Tarte Bourdaloue

recept-tarte-bourdaloue

Danas vas vodim u Pariz!

Idemo u centru Pariza, u 9. arrondissement, ulica Bourdaloue. Tako je mala ulica da ne biste ni je primjetili da prolazite pored nje.

Rue BourdaloueAli Rue Bourdaloue ima nešto posebno… ima miris na maslaca, na kruške i badema.

U toj se ulici u 19. stoljeću izmislio recept od jedne pite koja je danas jedan od najboljih francukih deserata.

Zove se Tarte Bourdaloue.

Tarte Bourdaloue je pita napravljena od slatkog tijesta, od Frangipane odnosno nadjev od badema, i jedan od omiljenih voća badema: kruška.

Savršena kombinacija badem + kruška ne može vas ostaviti ravnodušnim.

Napravite ovaj recept, jako je jednostavan, vjerujem da ne možete faliti a rezultat je izvrsan.

 

Namirnice za slatko tijesto:

.pate-sablee-namirnica
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
70 g šečera
2 žumanjka
5 cl vode
1 prstohvat soli

.

.

pate-sablee-11 – Miješati žumanjke i šečer te dodati vode.

.

.

.

.

pate-sablee-22 – Narezati hladan maslaca iz frižidera na manje komade. Miješati brašno sa maslacom sa vrhom prstima dok ne dobijete smjesu nalik debelog pjeska.

Kad ne vidite više komade maslaca to je to.

.

.

pate-sablee-33 – Dodati mješavinu žumanjke, šečer i vode te miješati sve skupa.

.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-44 – Bit će dosta lijepivo pa ako ne uspijete ga razvaljati sa valjakom onda rukama ga stavite direktno u kalup (koristim ovdje kalup od silikona, ako nemate staviti papir za pečenje na dnu kalupa).

Ubosti tijesta s vilicom da ne bi se diglo za vrijeme pečenje. Ostaviti u hladnjaku dok ne pripremite ostatak pite.

.

* Za ovaj recept kao za mnogih recepata od pite bolje će Vam ispasti ako budete koristili manji kalup. Ovaj što sam koristila je promjer od 22 cm (na dnu kalupa). Ako koristite običan kalup za pitu od 28 cm tijesto će ispasti tanje i nadjev od bajama će biti manje, u tom slučaju morat ćete krače peći inače će se pita osušiti. U manji kalup će biti više krema i pita sočnija. Tako da se isplati nabaviti takav kalup.

 

.

Namirnice za kruške: recept-tarte-bourdaloue-namirnice

3 kruške
750ml vode
250g šečera
1 mahun vanilje

 

.

.

recept-tarte-bourdaloue-11 – Rezati mahun vanilje na pola, izvaditi sjemenke, i sve staviti u vodu sa šečerom.

Zagrijati.

.

.

.
.

recept-tarte-bourdaloue-22 – Kad voda zakipi ubaciti kruške i kuhati 15 do 30 mn ili dok ne omekšaju.

Bitno je da se dovoljno kuhaju da bi dobili okus vanilje, ali ne smiju se raspadati. Sve ovisi koliko su kruške zrele, provjerite sa nožem ili sa čačkalicom jesu li mekane.

Za taj recept bolje izabrati kruške koje nisu zrele tako da ćete ih duže kuhati i dobit će prekrasan okus vanilje. Kad su kruške omekšale izvaditi ih iz vode i ostaviti sa strane.

 

Namirnice za Frangipane:

200 g badema u prahu
150 g šečera
100 g maslaca na sobnoj temperaturi
2 jaja

Za kraj:

Bademove listiće
2 žlice džema od marelice

 

recept-tarte-bourdaloue-51 – Miješati badem u prahu i šečer.

.

.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-62 – Dodati maslac i dobro miješati te jaja i dobro miješati.

.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-74 – Izvaditi kalup iz frižidera.

Staviti u kalup smjesu od badema.

.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-35 – Rezati kruške na pola i izvaditi sjemenke.

.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-86 – Staviti kruške na smjesu od badema. Samo ih staviti na vrh, nemojte pritisnuti.

Možete nožem rezati vrh kruške (nije obavezno ali bit će lijepše i lakše će se rezati kasnije).

Dodati listiće badema.

