Tartiflette

Tartiflette

Ako budete išli na skijanje u francuskim Alpama, morate probati ovo jelo. Tartiflette (izgovara se tartiflet) je podrijeklom iz Haute-Savoie ali se isto jede u susjednoj regiji Savoie.

Radi se o jela od krumpira, pancete i kapule pečeno sa sirom Reblochon, pravo zimsko jelo. Vi ćete ga naći u svim tradicionalnim restoranima u Alpama, ali postao je tradicionalno zimsko jelo koji se sprema u svim kućama u Francuskoj.

Reblochon je jedan od prvih sireva u Francuskoj koji je dobio Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) odnosno kontrola podrijetla 1958. god. Može biti proizveden jedino u Haute-Savoie i u dio Savoie. Samo tri pasmine planinskih krava mogu proizvesti mlijeka: Abondance, Montbéliarde i Tarine. Krave provedu pola godine u pašu najmanje 500 metara nadmorske visine (od svibnja do kraja listopada) i zimskih mjeseci u štali, gdje će se hraniti sijenom.

Savoie i Haute-savoieReblochonVaches

.

.

.

.

.

Ako ne budete išli na skijanje sigurno znate netko koji ide, pa sad znate što će Vam donjeti… Reblochon se može kupitit cijelu godinu u bilo kojem dučanu u Francuskoj, košta oko 7 eura. Morate isto znati da Reblochon kao svi sirevi se može zamrzavati. Moj je bio više od godinu dana u zamrzivač, to nije uopće problem. Jedino što se može dogoditi s vremenom je da se mast u siru kvari, to ćete znati ako probate mali komad prije što biste ga pekli, bilo bi šteta pokvariti cijelo jelo. Ali još jednom moj Reblochon je bio izvrsan nakon više od godinu dana, a nema razloga toliko ga držati u zamrzivač…

.

Tartiflette - Namirnice

Za 4 osobe:

1,5 kg krumpira
250 g kapula
250 g pancete
1 sir Reblochon

.

.

.

Tartiflette-11- Tanko narezati pancetu i sitno nasjeckati kapulu.

.

.

.

.

Tartiflette-22 – Dinstati kapulu na malo ulje.

.

.

.

.

.

Tartiflette-33 – Dodati pancetu i dinstati još 2 minute.

.

.

.

.

.

Tartiflette-44 – Oguliti krumpir i narezati na tanke ploške, recimo oko 3 mm.

.

.

.

.

Tartiflette-55 – Dodati u krumpir sol, papar, kapula i pancetu te dobro miješati.

.

.

.

.

Tartiflette-66 – Narezati sir Reblochon na pola i svaku polovicu narezati vodoravno. Maknuti crveni žig (koji može isto biti zeleni).

.

.

.

.

Tartiflette-77 – U posudi od terakote staviti polovica krumpira i 2 komada sire. Najbolje je koristiti terakotu, ako nemate može i od Pyrex stakla.

.

.

.

.

Tartiflette-88 – Staviti ostatak krumpira i ostale 2 komada sira, pazite da je kora prema gore.

.

.

.

.

Tartiflette-99 – Peći na 180 C dok krumpir ne bude mekan, kod mene je trajalo 1h30 ali sve ovisi o peču, vrstu krumpira, debljina ploške tako da bolje da provjerite nakon sat vremena. Ako vidite da krumpir nije još gotov a vrh je već primio lijepu boju, stavite aluminju folju na vrh te vratite u peć, na taj način će se krumpiri i dalje peći ali vrh neće izgorjeti.

.

Et voilà !

'Tartiflet'

Bon appétit !

Oglasi

13 comments on “Tartiflette

  1. Jabuka kaže:

    Već jutros u sedam sati se oblizujem anisam ni kavu popila,samo koji sir kod nas može trenutno zamijeniti Reblochon?Ima jedna uzrečica “da je bolje nebi valjalo”Fantastic pozdrav Jabuka

    • Hvala Jabuka! Nažalost ja bih rekla da ni jedan sir ne može zamijeniti Reblochon, on je baš poseban i zato je i ovo jelo tako poseban. Ali moglo bi se staviti bilo koji mekani sir (tipa camembert itd).

  2. Dunja kaže:

    Mnjami, tako rano ujutro a već mi se sline cijede:)

  3. Gordana kaže:

    Ovo odlicno i zvuci i izgleda 🙂

  4. Jelena kaže:

    Dobro nam došla nazad i baš se radujem novim receptima. Koja bi bila približna zamena za ovaj sir?

    • Hvala Jelena. 🙂 Kao što sam Jabuki rekla Reblochon je baš poseban sir i zato se ne može zamijeniti, jer inače bi se dobilo potpuno drugačije jelo. Ali ako baš se mora, onda bilo koji mekani sir tipa camembert itd.

  5. ovo bi mi se sigurno svidjelo!

  6. Véronique kaže:

    Et tu trouves du reblochon en Croatie ?

  7. Marija kaže:

    Pošla mi je voda na usta, a sam recept mi je vratio prelepe uspomene koje nosim iz Francuske. Tartiflet sam spremala prijateljima po povratku sa skijanja i bili su oduševljeni!Neću moći da zaboravim da sam sa tog putovanja ponela pun kofer vina i sireva. To je bio moj šoping! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s