Ratatouille

ratatouille-recept
Moji roditelji su bili nedavno kod nas na odmor, došli su upoznati našu 3. princezu. 🙂 A to također znači da je mama donjela novi kuhinjski aparat… Zadnji put je bio KitchenAid (da, da, hvala mama…), tada sam se pitala jel mi to stvarno treba?? a sad se pitam kako bih bez njega!! Ovaj put je malo skromniji poklon (kad je već sav novac otišao u KitchenAid…;) ali isto korisno: aparat za sjeckanje povrća! Pa sam se odlučila Vam pripremiti Ratatouille jer ima tu puno posla oko sjeckanje ali sa takvim aparatom se to obavi za čas.

Ratatouille (izgovara se ratatuj) je poznato jelo iz francuske regije Provence (Provans) i točno iz grada Nice (izgovara se nis). Ovo je pravo ljetno jelo gdje se koristi mediteranskih povrća: rajčice, paprike, patliđan i tikvice.

Ovo je definitivno najbolji recept koji sam našla. Tajna je u tome da se povrće moraju dinstati svako posebno, da se to radi dugo i na laganu vatru, i da se na kraju koristi kvalitetnu maslinovo ulje. Također je jako bitno da ratatouille odstoji sat vremena nakon kuhanje, a bit će i još bolje ako ga jedete sutra dan.

Ratatouille ide super u svemu…
Toplo, servirajte ga s mesom na žaru ili s ribom na žaru.
Sa rižom ili tjesteninom bit će odličan vegeterijansko jelo.
Hladno je super na prženi kruh, dobra ideja za predjelo ljeti.
Probajte ga također sa jajima na oko… predobra kombinacija.

.

Namirnica (za 4 osobe): ratatouille-namirnica

2 kapula
2 paprike
5 rajčica
2 malih patliđana (ili 1 veći)
2 tikvice
1 žličicu majčine dušice
Maslinovo ulje

.

.

ratatouille-11 – Prvo trebate očistiti povrče i sjeckati na malim kockicama.

Sa takvom aparatom bit će puno brže i lakše.

.

.

.

ratatouille-22 – Dinstati kapulu na 3 žlice maslinovo ulje, na laganu vatru, 10 mn ili dok ne budu mekani. (ako vidite da kapula dobiva smeđu boju dodajte žlicu vode i smanjite vatru).

.

.

.

ratatouille-33 – Dodati paprike i dinstati na laganu vatru još 10 mn. (ako vidite da povrče dobiva smeđu boju dodajte žlicu vode i smanjite vatru).

.

.

.

ratatouille-54 – Dodati rajčice i majčinu dušicu u tavu sa kapulom i paprikom i dinstati na laganu vatru još 15 mn.

.
.

.

.

ratatouille-45 – Dinstati patliđan u drugu tavu na 3 žlice maslinovo ulje, posoliti, dinstati na laganu vatru, 15 mn.

.

.

.
.

ratatouille-66 – U treću tavu dinstati tikvice na 3 žlice maslinovo ulje, na laganu vatru, 15 mn.

.

.

.

.

ratatouille-77 – Sad ovako izgleda: kapula, paprike i rajčice u jednoj tavi, u drugoj tikvice, u trečoj patliđan.

Sve povrče moraju biti mekani. Probajte jer u slučaju da ste napravili veće kocke trebat će više vremena da se povrće omekša.
.

.

ratatouille-88 – Staviti sve u jednu tavu, posoliti, popapriti i dinstati na laganu vatru još 15 mn.

Provjerite da li je dovoljno slano i dodati sol ako je potrebno.

Nakon tih 15 mn ne bi smijelo biti više tekučine u tavi, ako budu povrče dali puno soka ocijediti i vratiti povrće u tavu (bez soka).

Makniti s vatre, dodati 2 žlice maslinovo ulje, miješati, poklopiti i ostaviti tako sat vremena.

Et voila !

recept-ratatouilleBon appétit !

 

 

Oglasi

2 comments on “Ratatouille

  1. Dalmatian Mom kaže:

    Njam njam. Super izgleda. Ja cesto pravim talijansku Caponatu, nesto slicno, ali sa dodatkom neceg kiselog.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s