Cailles à la moutarde et au miel (Prepelice sa senfom i medom)

U Francuskoj kuhinji s često koriste prepelice, ili ‘Cailles‘ kako ih zovemo (izgovara se ‘kaj’).
Prepelica je ptica selica. Zime provode u Africi, ljeti u zapadnoj Europi.

Njezino meso je velika delikatesa, također i njezina jaja.


.

.

.

.

Poznati je recept prepelice sa grožđem, ali s obzirom da nije sezona za grožđe ja vam nudim neobičan ali odličan recept sa umakom od meda i senfa. Zvuči možda čudno kombinirati dva sastojka koji nemaju veze jedan s drugim ali rezultat je odličan.

Odličan je i recept prepelice zamotane u pancetu sa umakom od gljiva, ali to ćemo drugi put…

Sastojci (za 4 osobe):
8 prepelica
6 žlica meda
3 žlice senfa
75 g maslaca
sol i papar

.

.

1 – Staviti maslac i med u lonac na laganu vatru dok se maslac ne rastopi.

.

.

.

.

2 – Maknuti s vatre te dodati senf, sol i papar i dobro miješati.

.

.

.

.

3 – Namazati prepelice sa umakom, staviti ih u posudu koja može u peć i po mogućnosti koja ima poklopac. Zatvoriti poklopac ili ako nema poklopca staviti aluminsku folju na vrh.

Ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi. Ako imate vremena možete ih ostaviti cijelu noć u frižideru.

4 – Peći 50 mn na 210 C. Prvih 25 mn sa poklopcem, sljedećih 25 mn bez poklopca i često preljevati umakom u kojem se peće.

Ja sam koristila divlje prepelice koje su bile jako male tako da je 2 puta po 15 mn bilo dovoljno. Ako koristite prepelice iz uzgoja, to su obično japanske prepelice, onda bit će potrebno peći 2 puta po 25 mn.

Uz prepelice sam servirala zelene mahune i kapule pržene  na maslac, i krumpir na kocke.

Bon appétit !

Oglasi

8 comments on “Cailles à la moutarde et au miel (Prepelice sa senfom i medom)

  1. Marko kaže:

    Kako je prepeličje meso izrazito delikatno, a u ovom slučaju imali smo divlje prepelice, ulovljene negdje u okolici Sinja logično je bilo da se sljubi s nekim jednako delikatnim (finim, ali s dobrim tijelom) vinom. Najčešće se preporuća Pinot noir ili crni pinot pa smo za tu posebnu priliku otvorili dvije butelje iznimnih proizvođača:
    1. Domaine de Chatenoy – Menetou Salon, Isabelle i Pierre CLEMENT
    2. Modri pinot, Stojan (Stojko) Šćurek
    Bili su fantastični i jedan i drugi. Rijekost je da jedan crni pinot iz doline Loire može dati jedan tako odličan balans, fino tijelo i u stvari najveća je šteta što smo ga tako brzo popili, jer je svakom minutom bio sve bolji i ukusniji. Kako je rekla gospođa D. Kramarić “…toliko se dobrih vina popije pre brzo da im se i ne da prava šansa da pokažu ono najbolje…”
    Što reći za Stojkov Modri pinot? Onaj tko u zadnjih 5 godina nije probao bar jedan crni pinot iz režije vinara Goriških brda, stvarno je propustio upoznat jednu od najboljih mikro lokacija za to vino na svijetu. fantastičan, punog tijela, kiseline sjajne, ima ih puno a opet ne dominiraju.

  2. Tamara kaže:

    Ovo je izvrstan recept, a moram ti priznati da nisam nikada pripremala perepelicu. Hvala i Marku na vinskoj preporuci 🙂

  3. Nina kaže:

    nikad nisam probala prepelicu, umak mi je vrlo interesantan pa ću ga rado isprobati kad za to dođe vrijeme

  4. Katja kaže:

    Nisam do sada vidjala domace blogove koji spremaju francusku kuhinju. Zaista velika pohvala. Rucava sam samo jednom u restoranu francuske kuhinje na Dorcolu i svidela nam se kombinacija ukusa, ali smo uzeli uobicajena jela, da ne bismo puno eksperimentisali, ali evo sada prateci vase recepte mozda se resim da probam nove ukuse. 🙂 Prepelicu nisam nikada probala, ali znam da vazi za jedno od prestiznih jela u restoranima!

  5. Maja kaže:

    Moj pradjed bio je lovac, a moja baka još uvijek spominje prepelice koje je on sam znao uloviti i spremiti. Delphine, ovo izgleda jako fino!

  6. Hrvoje (Medo) kaže:

    Prepelice nikad još nisam imao priliku probati, ali imao sam priliku u Parizu jesti pačja prsa sa umakom od gljiva i još nekoliko vrsta jela tako da mogu reći da mi se Francuska kuhinja jako sviđa. Maštovita i jako ukusna jela 🙂

  7. Renata kaže:

    Kod nas su prepelice cesto na meniju,danas smo ih jeli pripremljene na ovaj nacin,super fine,a inace smo radili i samo file prepelice,sa preom od koromaca i sa umakom od porta.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s