Macarons au chocolat (Čokoladni macarons)

Još se sječam jedno davno vrijeme kad bi ljudi išli u Pariz da bi vidjeli Eiffel toranj, šetali na Champs Elysées i posjetili Le louvre… Danas su druga vremena, danas se ide u Pariz da bi se pojelo Macarons!

Macaron‘ (btw nisu ‘makaroni’ ni ‘makroni’ nego ‘makaron’ a ‘on’ se izgovara kroz nos…) dolazi iz Italije, to je mali biskvit od badema-šečera-bjelanjka koji je već u srednjem vjeku prešao granice i dolazio u Francusku.

Tek od 1830 su se macarons lijepili 2 po 2 u pomoći pare.

U 20-om stoljeću slastičar Pierre Desfontaines je za vrijeme jedne putovanje u Švicarskoj otkrio čokoladni ganache  (ganaš: krema napravljena od vrhnja i čokolade) i dobije ideju da spaja macarons sa ganache-om i tako je napravio prvi ‘Macaron parisien‘ ili ‘Pariški macaron’.

.

.

.

.
.

On je bio u rodu sa Louis Ernest Ladurée koji je 1836 otvorio jedan od prvi ‘Salon de thé‘ u Parizu, to je mjesto gdje bi žene izlazile popiti vruči napitak i pojesti kolač. Tu se počelo prodavati prvi macarons prema receptu od Pierre Desfontaines.

Danas Ladurée još postoji, on je čak jedan od najpoznati ‘Salon de thé’ u Parizu.
Prošlo je vrijeme od prvog ‘Macaron au chocolat‘ a od tada se izmislio brojni okusa kao što su : jagoda, malina, pistačio, limun, jabuka, latice ruže, karamel od slanog maslaca…

.

.

.

.

Ali Ladurée nije jedino mjesto gdje ćete moći uživati u macaron u Parizu. U zadnji 10 godina Macaron se vratio u modi i od tada je počela trka za najbolji macaron.
Slastičarnice u Parizu i u cijeloj Francuskoj su počeli usavršiti svoje recepte i izmisliti svakakve okuse da bi privukli interes publike koja je bila u potrazi za savršeni macaron.
Tada su se umnožili internet stranice o macaron, kuharice, blogove, prodaje se po svim slastičarnicama, možete ih naručiti preko internet, svježe ili zmrznuto, slano ili slatko, čak se može u Parizu kupiti macaron kao souvenir umjesto mali Eiffel toranj…

Ljudi se obično plaše praviti macarons doma jer izgleda dosta komplicirano. Iskreno ću vam reći, nije uopće teško nego treba vrijeme i strpljenje. Ako ste mislili napraviti macarons sutra za ručak zaboravite jer će Vam trebati 6 dana da kreirate ovo malo čudo. U to se računa da bjelanjak mora ostati 3 dana u frižideru, 4. dan se pravi macarons i moraju ostati jos 2 dana u hladnjaku prije što bi se ih moglo jesti. Ali vjerujte mi, svakako se isplati truda. U Parizu se najbolji macarons prodaju 1,50 € komad (oko 11 kn), ako mislite da je puno napravite ih i vidjet ćete da je mala cijena za tu veliku sreču.

Dolje Vam objasnim recept korak po korak da biste mogli shvatiti svaku tekniku. Najpoznati macaron je od čokolade, s obzirom da Božić dolazi izabrala sam Macaron sa kremom od čokolade, naranče i cimeta, prava zimska atmosfera.
Odlična je kombinacija i dobro se okusi miješaju bez da se previše osječa iti jedan od njih. U stvari krema dobiva neku ‘svježinu’ i nije tako teška koliko bi bila kad bi bila napravljena samo sa vrhnjem i čokoladom.

Jeste spremni? Onda idemo napraviti najbolji macarons ikad…

Sastojci za biskvite:
(za 80 biskvite odnosno 40 macarons):

– 100 g bjelanjaka (3 jaja)
– 125 g badema
– 200 g šećer u prahu
– 25 g bijelog šećera
– 15 g kakaa u prahu

.

.

1 – Odvojite žumanjke od bjelanke (koristiti žumanjke za nešto drugo, kao Flan na primjer). Provjerite da imate točno 100g, za to bi 3 jaja trebali biti dovoljno.
Držati bjelanjke 3 dana u hladnjaku u zatvorenoj posudi tipa Tupperware.
Dan kad napravite Macarons izvaditi bjelanjke iz hladnjaka nekoliko sati prije da budu u sobnoj temperaturi.

