Tarte normande (Normandijska pita)

recept-normandijska-pita

Danas Vas vodim u Normandie.

Normandija je regija koja se nalazi u sjeverno-zapadnom djelu Francuske. Poznata je po jedan od najljepši mjesta svijeta zvan Mont-Saint-Michel, po iskrcavanje u Normandiji 1944 koji predstavlja kraj drugog svjetskog rata. Njezine ravnice i previše kišnih dana su idealno mjesto za krave i zato je regija najpoznatija u Francuskoj za mlječne proizvode: sirevi, maslac, vrhnje i jogurt. Poznata je po školjke, rakove i kamenice. Također je poznata po meni ali manje ljudi to znaju. 😉

mont-saint-michelplodovi-morakamenice

.

.

.
.

I da ne zaboravljam reći da je poznata po jabukama, od koje proizvodimo Cidre odnosno vino od jabuke, Calvados odnosno rakija od jabuke, i od jabuke spremamo svakakvih kolača i pita. U Normandiji nije nitko čuo za maslinovo ulje, kuha se na maslac, i na kraj se dodaje vrhnje… i još malo maslaca. 🙂

Danas kiša koja pada u Splitu me sječa na mojoj Normandiji. Danas je idealan dan za spremiti Tarte normande, u prijevodu ‘Normandijska pita‘ napravljena sa jabukama i naravno sa vrhnjem.

 

Namirnice:recept-namirnice

– 1 slatko tijesto
– 1 kg jabuka (4-5 jabuka)
– 2 jaja
– 100 g šečera
– 70 g mljevenih badema
– 2 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
– nekoliko listića badema za dekoraciju

.
* Inače se stavlja i žlicu Calvados-a ali s obzirom da je teško ga naći u Hrvatskoj nisam ga stavila u recept.

 

recept-normandijska-pita-11 – Naći ćete recept za slatkog tijesta ovdje.

Namazati kalup maslacem ili koristite papir za pečenje. Razvaljati tijesta sa valjakom ili rukama ga stavite direktno u kalup. Izbodite tijesta vilicom, to će pomoći da tijesto se ne digne za vrijeme pečenje. Ostavite u frižider dok spremite nadjeva.

.

recept-normandijska-pita-22 –Miješati jaja, šečera i mljevenih badema.

.

.

.

.

.

recept-normandijska-pita-33 – Dodati vrhnje i miješati.

.

.

.

.

.

recept-normandijska-pita-44 – Oguliti jabuke, rezati ih na 4 komada, odstraniti sredinu i rezati svaki komad na 3 djela.

Znači od jedne jabuke dobivate 12 komada.

.
.

.

recept-normandijska-pita-55 –Složiti jabuke u kalup da izgleda kao cvijet (ili tako nekako…) ;).

.

.

.

.
.

recept-normandijska-pita-66 – Dodati nadjeva i na vrh listiće badema.

.

.

.

.

.

recept-normandijska-pita-77 – Peći 40 mn na 180 C.

Ako nije pita do tada uhvatila lijepu boju stavite nekoliko minuta ispod grila.

Servirajte toplo ali je također jako fino hladno.

.

.

recept-francuska-pitaEt voilà !

recept-tarte-normandeBon appétit !

Oglasi

8 comments on “Tarte normande (Normandijska pita)

  1. Elvira kaže:

    Ovo stvarno moram probati…

  2. Branka kaže:

    Na koje tekuće vrhnje mislite? 🙂 Vrhnje za kuhanje ili vrhnje za šlag?

  3. Nyta kaže:

    Mnogo hvala na ovom divnom receptu! Svi su bili oduševljeni! Uvijek nalazim super recepte na ovom blogu i drago mi je da ih još objavljujete! Pozdrav!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s