Poulet basquaise (Piletina na baskijski način)

Piletina basquaise

Poulet basquaise‘ ili na hrvatski ‘Piletina na baskijski način‘ je specialitet iz francuske regije ‘Pays Basque‘.
Pays Basque ili na španjolskom País Vasco je regija podijelena između Francuske i Španjolske oko zapadnog dijela Pirineje. Oko 3.000.000 ljudi žive u toj regiji, od toga oko 10 % u Francuskoj. Poznata je i po jeziku koji se na baskijski zove Euskara, i koji je navodno jedan od najteži jezik na svijetu.

Poznata je regija i za surf ali i za neobićna igra ‘Pelote basque‘.

Baskija - KartaLjuta paprika - Piment d'EspeletteIgra Pelote basque.

.

.

.

.

Što se tiče baskijske kuhinje često se nađu na jelovniku plodovi mora (lignje, rakovi), riba (orada, inčuni, crvena tuna), od mesa janjetina, svinjetina i teletina. Često se riba i meso kuhaju sa domaćim povrćem kao što su rajčice, paprike i kapule ali i sa poznatim ljutom paprikom ‘piment d’Espelette‘. Ta ljuta paprika dolazi iz sela Espelette, i ima AOC odnosno ‘kontrola podrijetla’ te se može proizvoditi samo u još 9 sela oko Espelette-a. Nije puno ljuto tako da može se napraviti umake samo s njim. Da ne zaboravljam spomenuti i Jambon de Bayonne ili pršut iz grada Bayonne, možda najpoznaiji pršut u Francuskoj. Od sira najviše se proizvodi sir od ovčjeg mlijeka.

Poulet basquaise je specijalitet od piletine kuhana u umaku od paprike, rajčice, kapule i ljute paprike iz Espelette-a. Za njegov specifičan i predivan okus je također zaslužan i pršut.

.

Namirnice (za 4 osobe):Piletina-basquaise-namirnice

1 pile
2 crvene paprike
2 zelene paprike
400 g pelata rajčica
2 kapula
2 čežnja češnjaka
100 g pršuta
1,5 dl bijelog vina
Pola žličice majčine dušice

* Umjesto ljutu papriku Piment d’Espelette možete staviti malo kajenskog papra ili sl. (samo prstohvat jer je jako ljuto).

* Nisam našla zelene paprike tako da sam stavila domaće paprike.

.

Piletina-basquaise-11 – Nasjeckati paprike i kapule na sitne komade.

.

.

.

.

Piletina-basquaise-22 – Nasjeckati pršut na sitne komade.

.

.

.

.
.

Piletina-basquaise-33 – Piletinu narezati na komade. Popržite ih kratko sa svih strana u loncu na zagrijanom ulju.

.

.

.
.

Piletina-basquaise-44 – Kada ste popržili komade piletine maknite ih, dodajte malo ulje u loncu te popržite kapule i paprike 5 mn.

.

.

.
.

Piletina-basquaise-55 – Dodajte pršut i nasjeckani češnjak te popržite sve to skupa još 5 mn.

.

.

.

.

Piletina-basquaise-66 – Dodajte pelat, vino, sol i papra te kuhati na laganu vatru 15 mn.

.

.

.

.

Piletina-basquaise-77 – Dodajte piletinu te kuhati na laganu vatru 45 mn. Tada maknite lonca s vatre te čekati jedno 10-ak minuta, ako je pile puno masan masnoće će se dignuti na vrhu. Sa žlicom samo maknite masnoću.

Obično se ovo jelo servira s rižom.

Et voila !

.

Piletina 'Poulet Basquaise'Bon appétit !

Oglasi

4 comments on “Poulet basquaise (Piletina na baskijski način)

  1. Dalmatian Mom kaže:

    Bas zanimljivo. Nisam nikada cula za nesto iz baskijske kuhinje, pa si bas lijepo sve opisala. Ja sam trenutno in the Middle East sto se tice kuhinje…ali moram i baskijsko isprobati.

  2. p.l. de vos kaže:

    Teach them to make “coq au vin” :-), “quiche”, smoked trout (with a cream of hren).
    Sorry for mixing three languages, but forgive me, in my brain it’s all in Dutch 🙂
    As you may see, I love cooking, being Chinese, French, American, Croatian, Italian or even some Dutch.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s