2 – Prokuhati vodu i uljiti na bademe (ne mora voda baš kipiti, temperatura od 70 C je dovoljno).
Kad bude se voda ohladila tada ćete bez problema moći oguliti bademe.
Kod macarons su količine jako precizne, trebat će nam 125 g badema u prahu tako da je bolje odmah staviti 130 g jer ćete par grami izgubiti kad ćete ih oguliti i miksati.

3 – Oguliti bademe te ih dobro osušiti sa krpom.

.

.

.

.

4 – Izmiksati bademe da budu što sitnije i da dobijete prah.

.

.

.

.

5 – Staviti bademe u prahu na papir za pečenje na tepsiju i peći 8 do 10 mn na 150 C. Na taj način će se bademi potpuno osušiti. Izvaditi iz peća i ostaviti u sobnoj temperaturi da se ohlade.
10 mn u pećnici bi trebalo biti dovoljno, ali s obzirom da nisu sve pećnice iste bolje vam je već provjeriti nakon 8 mn da ne bi izgorjeli.
Možete tada slobodno otvoriti pećnicu i ih miješati da bude se ravnomjerno osušili.

6 – Provjerite da imate točno 125 g badema.
Miješati zajedno šečer u prahu, kakao i badem u prahu i prosijati.
Ako su prevelike komade badema izmiksati ih ponovo dok ne budu prošle kroz sita.
Ako kupujete badem u prahu u dučan svejedno ćete morati ponovo ih izmiksati i ih osušiti u pećnici.
.

7 – Staviti prstohvat soli u bjelancima (to će pomoći da se učvrste i da ostaju čvrsti).
Tući bjelanke 1 minutu i dodati sečer, izmiksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.

.

.

.

8 – Dodati u bjelanke badem/šećer/kakao u 3 puta i miješati.
Znači staviti 1. trečinu i miješati dok se ne budu potpuno izmiješala u bjelanjke, dodati 2. trečinu i miješati te 3. trečinu i miješati.
Trebate iči oko smjese kao da želite makniti smjesu s ruba posude i kad ste napravili cijeli krug vratite smjesu u sredinu.
.

9 – Smjesa treba biti glatka i sjajna, ni prečvrta ni pretekuča. Kad izvadite žlicu iz smjese, ne ostane čvrsto gore nego lagano skliže iz žlice.
Najbolje Vam je gledati video ispod, ne trebate razumijeti što kaže nego pogledajte kako on miješa i pogledajte teksturu smjese na kraju.

.

10 – Staviti male količine smjese (veličina oraha)  na papir za pečenje  sa razmakom od par centimetra.
Na kraju macaron treba imati omjer od 4 cm. S obzirom da će se smjesa odmah proširiti kad budete je stavili na papir za pečenje, bolje Vam je stati na 3 cm pa ce se nakon par sekundi  spustiti na 4 cm (ovo je samo da imate ideju što očekivati, ne morate biti tako precizni, možete napraviti macarons od 10 cm ako vam se da 😉 )

11 – Sad malo strpljenje, trebate ostaviti macarons 2 sata u sobnoj temperaturi da se osuše.
Ovo je definitivno jedan od najvažniji korak u receptu, macaron mora biti suh prije što bi se peklo. Sad, sve ovisi koliko je suhi zrak kod vas.

.

12 –  Da biste znali jeli macaron suh dirajte kad prstom (lagano, nemojte ga uplašiti 🙂 ), ne smije se zalijepiti na vaš prst nego biti suh.
Neki ljudi ostavljaju 15 mn da se suše, neki pola sata, neki 3 sata…. Što je sigurno je da što više to bolje, ne želimo sad sve upropastiti. Kod mene treba 2 do 2.30 sata, ja bih vam savjetovala da prvi put čekate 2 sata, poslije ćete vi sami odredit jeli može manje.
Još nešto, ne savjetuje se prati suđe dok se macarons suše jer tada će se stvoriti vlažan zrak u kuhinji i neće se osušiti (evo vam napokon dobru izliku da ne biste prali suđe 🙂 ). Ako vam se stvaaarno pere suđe onda možete prebaciti macarons u drugu sobu.

.

U međuvremenu, pripremiti ganache od čokolade koja treba se ohladiti prije nego što se koristi.

Sastojci za čokoladni ganache :

– 50 g tekučeg vrhnja za kuhanje
– 100 g tamne čokolade
– 1 naranča (treba nam 5 cl soka od naranće)
– 1/2  žličica cimeta

.

