Éclairs au chocolat (Čokoladni ekleri)

cokoladni-ekleri-recept

Éclair au chocolat (izgovara se ekler o šokola) je kralj francuske slastičarnice!

Éclair znači ‘munja’ navodno jer se jede brzinom munje 🙂 Nema slastičarnice u Francuskoj koja ne nudi tu poslasticu.

Najpoznati je čokoladni ekler ali se često nađe i ekleri s kremom od kave. Ako niste nikad probali morate ih napraviti, recept izgleda dug ali nema tu ništa komplicirano i vjerujem da ćete rasveseliti ljude oko Vas.

.

SLASTIČARSKA KREMA OD ČOKOLADEcokoladni-ekleri-krema-namirnice
Namirnice:
1/2 L mlijeka 2.8 %
50 g glatkog brašna
100 g šečera
2 žumanjka
15 g kakaa bez šečera

.

1 – Miješati žumanjke sa šečerom dok ne posvjetle.

.

.

.

.

2 – Dodati brašno i kakao, miješati te dodati 100 ml mlijeka i ponovo miješati.

.

.

.

.

4 – Staviti ostatak mlijeka (400 ml) u lonac i zagrijati.

.

.

.

.

.

5 – Kad je mlijeko topao dodajte ga u miješavinu žumanjke/brašno/šečer/kakao stalno miješajući.

Vratiti sve u lonac i stalno miješati dok ne zakipi.

.
.

.
7 – Kad zakipi miješajte još jednu minutu, tada će se pretvoriti u prekrasnu kremu.

.

.

.

.

8 – Sada trebate ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Da ne bi se stvorila kora na vrh trebate staviti plastičnu foliju u kontaktu sa kremom dok je krema još vruča.

Kada je krema došla do sobne temperature staviti je u frižider da se ohladi. Poslije možete maknuti plastičnu foliju, miješati kremu, te je krema spremna za korištenje.

.

.

TIJESTOcokoladni-ekleri-tijesto-namirnice
Namirnice:
250 ml vode
Prstohvat soli
75 g maslaca
125 g glatkog brašna
3 jaja
1 žumanjak

.

profiteroles-11 – Staviti vodu, maslac i sol u lonac na laganu vatru, miješati da se maslac otopi.

.

.

.

.

profiteroles-22 – Čim dođe do točke vrenja maknuti s vatre i ubaciti brašno, sve od jednom.

.

.

.

.

profiteroles-33 – Brzo miješati drvenom kuhačom dok ne dobijete glatko tijesto koji se ne lijepi za lonac.

.

.

.

.

profiteroles-44 – Prebaciti tijesto u drugu posudu i dodati jedno jaje, miješati s drvenom kuhačom sve dok jaja ne bude više vidljivo.

Na isti način dodati drugo jaje i dobro miješati, te treće jaje.

.

.

5 – Tijesto staviti u vrečicu za dekoraciju sa glatkim vrhom promjera 1 cm.

Staviti papir za pećenje na tepsiju i istisniti tijesto u obliku štapića dužine oko 8 cm. Nemojte više od 10 cm jer će dosta narasti za vrijeme pećenje i ako su preveliki razbit će se kad budete ih punili kremom.

Miješati žumanjak sa žličicom vode te namazati štapiće.

6 – Peći 25 mn na 200 C. Ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

.

.

.

.

cokoladni-ekleri-tijesto-77 – Okreniti eklere i ih puniti sa kremom od čokolade uz pomoć vrečice za dekoraciju.

Ne brinite ako ne izgleda lijepo, poslije ćemo ih okreniti tako da rupice se neće više vidjeti.

Stavite eklere u frižider dok budete spremili glazuru.

.

.

ČOKOLADNA GLAZURAcokoladni-ekleri-glacage-namirnice
Namirnice:
100 g čokolade za kuhanje
50 g šečera u prahu
30 g maslaca
2 žlice vode

.

.

cokoladni-ekleri-glacage-11 – Rastopiti čokoladu sa maslacem i vodom.

.

.

.

.

cokoladni-ekleri-glacage-22 – Dodati šećer u prahu  i dobro miješati.

Trebate dobiti glatku smjesu, ako bude potrebno zagrijati smjesu da se šečer potpuno otopi u čokoladi.

.

.

.

cokoladni-ekleri-glacage-33 – Glazura je spremna.

Sad Vam ostaje samo nanjeti glazuru na eklere te poravnati glazuru sa prstom ili žličicom.

.

.

.

cokoladni-ekleri-glacage-4Ostaviti ih u frižideru barem sat vremena da se ohlade, te ih izvaditi iz frižidera 10 mn prije serviranje.

Dobit ćete oko 15 eklera, ako ne budete sve pojeli isti dan bit će jako fini i sutra dan.

Et voilà !

.

.

Bon appétit !

Oglasi

6 comments on “Éclairs au chocolat (Čokoladni ekleri)

  1. Kristina kaže:

    Ovo je savršeno! Tijesto meko kao da sam opet u Parizu :D:D Hvala na receptu!

  2. Viktorija Rubčić kaže:

    Pozdrav!

    Zanimalo bi me, da li mi možete reći kako radite francusku salatu.

    Hvala! LP

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s