Tarte au citron (Pita od limuna)

tarte-au-citron-

Ovaj desert je jedan od mojih najdražih. Dok sam živila u Francuskoj nije bilo nedjelja bez croissant-a za doručak i bez kolača iza ručka. Mama bi često spremila kolače preko tjedna ali nedjeljom bi kupila individualne kolače iz ‘patisserie‘. Croissant i kolač iz slastičarnice, za to je nedjelja bio tako poseban dan, i prava nagrada iza napornog tjedna.

Francuske slastičarnice su pravi raj za ljubitelji slatkoga: éclairs au chocolat, mille-feuilles, religieuses, tarte aux fraises, Paris-Brest…teško se odlučiti za jedan kolač pored toliko delicija.

Tarte au citron je dugo bio moj omiljeni desert, a nalazi se u svakoj slastičarnici u Francuskoj. Tu vam nudim Tarte au citron meringuée odnosno pita od limuna i meringe jer se meringa odlično uklapa uz ovu pitu, njezina slatkoća balansira kiselost limuna za savršenu harmoniju.

.

Namirnice potrebne za cijelu pitu:pita-od-limuna-namirnice

250 g glatkog brašna
125 g maslaca
290 g šečera
5 jaja
3 limuna
1 žlicu gustina (5 g)
1/2 žličica praška za peciva

.

Prvo ćemo napraviti tijesto, pa kremu od limuna i na kraju meringa

.

SLATKO TIJESTO / PÂTE SABLÉEpate-sablee-namirnica

.
250 g brašna
125 g maslaca
70 g šečera
2 žumanjka
5 cl vode
1 prstohvat soli

.

pate-sablee-11 – Miješati žumanjke i šečer te dodati vode.

.

.

.

.

pate-sablee-22 – Narezati hladan maslaca iz frižidera na manje komade. Miješati brašno sa maslacom sa vrhom  prstima dok ne dobijete smjesu nalik debelog pjeska.

To se treba raditi dosta brzo da ne bi maslac imao vremena se rastopiti. Kad ne vidite više komade maslaca to je to.
.

pate-sablee-33 – Dodati mješavinu žumanjke, šečer i vode te miješati sve skupa.

.

.

.

.

pate-sablee-44 – Bit će dosta lijepivo pa ako ne uspijete ga razvaljati sa valjakom onda rukama ga stavite direktno u kalup.

Ja uvijek koristim papir za pečenje, mislim da je jako zgodno.

.

.

pate-sablee-55 – Staviti jedan papir za pečenje preko tijesta i staviti suhi grah.

To će pomoći da se tijesto ne digne za vrijeme pečenje jer ćemo ga prazno peći.

.
.

.

pate-sablee-66 – Peći tijesta 20 mn na 180 C te maknuti grah i papir za pečenje, te vratiti ga u peć dok ne dobije laganu smeđu boju.

Na taj način ćete moći bolje kontrolirati da je pečeno kako treba.

Kod mene je trebalo još 10 mn. Znači sveskupa sam tijesta pekla 30 mn.

.

.

.

KREMA OD LIMUNAkrema-od-limuna-namirnice

.
3 limuna
3 jaja
120 g šečera
1 žlicu gustina (5 g)

.

.

krema-od-limuna-1

1 – Iscijediti limune, trebali ste dobiti oko 120 ml soka.

.

.

.

.

krema-od-limuna-22 – Staviti soka u lonac te ga zagrijati.

.

.

.

.

.

krema-od-limuna-33 – Miješati jaja, šečer i gustin.

.

.

.

.

.

krema-od-limuna-44 – Čim sok od limuna prokuha makniti ga s vatre te dodati ga u miješavinu jaja, šečer, gustin stalno miješajuči.

Vratiti sve u lonac te zagrijati i stalno miješati.

.

.

krema-od-limuna-55 – Makniti s vatre kad prokuha te uliti u kalup.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

.

.

.

.

.

MERINGAmeringa-namirnice

.
2 bjelanjka
100 g šečera
1/2 žličica praška za peciva

.

.

meringa-11 – Bjelanjke istući i kada se počimaju pretvoriti u snijeg dodati šečer i prašak za pecivo.

Istući dok se ne pretvore u čvrsti snijeg.

.

.
.

meringa-22 – Staviti na kremu od limuna i napraviti dekoracije po želji, sa vilicom ili drugo.

Pazite da nije krema pretopla inače bi se meringa rastopila, krema treba biti na sobnoj temperaturi.

.

.

pita-od-limuna-13 – Staviti u peč ispod grila dok ne dobije lijepu boju. Može se isto korisiti brener.
Pitu se treba ohladiti u frižider 2 sata prije serviranje.

Najbolje da se pita jede isti dan jer sutra dan se meringa zna dosta stisnuti. Bude isto super okus ali samo što ne bude toliko lijepa kao prvi dan.

.

Pita od limunaEt voilà !

.

tarte-citron-pita-limuna

Bon appétit !

.

Oglasi

20 comments on “Tarte au citron (Pita od limuna)

  1. Divno, Delphine. I ja obožavam ovaj kolač.

  2. Branka-byB kaže:

    Obožavam pitu od limuna i često je pripremam po nekom od recepata. I ovaj tvoj ću isprobati, izgleda jako dobro prekrasno !!

