Galettes bretonnes su palačinke od heljde koje nam dolaze iz regije Bretagne.
U Francuskoj su jako poznate i cijenjene. Ne samo da se recept proširio po cijelu Francusku ali u svakoj regiji se nalaze restorani koji zovemo Crêperies koji nude punjenje palačinke od heljde za glavno jelo, i razne vrste palačinke od pšeničnog brašna za desert.
Što se tiče galettes najpoznati su punjene sa jajom, šunkom i sirom, ali u restoranima nude beskrajne kombinacije.
Također svaka Crêperie nudi za specijalitet kuće galette punjene sa proizvodima koji su spesifićni za regiju, naprimjer galette sa sirom Raclette u regiji Savoie, sa guščom jetrom u Perigord ili sa sirom Camembert, vrhnjem i jabukom u Normandiji.
.
330 g heljdinog brašna
5 g soli
1 jaja
750 ml hladne vode
.
* Bilo mi je teško naći u Hrvatskoj heljdino brašno da bude isti kao onaj što koristimo u Francuskoj. Svi su 100% heljde ali kod nekih nisam uspjela uopće peći palačinke. Na slici možete vidjeti koji brašno sam koristila pa vas savjetujem da kupujete isti ako nađete. Znači s njim ćete bez problema praviti palačinke. Što se tiče ukusa brašno koji se kupuje u Francuskoj je jačeg ukusa i više se osjeća okus hejde. Ovaj je blagog okusa, ali opet fino.
.
Dodati jaje i vode malo po malo stalno miješajući.
.
.
.
.
2 – Ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi.
.
.
.
.
.
Namirnice za punjenje (za 4 osobe):
4 jaja
8 fete kuhane šunke
8 fete sira
.
.
1 – Galettes se peće u tavi kao obične palačinke. Inače smjesa za galette je gušća od smjese za palačinke.
Ako primjetite da je ipak pregusta dodajte malo vode (nemojte previše ! Samo malo, pa poslije opet malo ako bude potrebno).
.
.
2 – Peći galette s jedne strane, okreniti je i dok se peće s druge strane razbiti jaje da žumanjak se nalazi u sredini galette-a.
Bjelanjak raširiti sa vilicom oko žumanjka. Dodati malo soli i papra.
.
.
.
3 – Dok se jaja peće dodati sira.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
5 – Zatvoriti sve 4 strane prema žumanjka. Do tada bi trebao jaja biti pećeno te možete servirati.
.
.
.
.
* Ovo je bazni recept za Galettes ali možete vi dodati što god želite, na primjer sa jajom, šunkom i sirom ide dobro dinstana kapula i šampinjone
Evo još nekoliko kombinacija :
– Dimljeni losos i vrhnje
– Gljive, panceta, kapula i vrhnje
– Panceta, dinstani poriluk i jaja
– Pršut, jaja, rajčice
– Rajčice, pršut i mozzarella
– Špinat, vrhnje i panceta
Bon appétit !
probao i super 🙂 obavezno se potrudite i napravite ovo jelo!
[…] breton je specijalitet iz regije Bretagne. Bila sam već Vam spremila palačinke od heljda Galettes bretonnes koje isto dolaze iz Bretanije. Ali ova put sam se odlučila za jedan desert koji je jako poznat u […]