.

recept-tarte-bourdaloue-107 – Peći 35-40 mn na 180C.

Znat ćete da je pita dovoljno pečena kad budu bademovi listići i kruške dobili laganu smeđu boju.

.

.

.

recept-tarte-bourdaloue-98 – Miješati džem od marelice sa žlicom vode.

Izvaditi pitu iz pečnice kad je gotova i namažite džem po cijeloj površini (znači i kruške isto), najbolje s kistom.

Pita je bolja hladna, kada se ohladila na sobnu temperaturu, ostaviti barem 1-2 sata u frižideru.

.

Et voilà !

tarte-bourdaloue

Bon appétit !

Oglasi

13 comments on “Tarte Bourdaloue

  1. Ana kaže:

    Jedva čekam probati! Svi vaši recepti koje sam do sada radila su izvrsni, vrlo ukusni i točni!

    • Hvala Ana! Vjerujem da će i ovaj recept Vam se svidjeti. Za mene je defitivno jedan od boljih! Javite kako je prošlo ako budete ga spremili. 🙂 Lijep pozdrav!

      • Ana kaže:

        Evo i ja sam pekla napokon Tarte Bourdaloue i dobio je samo pohvale!
        Super mi je ispalo sve, samo, pitanje – premazujem li i kruške đemom od marelice? Ja nisam pa je bio manje vizualno atraktivan od vašeg, ali nisam bila sigurna 🙂
        Na kraju, morala sam podjeliti vaš recept s više ljudi, svi su bili oduševljeni!

    • Super što se svima svidjelo!!!! 🙂 I kruške trebate namazati s džemom, dodat ću to u recept. Hvala Ana i lijep pozdrav!

  2. Vesna kaže:

    Nedavno sam pravila po receptu L. Pascal, Ali ovaj djeluje neuporedivo bolje. Tamo se stavljaju svjeze kruske, cak I ako su zrele , isuse se I nemaju aromu koju vanilla moze dati. Hvala na receptu. Slazem se sa Anom, svaki Vas recept je divan I u gram tacan. Htjela buh da Vas pitam za savjet : da li se nadjev za flan koji ste ranije objavili moze posuti bobicastim vocem I peci? U sjecanju mi je ostaju kolac koji sam jela u Parizu : prhko tijesto +Krema za flan ili neka slicna poslasticarskoj kremi I bobicasto voice. Perceno sve zajedno I vrlo ukusno. Hvala I pozdrav, Vesna

    • Hvala Vesna!! Nadjev za flan je u stvari slično slastičarske kreme koja se koristi za pite sa voćem kao kod https://francuskakuhinja.wordpress.com/2013/05/29/tarte-aux-fraises-pita-od-jagoda
      Ne morate jagode staviti nego bilo koje voće. U tom slučaju je bolje koristiti veći kalup od 28 cm promjera da bude manje krema i tanije tijesto, tako da će voće više doći do izražaja.
      Pozdrav! 🙂

      • Vesna kaže:

        Najljepše zahvaljujem na odgovoru. Pravila sam vasu pitu od jagoda, ali ovo sto sam jela je krema pecena sa vocem zajedno, Zato sam misilila da iskoristim Vas kremu za flan, jer je najslicnija toj njeznoj kremi koja se mijesa sa vocem dok se jede, Imam veliki kalup, pa cu da probam. Srdacan pozdrav i jos jedno veliko hvalla za sve ove izuzetne recepte .

  3. Jabuka kaže:

    Moje poštovanje jučer za 1.maj napravila sam Tarte Bourdaloue nisam imala bademe pa sam tostirala lješnjake i stavila sam manje šećera u vodu gdje su se kuhale kruške.FA;fa,fantastična sve smo pojeli nas sedam,napravila sam tarte sa oštrim brašnom i malo glatkim.Gdje vam mogu poslati slike ili idite na moj Facebook profil Jabuka Zorović lalić tu sam stavila i već me pitaju recepte.Predobra

  4. Jabuka Lalić kaže:

    Sada kad budu breskve pravit ču i sa breskvama, a volila bi da napišete jrdnom recept zatortu Opera.Ima ih na internetu ali mislim da će vaš recept biti originalni francuski.Hvala uz pozdrav Jabuka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s