  3. Vesna kaže:

    prema receptu koji ja imam, u fil sa limunom se dodaje i voda, pa ga kolicinski ima vise. ovaj mi djeluje prekrasno, probacu ,

  4. cookandplay kaže:

    Krasna pita. Tek sam danas slučajno otkrila ovaj blog, jako mi se sviđa.
    Lijep pozdrav 🙂

  5. Nives kaže:

    Sutra se bacam na pravljenje pite i nadam se da će dobro proći, recept mi izgleda savršeno, istu sam tu pitu jela nedavno u Portugalu i oduševila sam se, s tim da sam u toj piti primjetila i cvijetove lavande (u maloj količini) pa ću i to dodati za aromu.
    Inače obožavam Vaš blog i toliko je sve sistematično i detaljno objašnjeno da čovjek baš poželi sam probati to napraviti.Nadam se da će biti još puno recepata, a danas sam našla i onaj za palčinke pa i to u bliskoj budućnosti moram pokušati. Javim kako će proći pita

    • Hvala Nives! Ova verzija sa lavandom mi zvuči zanimljivo. Javite kako je prošlo. Pozdrav. 🙂

      • Nives kaže:

        Evo nisam se baš proslavila, za početak sam imala problem formirati tijesto s glatkim brašnom pa sam morala dodati malo oštrog, Pekla sam ga kojih 30min, ali to je izgleda bilo previše jer mi je dosta tvrdo i teško se reže. Onda sam kremu spackala jer mi je falilo limunovog soka pa sam išla još jedan cijeli iscijediti, mislila sam nek bude više kreme,ali ispala je kisela i rijetka krema, uspijela sam to popraviti s malo maslaca i kad sam na to stavila snijeg od dva bijelanjka nisam dobila taj omjer kreme i snijega kao što je kod vas, već imam prst kreme i vrlo tanki sloj meringue. Rezultat je poprilično kisela pita. Budem još jednom probala za dva tri tjedna, ne odustajem od ove pite, ali lavanda se savršeno uklapa, svakako probajte.

  6. Uh baš mi je žao 😦 Ali isplati se još jednom probati 🙂

  7. Nives kaže:

    Evo drugi pokušaj je potpuni uspjeh po mom skromnom sudu. ipak nisam ništa mijenjala u receptu, osim što sam opet dodala lavande i još jedan ekstra bjelanjak u šaum, ali sam i šećera onda više stavila Pustila sam je da odstoji preko noći i sad sam probala, nije prekisela,snijeg je čvrst i ne urušava se. Još mora par ljudi danas probati, ali ja sam jako zadovoljna. Mislim da je u cijeloj priči najbitnije da se pita jede drugi dan, jer sam i prošli put primjetila da je bila puno bolja drugi dan.
    Hvala na odličnom receptu. uskoro ću na godišnji pa se možda opet okušam u makaronima, možda baš s ovom kremom 🙂

  8. Mara kaže:

    Recept je izvrstan, pita je bila jaaaaako ukusna!
    Sve pohvale vašem blogu =)

  9. Martina kaže:

    Ovaj tart je prefin! Kad sam ga radila prvi put, ispao mi je odličan i nisam imala nikakvih problema. Neki dan sam ga radila po drugi put, i nije ispao najbolje (okus je isti, ali tehnički nije dobro…). Prvo, mislim da sam tijesto trebala peći manje (pekla ga 30 min), jer je pretvrdo. Drugo, bjelanjci su lijepo izgledali kad sam ih stavila na tart, i malo “zapekla” da dobiju boju. Kad se malo ohladilo, stavila sam tart u frižider. Ujutro idem izrezati tart, a ono bjelanjci se nekako povukli, i stanjili (kao da su propali, smanjila se masa…). Baš mi je žao jer je prelijepo izgledalo! Zašto se to dogodilo, ne znam što sam krivo napravila…?
    Inače, pohvale za blog i sve recepte, budem i neke druge probala napraviti.

    Pozdrav
    Martina

    • Ništa nisi falila, i kod mene je meringa uvijek ljepša isti dan, sutra dan se stisne i nije tako lijepa. Najbolje da se ta pita jede isti dan, ja ću to napomenuti u tekstu. Lijep pozdrav! 🙂

  10. mia kaže:

    Recepti su Vam odlicni,sve koje sam isprobala uspjeli su iz prve osim ovoga. Krema od limuna mi ima metalni okus ne znam zasto? Ne koristim nikakve aluminijske posude za kuhanje krema (to neki navode kao razlog metalnog okusa)
    Zapravo sve kreme kuhane sa sokom citrusa na taj nacin su mi metalnog okusa.

    • Hvala Mia! 🙂 Prvi put čujem za taj metalni okus pa sam malo istraživala. Našla sam dosta stranica koji pričaju o tome, da nekim ljudima smeta taj metalni okus iz limuna, navodno dolazi iz minerale koji limun zadržava. Osim što se ne smije koristiti metalne posude za pripremu kremu, a vi to već radite, jedino riješenje koji sam našla je da se koristi aromu limuna umjesto pravog limuna. Žao mi je što niste mogli uživati u piti. Lijep pozdrav!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s