.

1 – Naribati čokoladu. Ja sam izabrala crnu čokoladu 60 %.

.

.

.

.

2 – Prokuhati vrhnje s sokom od naranče.

.

.

.

.

.

3 – Ukloni iz topline i uljiti u ribanu čokoladu i dobro miješati dok se potpuno ne rastopi čokolada.
Dodati cimet i dobro miješati. Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi te staviti u frižider pola sata da se malo učvrsti.

.

.

13 – Staviti 3 prazna tepsija u pećnicu i zagrijati na 150 ° C. Kad je pećnica dostigla temperaturu od 150 C izvadite gornju tepsiju iz pećnice i staviti macarons na nju. Odmah vratiti tepsiju u pećnicu i peći 12 mn.
Znači na gornju tepsiju stoje macarons i ispod toga imate 2 prazne tepsije. Ovaj korak je jako važan, nemojte ga preskočiti. Ako nemate dovoljno tepsija doma sad je vrijeme da idete upoznati susjede… 😉

14 – Nakon nekoliko minuta će se stvoriti neku pjenastu ‘stopalu’, to je znak da ste sve napravili kako treba.

Peći macarons 12 mn, kad su gotovi gornji dio macaron-a se čvrsto drži na pjenastu ‘stopalu’.

.
.

15 – Macarons nije lako odlijepiti iz papira za pečenje ali i tu postoji rješenje.
Trebate proči sa mokrom spužvom na radnu površinu kuhinje tako da bude mokra. Nakon 12 mn pećenje izvaditi tepsiju iz pećenice i staviti papir za pečenje na mokru radnu površinu.
Tada će macarons biti mekani, ne brinite, čim se ohlade bit će čvrsti i hrskavi.

16 – Čekate 5 mn da se ohlade i tada ćete moći ih odljepitit iz papira. Ako nemate radnu površinu u kuhinji postoji drugi način.
Trebate uljiti malo tople vode ispod papira za pećenje, znači između tepsiju i papira.
Ali pazite da ne stavljate previše vode da ne bi se namočili.

.

17 – Kad su se macarons ohladili staviti malo ganache od čokolade na jedan biskvit i poklopiti sa drugom biskvitom iste veličine.
Ako je ganache prečvrsta kad je izvadite iz frižidera, samo je ostavite u sobnoj temperaturi da se omekša.

.

.

18 – Ako mislite da je gotovo, ej pa nije… sad dolazi najteži dio recepta jer ćete morati čekati 2 dana prije što biste mogli ih pojesti. Znam da nije vam lako ali ovo je jako važno. Znači kad ste spojili macarons sa ganache-om,  stavite ih u hladnjak (nepokriveni) par sati, i poslije staviti ih u zatvorenu posudu (tipa tupperware) još 2 dana.

.

Et voilà, uspjeli smo ! Vidite da nije bilo tako teško 🙂

.

Moram Vam reći da prvi put što sam napravila macarons nisam se 100 % pridržala recept.
Bila sam tako uzbuđena da sam htjela ih peći čim prije i nisam čekala 2 sata sa se osuše nego samo sat vremena, također nisam stavila 3 tepsija u pećnicu nego 2 jer stvarno ‘kakva tu razlika ima?’.. i bilo je totalni promašaj (vidi sliku).
Prvo nije se stvorila pjenasta ‘stopala’ i na kraju su pukli na vrh. Onda sam ostalih ostavila još 1.30 sata (znači sveskupa 2.30 sata ) da se osuše i dodala sam 3. tepsiju u pećnicu i bili su izvrsni. Zato, i ako neke stvari nisu vam jasne samo se pridržite recept i bit će uspješno.

.

Bon appétit !

Da li postoji bolje poklon za Božić?

.

Gdje pojesti macarons u Parizu?
Evo vam nekoliko adresa, nisu jedini ali često ljudi ih izabraju kao najbolji:

Ladurée – Adresa

Pierre Hermé – Adresa

Gérard Mulot – Adresa

Dalloyau – Adresa

56 comments on “Macarons au chocolat (Čokoladni macarons)

  1. Tamara kaže:

    svaka čast! nisam se do sad usudila raditi macaronse, nekako mi se nije dalo, ali vjerujem da su jako fini. Hvala ti na detaljno razrađenom receptu i slikama postupka!

