Crème pâtissière (Slastičarska krema)

Krema 'creme patissiere'

Crème pâtissière je moja najdraža krema. 🙂

Dosta se koristi u francuskoj kuhinji za deserte kao što su tarte aux fraises, mille-feuilles, choux à la crème… ali je također baza za puno drugih deserta kao što su Paris-Brestéclairs au chocolat, fraisiers, itd. tako da ćemo je često koristiti.

.

Namirnice:Namirnice za kremu

– 1 L mlijeka 2.8 %
– 100 g glatkog brašna
– 200 g šečera
– 4 žumanjka
– 1 štapić od vanilije

.

.

Krema 'creme patissiere'1 – Miješati žumanjke sa šečerom dok ne posvjetle.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'2 – Dodati brašno, miješati te dodati 200 ml mlijeka i ponovo miješati.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'3 – Izvadite sjemenke iz mahune vanilije.

Ostatak mahune ne bacajte nego stavite je u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer. 🙂
.

.

.

Krema 'creme patissiere'4 – Stavite sjemenke vanilije u lonac sa mlijekom (ostalih 800 ml).

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'5 – Kad je mlijeko topao dodajte ga u miješavinu žumanjke/brašno/šečer te miješati.

.

.

.
.

Krema 'creme patissiere'6 – Vratiti sve to u lonac i stalno miješati dok ne zakipi.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'7 – Kad zakipi miješajte još jednu minutu, tada će se pretvoriti u prekrasnu kremu.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'8 – Sada trebate ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Postoji jedan način da ne bi se pravila kora na vrh kreme (jer to ne želimo ;). Trebate staviti plastičnu foliju u kontaktu sa kremom dok je krema još vruča.
.

.
.

Krema 'creme patissiere'9 – Kada je krema došla do sobne temperature stavite je u frižider da se ohladi. Poslije možete maknuti plastičnu foliju, miješati kremu, te je krema spremna za korištenje.

.

.

.

Bon appétit !

Oglasi

7 comments on “Crème pâtissière (Slastičarska krema)

  1. Brko kaže:

    Bravo , vrlo jasno opisani recepti za izradu delicija

  2. dagmar kaže:

    jel se moze kad je ohlađena krema dodat iziksan šlag????Hvala!!!

  3. dagmar kaže:

    Hvala najljepša 🙂

  4. kuvar kaže:

    Dajte nam recept za tortu od jagoda,molim.(pamtim sastojke: krema u sredini,želatin, jagode polovine na donjem dijelu tijesta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s