Tarte Tatin (Pita od jabuka ‘Tatin’)

Tarte Tatin
Tarte Tatin
ili Pita od sestre Tatin je fenomenalna pita od jabuka gdje se jabuke kuhaju u karamelu od maslaca i peče se sa tijestom na vrhu umjesto ispod jabuke kod obićne pite.

Pita od Jabuka ‘Tatin’ se prvi put pekla u hotelu Tatin u mjesto Lamotte-Beuvron u regiji Loir-et-Cher kraj 19. stoljeću.

Regija je bila poznata za lov i s obzirom da je mjesto Lamotte-Beuvron bio dobro povezan sa Parizom vlakom brzo je postao glavno mjesto gdje bi se poslovni ljudi i političari našli čim bi počela sezona lova. Restoran iz hotela Tatin koji se nalazio (i još uvijek se nalazi) ispred kolodvora je bio obavezan stop za ručak.

Vodili su ga sestre Tatin, Stéphanie (1838-1917) i Caroline (1847-1911). Mlađa sestra Caroline bi se brinula za goste dok starija sestra Stéphanie bi radila u kuhinji.

Lamotte-Beuvron u FrancuskojSestre TatinHotel Tatin

.

.

.

.

.

Kaže se da je poznata pita nastala od slučajne greške. (ima nekoliko priča koje objašnjavaju koja je greška sestra Tatin napravila da bi stvorila poznatu pitu, kao da je pita pala na pod pa ju je vratila u kalup sa tijestom na vrhu, ali od sve priče mislim da je sljedeća ipak najrealnija…)

Dok je jednom nedjelnom za ručak Stéphanie išla praviti svoju poznatu pitu od jabuka gdje se dodaje maslac i šećer na vrh jabuke, potpuno je zaboravila staviti tijesto u kalup. Kada je skužila da je napravila grešku odlučila je ipak staviti tijesto na vrh i tako je peći. Servirala je pitu kao obićno sa tijestom ispod ali način pečenje sa tijestom na vrh ju je dao novu dimenziju. Jabuke i rubove tijesta su se pekli u karamelu i to je oduševilo goste.

Uskoro je u cijeloj Francuskoj pita bila poznata kao ‘Tarte des demoiselles Tatin‘ (pita gospođice Tatin) ili ‘Tarte des sœurs Tatin‘ (pita sestre Tatin).

Danas se pita servira u svim boljim francuskim restoranima u Francuskoj i u svijetu.

Jako je lako je napraviti, ne treba puno namirnica ali je njezin okus potpuno drugačije od ostale pite od jabuka. Ako niste je nikad probali morate barem jedan put je napraviti da biste razumijeli zašto je pita Tatin jedan od najpoznatiji francuskih deserata.

.

Namirnice:Tarte Tatin - Namirnice

– 8 jabuka
– 1 lisnato tijesto
– 80 g maslaca
– 100 g šečera

.

.

.

Tarte Tatin - 11 – Staviti maslac i šečer u kalup u koji ćete peći pitu. Ja imam poseban kalup za Tarte Tatin koji ima debelo dno, ali iskreno kad ne bih ga dobila na poklon ne bih nikad ga kupila jer se može lako napraviti u običnom kalupu za pite. Tako da se ne brinite ako nemate takav kalup.

Neka se šečer i maslac kujaju na laganu vatru dok se ne stvara karamel, nemojte nigdje otiči jer morate tu i tamo miješati kuhačom (ne morate baš stalno miješati ali ako ne miješate karamel će se stvoriti na dnu dok na vrhu neće ni biti vidljivo, tako da morate tu i tamo miješati). To bi trebalo trajati 5 do 10 mn.

Tarte Tatin - 22 – Oguliti jabuke, narezati ih na četvrtine i izvaditi koštice.

.

.

.

.

Tarte Tatin - 33 – Kad se karamel stvorio i dobio je laganu smeđu boju maknite kalup s vatre te ubacite jabuke.