  2. roman_tales kaže:

    Sve pohvale iscrpnim uputstvima i veliki komplimenti na savladanom hrvatskom jeziku, neka te padeži ne brinu, tvoj hrvatski je više nego razumljiv 🙂
    Tvoje “et voila” na kraju recepta tako me neodoljjivo podsjeća na tetu Idu u Marseilleu koja također na sva pitanja vezana uz kuhanje na kraju doda “et voila”.

  3. mignonne kaže:

    Svaka cast i hvala puno na fotkama i ovako detaljnom uputstvu, zaista si se potrudila da nam objasnis svaki korak pripreme, nisam jos nikada radila “macarons” ali kad se jednom resim onda bih volela da isprobam po tvom receptu, sa cokoladom izgledaju tako neodoljivo… mislim da ce se neko jako obradovati toj kutiji sa kolacicima.;)))

  4. Tanja kaže:

    Za mene je ovo najbolji blog koji sam ikada vidjela. Pun je mirisa, okusa, zvukova koji se stvaraju dok ga čitam. Slike su predivno odabrane i čak nakon što sam sve pregledala imam se potrebu ponovno vratiti , zaviriti i doći po još malo atmosfere. Isprobat ću sve recepte i vratiti se ponovo i ponovo. Hvala Delphine 🙂

  5. TadejaTadeja kaže:

    Odličan post, još bolji macaroni! 🙂
    Sretan Božič i Nova godina tebi i obitelji! 🙂

  6. Hvala svima na komplimentima i na lijepim željama 🙂

    • Mare kaže:

      Bila sam par dana na medenom mjesecu u Parizu, i reko sad cu pripremiti za sve one koji su nam putovanje omogucili – jednu francusku vecer. Na tvom sam sajtu nasla sve sto mi treba – a upute su tako precizne i detaljne da mi sve toplo oko srca 🙂 Hvala

  7. Jelena kaže:

    Draga Delphine, oduševljena sam ne samo receptom, pričom uvodnom već najviše detaljni postupko koji je propraćen slikama. Ja sama volim da pišem detaljne recepte i tako volim kad neko piše isto. U tom objašnjenjima mnoge stvari naučimo čak i kad su ljudi iskusni u kuhinji.Ove lepotice sam videla na blogovima ali nisam pravila jer imam groznu mašinu za mlevenje koja ne melje sitno.
    Samo da pitam, koja je caka sa držanjem belenaca u kutiji 2 dana? Ovi plehovi u rerni dodatni prazni čemu oni služe pošto imam samo 2 pleha? Znači kolačići se stavljaju na vreo pleh što je logično jer trebaju da se peku tako da donji deo narasta od toplote koji je verovatno mekan pa on daj estopicu a ovaj gornji deo se osušio.

    Divan blog, divan!

    • Hvala Jelena!
      Treba se odvojiti bjelanjke nekoliko dana prije što ih koristiš da bi izgubili albumin, na taj način će snijeg biti bolje kvalitete i macarons će bolje rasti. Što se tiče ona dva prazna tepsija služe da toplina ne ide direktno na macarons tako da bolje rastu i da se dobiva pjenastu stopalu. Ali iskreno znam da neki ljudi koriste samo jedna tepsija i im uspije, ovaj recept je napravljen da ne bi imala mogućnost ih promašiti ako slijediš svaki korak. Meni tako uspjevaju pa ne bih ništa promijenila.

  8. Jelena kaže:

    Delphine hvala puno. Da znaš da ću se zbog ovog detaljnog posta jednog dana pozabaviti ovim lepoticama. Sad skidamo kile koje smo nabacili tokom praznika, ali kad se dovedem u red moram da ih probam.

  9. Maša kaže:

    Ako želim da su šareni, kad mogu dodat boju i koju treba koristit?Hvala na receptu i kratkoj pričici, legenda si!

    • Hvala Maša!
      Još nisam napravila macarons u boji ali definitvno razmišljam o tome…
      Malo sam pogledala po internetu, neki stavljaju boju u bjelanjcima (na kraju kad si već dobila snijeg), neki je stavljaju poslije, u koraku br. 8 kod mene.
      Može se koristiti tekuću boju ali ne previše jer ti se mjenja teksturu smjese za macarons, i koliko sam razumijela nećeš moći dobiti tamnu boju. Najbolje je koristiti boju u prahu, ne mjenjaju teksturu i dobiješ lijepu boju na kraju ali iskreno ne znam da li se prodaje u Hrvatskoj (ili gdje jesi…).
      Namjeravam napraviti macarons od limuna tako da ću morati koristiti boju, pa ćemo tada vidjeti kako će mi ispasti…

  10. moonea kaže:

    Radim macaronse skoro pa isto kao ti 🙂
    Jedino što ih sušim sat i 15 do sat i 30 minuta jer mi nakon toga popuca korica, ako budu predugo vani.
    i ne sušim bademe u pećnici, ali to ću svakako uvrstiti u postupak izrade sljedeći put!

