac, kuhati na laganu temperaturu dok ne budu leće kuhane ‘al dente’ (ovisi koje leće korisitite, ja korisitm zelene leće iz bio dučana i treba 45 mn).

Provjerite da ima dovoljno soli, s obzirom da je temeljac bio slan zbog mesa ne bi trebali biti potrebno ga dodati.

.

Bon appétit !

Oglasi

3 comments on “Petit salé aux lentilles (Slano meso s lećom)

  1. jubistacha kaže:

    Pravo zimski jelo, kod nas se radi nešta slično…

  2. Marko kaže:

    Jeo, odlićno je 🙂

  3. […] gotova jela se nađe na primjer Soupe à l’oignon, Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s