Financiers

FinanciersFinanciers su kolačići od bjelanjka i badema. Oni su idealno riješenje kad u nekom receptu trebate samo žumanjke, naprimjer kod crême brulée, pa Vam ostaju bjelanci. Napravite ovaj recept i neće vam više nikad pasti na pamet ih baciti.

Recept za Financiers su u 17. stoljeću izmislili časne sestre iz Družbe pohođenje, na Francuskom ‘Ordre des Visitandines’ i dali su mu ime ‘Visitandines’. Kolačići su imali ovalni oblik. Kažu da kraj 19-og stoljeća slastičar Lasne koji je imao slastičarnicu u Pariškoj poslovnoj četvrti pored La Bourse du Commerce (burza) je tražio kolačić koji bi mogli mešetari jesti uz kavu. Odlučio je koristiti recept od Visitandines samo što im je dao oblik zlatne poluge i tako je nastao ‘Financier’.

U Francuskoj možete kupiti kalupe za Financiers, riječ je o malim pravokutnim kalupima. Ali ako ih nemate slobodno koristite kalupe za muffine.

Super je stvar kod Financiers da je ovo bazni recept. Možete vi dodati u smjesu prije pečenje bilo što što želite, poželjno je dodati namirnice koje se dobro uklapaju sa bademom, na primjer limun ili šumsko voće. Najpoznatiji Financiers se rade sa limunom (dodajte sok od jednog limuna u smjesu) i sa malinama (nakon što ste stavili smjesu u kalup dodajte 2-3 svježih malina).

 

Namirnice:financiers-namirnice

100 g šečera u prahu
50 g badema u prahu
50 g glatkog brašna
4 bjelanjka
75 g maslaca

 

 

.

financiers-11 – Prvo želimo napraviti beurre noisette, na hratski znači ‘maslac-lješnjak’. Tako se zove jednostavno jer ima okus lješnjaka.

Zato je potrebno ga nekoliko minuta kuhati i stati na pravi trenutak prije što bi zagorio. Maslac stavite u lonac i otopite ga. Dok bude se maslac otopio vidjet ćete da se formira pjena na vrhu.

financiers-22 – Kuhajte ga dalje (treba kipiti), vidjet ćete da će ta pjena nestati. Neka dalje kipi, u jednom trenutku će se pjena ponovo stvoriti, nemojte nigdje ići, to je znak da će se brzo maslac stvoriti u beurre noisette, odnosno da če dobiti tamnu smeđu boju.

Čim uhvati tu boju kao na slici maknite lonac s vatre i odmah ga prebacite u drugu posudu da biste zaustavili kuhanje. Procijedite maslac, što ostane u cjedilu bacite, a maslac sačuvajte. Možete probati maslac, vidjet ćete da ima okus lješnjaka. 🙂

financiers-43 – Dodajte prstohvata soli u bjelanjke i umutiti ih u snijeg (ne mora biti baš čvrsti snijeg).

.

.

.

.

financiers-34 – Pomiješajte bademe sa šećerom i s brašnom, pa sve prosijajte kako bi izbjegli stvaranje grudica.

.

.

.

.

financiers-55 – Dodati snijeg od bjelanjka i miješati.

Dodati maslaca (treba biti na sobnoj temperaturi) i miješati.

Neki savjetuju ostaviti smjesu u hladnjaku barem sat vremena pa do 24 sata. Ja sam probala odmah ih peći i ih peći nakon 24 sata u frižideru i iskreno nisam primjetila neku razliku… ali dobro je znati da možete smjesu spremiti dan prije i držati je u frižideru do sutra dan i tada ih peći.

financiers-66 – Staviti smjesu u kalupe za financiers (duguljasti mali pravokutni oblik) ili druge kalupe recimo za muffin ako nemate za financiers.

Peći 15 do 18 mn na 200 C.

Sve ovisi koliko ste smjesa stavili u kalup, pa najbolje je pratiti boju kolačiće. Čim uhvate laganu smeđu boju možete ih izvaditi iz pečnice. Bolje da se ne peće previše inače će se osušiti.

 

Et voilà !

Recept za financiersBon appétit !

recept-financiers-malinamaDodajte 2 maline i listiće badema na vrh prije pečenje i dobit ćete prekrasni Financiers aux framboises ili Financiers sa malinama.

financiers-malina

Oglasi

2 comments on “Financiers

  1. ana kaže:

    étant une croate, mariée depuis peu avec un français, et amoureuse de la cuisine française, je mets avec un grand plaisir ton blog dans mes favorits!!

    i ako uhvatis vremena, moze li recept za coq au vin za ove hladne dane? 🙂

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s