Coq au vin (Pijetao u crnom vinu)

recept-pjetao-u-crnom-vinu

Coq au vin je jedan od najpoznatih francuskih recepata. Na Hrvatskom Pjetao u crnom vinu ili Pivac u crnom vinu kako bi moj muž rekao…

Odličan i jednostavan recept, samo treba vremena jer se lagano kuha 2h30 a prvo treba meso marinirati 12 sati.

Inače to je jelo koji je još bolje sutra dan, tako da slobodno ga spremite dan prije, držate ga u frižideru po noći i sutra dan zagrijate ga na laganu vatru.

 

Namirnice za marinadu:recept-pjetao-u-crnom-vinu-namirnica

– 1 pivac
– 3 mrkve
– 2 kapule
– 1 žličica majćine dušice
– 3 lista lovora
– 1 bocu 0,75 L crnog vina
– 3 cl Cognac-a

 

 

recept-pjetao-u-crnom-vinu-031 – Pripremiti marinadu: staviti u posudu nasjeckane kapula, nasjeckane mrkve, dodati majćinu dušicu, lovor.

.

.

.

.

recept-pjetao-u-crnom-vinu-042 – Dodati crno vino i cognac.

.

.

.

.

.

recept-pjetao-u-crnom-vinu-053 – U toj marinadi staviti pjetao na komade. Poklopiti i ostaviti tako 12 sati u frižideru.

.

.

.

.

 

Ostale namirnice:recept-coq-au-vin-namirnica

– 200 g pancete
– 2 češnja češnjaka
– 2 velike žlice glatkog brašna
– 300 g šampinjona

 

 

 

 

recept-coq-au-vin-021 – Kad su 12 sati prošle izvaditi komade pivca iz marinade.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-032 – Pasirati marinadu tako da imate s jedne strane povrće, a s druge vino. Baciti lovor list.

.

.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-043 – Pržiti meso u lonac na visoku vatru na malo ulje.

Pazite da ne pržite previše komade odjednom, inače će se temperatura lonca previše smanjiti, meso će spustiti soka i će se kuhati umjesto pržiti. To je važan dio recepta tako da nemojte ubrzavati.

Pržiti toliko dugo da bi meso uhvatio boju.

recept-coq-au-vin-054 – Kad ste pržili svu meso baciti ulje iz lonca, dodati komad maslaca (oko 20 g) i pržiti povrće iz marinade 5-6 mn.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-065 – Dodati češnjaka i narezanu pancetu, pržiti sve skupa još 1-2 minute.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-076 – Dodati brašna i dobro miješati.

.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-087 – Dodati marinadu i dobro miješati.

Dodati soli i malo papra.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-098 – Dodati pjetao, poklopiti i kuhati na laganu vatru 2h00.

.

.

.

.

recept-coq-au-vin-109 – U međuvremenu oguliti šampinjone i narezati na 4 komade.

Pržiti u tavi na laganu vatru sa komad maslaca.

.

.

.

recept-coq-au-vin-0910 – Kad je prošlo 2h00 dodati šampinjone u lonac, poklopiti i kuhati još pola sata na laganu vatru.

.

Et voilà !

.

.

recept-coq-au-vinBon appétit !

 

4 comments on “Coq au vin (Pijetao u crnom vinu)

  1. Branka kaže:

    Pravila sam za vikend ovo jelo i ispalo je fantastično. Također, i Croque Monsieur je odlican! Nastavljam sa Vašim receptima 🙂

  2. mira kaže:

    Draga delphine pivac u vinu je izmedu ostalog bio na nasem novogodisnjem jelovniku.sto reci nemam rijeci.gosti odusevljeni domacica presretna.hvala hvala tisucu puta na nenadmasnom receptu.srdacan novogodisnji pozdrav iz dalmacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s