    • Mislim da je baza uvijek ista ali da je najvažnije da svaka osoba nađe ‘svoj način’. Tu sam opisala svih potrebnih koraka da bi macarons sigurno uspjeli, ali ne znači da neće uspjeti ako se tu nešto mjenja. Ako si ti našla način da ti bude uspješno na tvoje mjesto ne bih ništa promijenila. 😉

  11. Ivana kaže:

    Poštovana,

    Pitanje : koji su sastojci potrebni za čokoladni ganache obični (bez narandže i cimeta) za ovu količinu macarons-a?

    Btw. Svaka čast za detaljne upute 🙂

    Hvala,
    Ivana

  12. Neli kaže:

    Draga Delphine, čestitke na super blogu!
    Prije nekog vremena sam se oduševila macaronsima, pa sam tražila recepte na netu. Srećom, naletjela sam na tvoj blog! Ovo je mrak! Ovako detaljnom opisu se nisam nadala.. Hvala!
    Planiram ih za vikend raditi, što znači da ću večeras staviti bjelanjke u hladnjak 🙂
    Veliki pozdrav,
    i nastavi nas oduševljavati receptima!

    • Hvala. Javite kako je prošlo..

      • Neli kaže:

        Uspjelo je!! Štreberski sam pratila recept i ispali su super – vizualno :). Kako sam bila nestrpljiva s čekanjem da se osuše, stavila sam ih u pećnicu i upalila samo ventilator (bez temperature). Puno brže su se osušili. Tako da je sušenje trajalo nešto više od sat vremena. Nisam radila velike komade, prije bi se reklo da sam radila premale, pa sada izgledaju kao minijature. Sutra je degustacija 🙂
        Pozdrav!

    • Super za sušenje što je išlo tako brzo! Drago mi je da je uspjelo, nadam se da su bili i dobro ali u to ne sumnjam. Lijep pozdrav 🙂

  13. tortica kaže:

    oduševljenje kod mene!!! Stvarno toliko truda oko malih Macarona,još nisam nigdje vidjela!!! puno hvala na iscrpnim detaljima oko izrade. Sad kad sam vidjela kako se stvarno izrađuju,imam želju da ih isprobam napraviti za svoje klince! E sad još jedno pitanj usput 🙂 gdje se drže Macaroni kad ih se stavi u kutiju nakon frižidera??? Dali natrag u frižider ili vani na sobnoj temperaturii?? Puno hvala 😉

  14. makaroni kaže:

    tvoj recept mi se čini savršen, a puno sam ih pregledala :). ja ću raditi verziju s kremom od karamele pa bi izbacila kakao iz tijesta, radije bi da budu svijetli. koliko je to bitno za recept, ima li on neku funkciju ili samo boji tijesto?

    • Može se slobodno izbaciti kakaa iz recepta i onda se dobiva bazni recept za makaron.Sretno i javi kako je prošlo. 🙂

      • makaroni kaže:

        Evo moje su ljuskice gotove i ja bi rekla da su uspjele. Jako su fine i nisu popucale. Među njima ima i slastičarskih primjeraka, ali ih se nažalost može nabrojiti na prste jedne ruke, ali recept nema veze s tim :). Bademe sam mljela na mašinicu pa je tijesto malo zrnato i ja baš nemem prakse s vrećicom pa nisu iste veličine niti lijepog oblika, više su napuhnuti i okrugli. Vjerojatno nisam dovoljno miješala smjesu. Stavila sam crvene boje jer sam htjela da budu blago rozi, ali na kraju su bili bijeli… i tako 🙂 ali ja doma imam zahvalne mušterije pa ne sumnjam da će nestati u vrlo kratkom roku. Hvala na receptu, budem drugi put i tvoju kremu radila. sada sam se odlučila za slani karamel. Slatka bomba!

    • Baš mi je drago da je uspjelo! Što se tiče boje najbolje za macarons je boja u prahu ali iskreno ne znam da li se prodaje u Hr (ili gdje si već…) jer ona tekuća boja kao što si primjetila ne daje neku boju.Lijep pozdrav 🙂

  15. kiki5555 kaže:

    Trebam pomoc! Sutra radim makarons. Bjelanjci su od jucer u hladnjaku! Al me buni ganache? Jel ide vrhnje za kuhanje, ili slatko vrhnje ( znaci ono za slag)?
    Pomoc!!

