Far breton

far-breton-recept-1

Far breton je specijalitet iz regije Bretagne. Bila sam već Vam spremila palačinke od heljde Galettes bretonnes koje isto dolaze iz Bretanije. Ali ova put sam se odlučila za jedan desert koji je jako poznat u cijeloj Francuskoj.

bretagneFar breton sliči na Flan osim što se tu peče sa suhim šljivama.

Inače nije Bretanja poznata po suhim šljivama, nego grad Agen koji se nalazi na jugozapadni dio Francuske. Bretanja je poznata po ribolov. Kaže se da jednom davno bi ribari zamjenili bakalar za suhe šljive kad bi došli u grad Agen, i tako su se suhe šljive našle u bretonsku gastronomiju.

.

Namirnice:recept-far-breton-namirnice

– 150 glatkog brašna
– 100 šečera
– 4 jaja
– 2 kesice vanilin šećera
– 75 cl mlijeka 2,8%
– 30 suhe šljive bez koštica

.

.

recept-far-breton-11 – Pomiješati brašno, šečer i vanilin šečer. Dodati jaja.

.

.

.

.

recept-far-breton-22 – Pomiješati sve skupa dodajući toplo mlijeko malo po malo stalno miješajući. Znači tu je bitno da je mlijeko toplo, treba ga zagrijati ali ne toliko da zakipi, samo da bude toplo.

Ovo je jako važno, ako je hladno mlijeko na kraju ćete imati dva sloja, na dnu će biti prekuhano i tvrdo, na vrhu premalo kuhano i kremasto.

recept-far-breton-33 – Za ovaj recept trebate koristite vatrostalnu posudu.

Premažite posudu s maslacem.

.

.

.

recept-far-breton-44 – Ulijti smjesu u kalup.

Dodati suhe šljive.

Inače se kaže da treba šljive prvo uvaljajti u brašno tako da ne bi pale na dnu kalupa. Ja sam to napravila ali iskreno nije ništa promijenilo, sve su bile na dnu. Tako da znate…

Staviti odmah u pećnicu da ne bi se smjesa ohladila (zato smo mlijeko zagrijali, treba ići toplo u pećnicu).

recept-far-breton-55 – Peči 45 mn na 200C, ugasiti pećnicu i ostaviti unutra još pola sata. Znači sve skupa bude 1h15 u pećnici: 45 mn na 200C + 30 mn u ugašenoj pećnici. Svo to vrijeme nemojte otvarati pećnicu.

Izvaditi iz pećnice i ostaviti 1-2 sata na sobnoj temperaturi da bude mlako. Vrlo je fino mlako, ali se inače servira hladno, za to trebate ga ostaviti 2 sata u frižideru.

Et voilà !

far-breton-recept

Bon appétit !

Oglasi

4 comments on “Far breton

  1. Cukrica04 kaže:

    Vrlo zanimljiv recept, podsjeca ne na meni omiljeni clafoutis.

  2. Elvira kaže:

    Ovo je bilo super!! Mozda bi trebala probati i clafoutis😀.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s