Beignets (Uštipci za Mardi gras)

recept-beignet-ustipci-mardi-grasMardi Gras je francuski izraz koji znači Masni utorak. Taj dan obilježava posljednji dan gozbe i zabave prije početka Korizme, razdoblje od 40 dana koji završava Uskrsom.

Mardi Gras označava kraj tjedna ‘sedam masnih dana‘. Sedam dana kada krščani imaju običaj jesti masnu hranu i koristiti rezerve maslaca, ulje i jaja prije četrdeset dana posta koji slijede.

U cijeloj Francuskoj se na Mardi gras organiziraju maškare i jedu se palačinke i uštipci koji se razlikuju po regijama. Najpoznatiji i meni najdraži su sa vočem. Obično se koristi jabuke koji daju uštipcima neku svježinu jer su po sebi tako masni. Ali se može koristiti drugo voče, pogotovo banane ili ananas koji se odlično uklapaju u recept.

 

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-namirniceNamirnice za 2 osobe:

– 125 g glatkog brašna
– 1/2 praška za pecivo
– 1 vanilin šečer
– 1 jaje
– 150 ml mlijeka
– 2 jabuke
– prstohvat soli

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-11 – Miješati skupa brašno, šečer i prašak za pecivo.

.

.

.

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-22 – Dodati žumanjak. Dodati mlijeka stalno miješajući.

.

.

.

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-33 – Staviti prstohvat soli u bjelanjku i istuči u snijeg.

.

.

.

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-44 – Dodati snijega u smjesu lagano miješajući.

.

.

.

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-55 – Oguliti jabuke, odstraniti sredinu s košticom.

Rezati jabuke na fete, pazite da nisu predebele. Recimo na mojoj slici su predebele, vi slobodno ih narežite tanje. 5 milimetara debljine je dovoljno. Problem ako su predebele je da će trebati se duže pržiti da bi bile mekane, a ne smiju ostati ni predugo u ulju inače će smjesa izgorjeti.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-76 – Uvaljati jabuke u smjesu i pržite u ulju dok ne poprime zlatnu boju.

.

.

.

.

recept-beignet-ustipci-mardi-gras-87 – Odložiti ih na kuhinjski papir da se ocijedi suvišna masnoća.

Posipati sa šečerom u prahu i servirati toplo.

.

.

Et voilà !

.

recept-francuska-kuhinjaBon appétit!

Oglasi

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s