  16. Majouu^^ kaže:

    Delphine, ton recette est perfaite 😀
    Haha, planiram danas stavit bjelanjke u frižider i upustit se u avanturu “Macaroon” pa me zanima da li znaš kako da napravim ganache od npr. borovnica? 🙂
    Merci d’avance (:

    • Merci !

      Evo što sam našla:

      150 g bijelog čokolada
      50 g tekuče vrhnje za kuhanje
      50 g borovnice

      Prokuhaš vrhnje. Dodaš bijelu čokoladu u sitnim komadima i dobro miješaš. Staviš borovnice u mikser i dodaš ih u tu smjesu. Et voila ! 🙂 Poslije staviš smjesu u frižider da se učvrsti te možeš onda je koristiti za puniti macarons.

      Sve recepte koje sam našla na internetu koriste taj isti recept tako da vjerujem da je jako fino.

      Pozdrav!

  17. Anna kaže:

    Nevjerojatno mi je da bi netko za to dao 11 kn. O Vašoj rečenici da je 11 kn mala cijena za veliku sreću ne znam ni što bih mislila; kakvu sreću???
    Šokiralo me kad sam vidjela da jedna slastičarna u Zg. to prodaje po 5 kn komad. Nisam ih nikad niti poželjela napraviti, ali probala sam ih jesti, a kako ne volim bademe – nisam uspjela pojesti niti cijeli jedan kolačić (napola zagrižen, završio je u smeću).

    • Jasno mi je da imamo svi različitih ukusa, a ako već ne volite bademe ne bih ni očekivala da biste ih voljeli… Recimo ja ne volim kokos pa ne bih nikad dala 4 kn za Raffaella od Ferrera, ali razumijem zašto ljudi koji vole kokos su spremni platiti takvu cijenu za nešto tako malo. 🙂

  18. Nikola kaže:

    Prvi put sam na vasem sajtu, trazio sam recept za macaroone na internetu i na kraju sam se odlucio za vase, super su nadam se da ce donekle i moji izgledati priblizno vasima… 🙂

  19. mare kaže:

    Odusevljena sam ovim blogom!
    Slucajno sam ga nasla trazeci recept za creme brule, a sad vidim da ovdje ima jos toliko recepata koje zelim isprobati…

  20. Petra kaže:

    Bok, neki dan sam po Vašem receptu radila truffes i ispali su super; voljela bih napraviti i macarons, ali sam alergična na bademe – mogu li koristiti nešto drugo, mljevene orahe ili lješnjake?

    • Malo sam tražila na internetu i našla da se mogu napraviti i od lješnjake. Iskreno nisam nikad napravila pa ne znam kako će ispasti i ako vjerujem da ne može biti loše. 😉 Ako budete isprobali javite kako je ispalo… Lijep pozdrav!

  21. Ivana kaže:

    BOK! Jučer sam stavila bjelanjke u frižider i jedva čekam da vidim kako će ispasti , naravno radit ču sve po uputama . Nadam se da će dobro ispasti. Hvala na trudu i ovako detaljnom receptu. Javit ću kako su ispali macaronsi.

  22. Mirela kaže:

    Radila sam ih s prijateljicom za vikend! Ispali su savršeni!
    Inače, divan blog i divni recepti… 🙂

  23. Sanja kaže:

    Nazalost jos jedan neuspjeh… Ukus je super, ali izgledaju tragicno… Necu se predat! Moze pitanje: da li se mjesavina brasna od bajana i secera mijesa rucno ili mikserom? Oblik mi nije narocit jer se masa razlila…

    • Jako mi je žao! Jeste li sve dobro napravili, i one 3 tepsije u pečnici ste stavili? Inače smjesa se miješa ručno, kao na video. Što da Vam kažem, nemojte odustati jer nema razloga da Vam ne uspije ako je meni uspjelo… Sretno! 🙂

  24. moj macaron kaže:

    Koliko tepsije moraju biti duboke?
    Hvala na receptu!

  25. moj macaron kaže:

    Uspjeli su. Recept je odličan. 🙂

  26. Milena Komarcebic kaže:

    Ovaj recept je jedini pravi. Pokusala sam nekoliko puta prema receptu sa You Tuba i nije mi uspelo. Prvi put mi je uspelo kako sam se pridrzavala ovog uputstva. Hvala .

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s