.

.
.

.

Tarte Tatin - 44 – Pazite jer je karamel vruč.

Miješati jabuke u karamelu u pomoć dvije kuhače.

S obzirom na razliku temperature između karamel i jabuke, karamel će se stvrdniti ali ništa ne brinite, kad budete vratili kalup na laganu vatru ponovo će se rastopiti.
.

Tarte Tatin - 55 – Neka se jabuke kuhaju u karamelu 15 do 30 mn na laganu vatru.

Trebate lagano miješati da bi se jabuke ravnomjerno karamelizirale.

Ako volite kombinaciju jabuka/cimet možete u ovom koraku jabuke posipati cimetom ali samo da znate da ne ide u originalan recept.

Tarte Tatin - 66 – Nakon 15 do 30 mn (sve ovisi o vrsti jabuke) jabuke će uzeti manje mjesta u kalupu jer će pustiti svoj sok i bit će kuhane.

Nemojte ni čekati da se raspadnu nego samo da budu mekane. Tada maknite kalup s vatre te rasporedite jabuke u kalupu u obliku cvijeće (vidi na slici). Ja sam to lako učinila u pomoću dvije vilice.

Tarte Tatin - 77 – Razvljajte tijesto u obliku kruga ali neka bude malo veće nego veličine kalupa. To se radi da bi se napravili rubovi oko tijesta koji će se karamelizirati za vrijeme pečenje, to je najbolje dio pite 😉

.
.

.

Tarte Tatin - 88 – Staviti tijesto na vrh jabuke te rubovi tijesta zavući u kalup da se karameliziraju za vrijeme pečenje.

.

.

.

.

Tarte Tatin - 99 – Peći 30 mn na 200 C ili dok nije tijesto primio lijepu smeđu boju. Izvaditi kalup iz peći te ostaviti sa strane jedno 15-ak minuta.

Položiti veliki tanjur na vrh i okrenuti.

.

.

.

Pita se može odmah servirati jer je najbolja topla ali je isto predivna kad je hladna iz frižidera.

Pita od jabuka TatinEt voilà !

Pita TatinBon appétit !

Još nešto sam zaboravila Vam reći… Često se Tarte Tatin zna poslužiti sa sladoledom od vanilije, tko je rekao da savršenstvo ne postoji nije to probao! 🙂

Oglasi

16 comments on “Tarte Tatin (Pita od jabuka ‘Tatin’)

  1. Dalmatian Mom kaže:

    Ovo mora da je neka sala ;). Ja sam upravo sinoc pekla ovaj tarte. Izgleda da nam se jedu iste stvari 🙂 Ja pak svoju nepravim sa lisnatim tijestom nego sa Pâte Briséee Sucreée. Neki kazu da Tarte Tatin jedino moze biti s jabukama, a ako se koristi drugo voce onda se zove Tarte Renversée ili Retournée. Neznam sto je od toga istina.

    Draga, fenomenalno!

    • Da Dalmatian Mom, za Tarte Tatin su zaslužne sestre Tatin koje su tu pitu napravili sa jabukom. Ako se stavlja druge voće ne može se zvati tarte Tatin nego Tarte Renversée. To je pravila, ali realno ako tražite recept preko internet ići ćete na Tarte Tatin aux poires, Tarte Tatin aux prunes, itd. Lijep pozdrav. 🙂

  2. suncica kaže:

    Bonjour madame. Vi zivite u Hrvatskoj, koliko vidim, a ja zivim u vasoj zemlji od 2001 sa mojom porodicom. Ne znam gde ste bili ,u kom delu francuske, ja sam na Montreuil-u département Seine saint Denis. Dugo sam radila u pâtisserie “Gérard Mulot” a danas radim u jednom restoranu na Champs élysées-u. Puno toga sam naucila, sto se tice francuske kuhinje, jer obozavam nacin spremanja narocito onaj spoj, slano-slatko. Bas me je obradovalo kada sam videla vase recepte. Ja inace volim da eksperimentisem, da sam uvek u kuhinji,svaki novi recept me zainteresuje, a u zadnje vreme, pocela sam da smisljam sama recepte, i mogu vam reci, da mi ne ide lose. Saljem vam jedan veliki pozdrav sa Montreuil-a.

  3. Mara kaže:

    Delphine, kako ste napravili lisnato tijesto?
    Unaprijed hvala na odgovoru.

    Lijepi pozdrav,

    Mara

  4. RUZICA kaže:

    Sinoc sam u Beogradu u jednom kaficu SMOKVICA prvi put probala kolac TART TATIN i bila odusevljena.Izuztno ukusan i lagan. Upravo sam uzela rezept da ga napravim sama.HVALA ZA DOBAR , UKUSAN,LAGAN I JEFTIN KOLAC1

  5. Maja kaže:

    Zdravo, pratim redovno vaš blog i radujem se svakom receptu! Konačno se spremam da pravim Tarte Tatin pitu, međutim nemam takav kalup, pa se pitam jer ja mogu pripremanje fila da obavim u šerpici (pravljenje karamela i ubacivanje jabuka), pa kada bude gotov da ga prebacim u klasičan kalup za pite? Hvala na odgovoru! Pozdrav!

    • Vjerujem da će i tako biti dobro! Slobodno tako i napravite i javite kako je ispalo. Lijep pozdrav! 🙂

      • Maja kaže:

        Pravila sam pitu..imala sam malo problema, ali je opet bila divna.. Prvo nisam uspela da dobijem karamel kao vi, već mi se nekako izdvajala masnoća..kao da mi masa nije bila homogena, nego su postojala neka “dva sloja”…onda kada sam ubacila jabuke, mislim da ih nisam dovoljno krčkala u tom karamelu, nego je ostalo malo više tečnosti nego što je trebalo, pa mi na kraju pita nije ispala kompaktna i karamelizovana..nego nekako ne sasvim povezana.. Ali ukus je bio fantazija, a to je i najvažnije..Mislim da ću sledeći put biti uspešnija.. samo mi nije jasno zašto nisam dobila lep karamel..? Šta bi moglo da bude problem..? Pozdrav i hvala još jednom na divno receptu..

    • Bitno je da miješajte maslac i karamel dok se otope i stvaraju u karamel. Ne morate baš stalno miješati ali treba se miješati da bude homogena smjesa. Ako dobro gledajte moju sliku također se vidi malo maslaca na vrh karamela, to nije problem. Kad ubacite jabuke poslije pazite na to da se jabuke dovoljno kuhaju u karamelu dok ne budu mekane. Eto, nadam se da će drugi put biti uspiješnije. 😉

  6. Tea kaže:

    Ispala od prve savrseno, okus je bozanstven!
    Hvala na receptu 🙂

  7. Maya kaže:

    Evo ja ću javiti svoje utiske, pošto sam je pravila dva puta po ovom receptu…
    Prvi put je caramel bio žitkiji, a drugi put sam dodala odokativno malo vise šećera (možda zato što koristim žuti) I caramel je bio gušći tj.taman.
    Elem jabuke sam drugi put sekla na manje komade (po meni tako je lepše).
    Oba puta sam stavila po kašičicu cimeta (volim cimet I ide mi uz jabuke).
    Durgi put sam dodala I naseckanu banana (nisam imala baš 8 jabuka), bananane se dodaju na kraju jer su inače mekane.
    Po meni, nije potrebno toliko kuvati jabuke u karamelu , kada se iseku na sintije komade to je gotovo za 5 min. Svakako se peče u rerni..
    Sve u svemu pita je jako jednostavna I jako ukusna, lepa je I topla I hladna, a najbolja je kao što I piše sa kuglom sladoleda od vanile…
    Hvala na receptu, praviću je I dalje … ♥

  8. […] Soupe à l’oignon, Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au […]

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s