Mille-feuille je jedan od najboljih i najpoznatijih francuskih deserata.
Kad dođete u francusku slastičarnicu, ako ne znate za što se odlučiti, onda definitivno izaberite Mille-feuille. Nema greške!
Mille-feuille znači 1000 listova, dobio je ime po listove koji pravi lisnato tijesto. Danas ljudi vole dati ime Mille-feuille svakakvih slastica koji imaju listove, bez obzira što se stavlja unutra. Ali pravi Mille-feuille se radi od slatkog lisnatog tijesta i slastičarske kreme, ništa drugo.
.
Namirnice (za 8 mille-feuilles):
2 lisnatog tijesta
1 L slastičarske kreme
1 bjelanjak
150 g + 4 žlice šečera u prahu
1 žličicu kakaa
.
.
CRÈME PÂTISSIÈRE / SLASTIČARSKA KREMA
– 1 L mlijeka 2.8 %
– 120 g glatkog brašna
– 200 g šečera
– 4 žumanjka
– 1 štapić od vanilije
.
1 – Miješati žumanjke sa šečerom dok ne posvjetle.
.
.
.
.
2 – Dodati brašno, miješati te dodati 200 ml mlijeka i ponovo miješati.
.
.
.
.
3 – Izvadite sjemenke iz mahune vanilije, za ovu količinu kreme samo pola mahune će biti dovoljno.
Ostatak mahune ne bacajte nego stavite je u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer. 🙂
.
4 – Stavite sjemenke vanilije u lonac sa mlijekom (ostalih 800 ml).
.
.
.
.
5 – Kad je mlijeko topao dodajte ga u miješavinu žumanjke/brašno/šečer te miješati.
.
.
.
.
6 – Vratiti sve to u lonac i stalno miješati dok ne zakipi.
.
.
.
.
7 – Kad zakipi miješajte još jednu minutu, tada će se pretvoriti u prekrasnu kremu.
.
.
.
.
8 – Sada trebate ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Postoji jedan način da ne bi se pravila kora na vrh kreme (jer to ne želimo ;). Trebate staviti plastičnu foliju u kontaktu sa kremom dok je krema još vruča.
.
.
.
9 – Kada je krema došla do sobne temperature stavite je u frižider da se ohladi. Poslije možete maknuti plastičnu foliju, miješati kremu, te je krema spremna za korištenje.
.
.
.
LISNATO TIJESTO
1 – Staviti jedno lisnato tijesto na tepsiju, sa papirom za pečenje.
Nabosti vilicom.
.
.
.
2 – Staviti još jedan papir za pečenje preko tijesta.
.
.
.
.
3 – Staviti još jedna tepsija na tijestu, to će pomoći da se tijesto ne diže za vrijeme pečenje.
Ja sam okrenila jednu tepsiju naopaoko da bi mogla druga tepsija stati točno na tijesto.
Peći 12 mn na 200 C.
.
4 – Izvaditi iz pečnice, posipati cijelo tijesto sa šečeroma u prahu (trebat će Vam otprilike 2 velike žlice šečera).
.
.
.
.
5 – Staviti ispod grila par minuta dok ne dobije zlatnu smeđu boju.
Napraviti isto sa drugom tijestom.
.
.
.
6 – Ostaviti tijesta sa strane da dođe do sobne temperature.
Rezati rubove da bude savršen pravokutnik, te rezati na 12 komada.
Mille-feuille je inače teško rezati kad je gotov, zbog toga se ne preporuča napraviti jedan veliki mille-feuilles nego se odmah radi individualne porcije.
7 – Napravite glazuru. To je dosta jednostavno. Prvo (obavezno) prosijati šečer.
Dodajte šečera u prahu u bjelanjak malo po malo, stalno miješajući. Ide otprilike 150 g šečera za jedan bjelanjak.
Trebate dobiti glatku gustu smjesu.
.
.
8 – Odvojiti dvije velike žlice glazure i dodati malo kakaa, samo toliko da dobije boju.
Ako stavite previše kakaa smjesa će se stvrdnuti, to nije poželjno.
.
.
9 – Da biste mogli na najlakšji način kasnije napraviti dekoraciju sa glazurom od kakaa, morate koristiti vrećicu za ukrašavanje, ili ako nemate napravite je uz pomoću papira za pečenje.
Trebate papira rolati u obliku konusa.
.
.
10 – Prvo napravite trokut kao gore na slici, i rolajte taj trokut oko sebe.
Onda zatvorite da izgleda kao na ovoj slici.
Na kraju Vam treba samo rezati vrh sa škarama (samo mali dio ).
.
.
11 – Uzeti jedan komad tijesta, staviti slastičarsku kremu korištenje vrećicu za ukrašavanje ili žlicom ako Vam je lakše.
.
.
.
.
12 – Staviti drugi komad tijesta preko i opet kremu.
.
.
.
.
13 – Staviti tanki sloj glazure na komad tijesta, te staviti na kremu.
Lakše će Vam biti ako prvo stavite glazuru na tijesto, te ga stavite na kremu, nego da stavite tijesta na kremu pa glazuru na vrh… (jeste razumijeli..?!) 😉
.
.
14 – Sa glazurom od kakaa napravite crte preko mille-feuille kao na slici.
.
.
.
.
15 – Nožem napravite crte s jedne strane, pa s druge strane, itd da Vam izgleda kao na slici.
Ostaviti sat vremena u frižider.
Et voilà !
.
.
Bon appétit !
Divno izgleda! Moram to probati 😊
Merci Mirela ! 😘😘😘
Hvala vam beskrajno za ovaj recept! Jela sam ovaj kolač pre petnaestak godina u Tunisu, ali nisu znali da mi kažu ime kolača, pa nikako nisam znala da nađem recept. Ovo je tako lep kolač! A u vašoj izvedbi je prekrasan.
Hvala najljepša!!! 🙂
Pitanje: u receptu za kremu piše 1L mlijeka a dalje u postupku se koristi 100 ml i preostalih 400 ml, što će reći da je potrebno 5L mlijeka? Ako sam dobro shvatio…
Hvala na komentar krivo sam napisala! Sad sam promijenila. Treba 200 ml mlijeka + 800 ml. Znaci sve skupa jednu litru. Lijep pozdrav! 😊
Super!! Hvala puno!! I blog ti je odličan!!
Odlična vam je stranica, i recepti su savršeni. Prvi put sam radila mille foglie i ispao je perfektno!!!
Hvala Helena!!! Drago mi je da vam se svidjelo. 🙂 🙂
Draga Delphine, godinama pečem kolače prema tvojim receptima, postali su omiljeni mojoj djeci i meni,pogotovo macarons,puno hvala
Hvala draga Darija!! 🙂 Veliko mi je zadovoljstvo da se vama i djeci sviđaju recepte. Lijep pozdrav!
Pozdrav, evo ja napokon pronasla recept koji mi zvuci najbolje, ali imam jedno pitanje. Napisali ste da prilikom slaganja ide kora, krema, kora, krema i glacura. Ali cini mi se, u “originalnoj” verziji se kolac zavrsi sa tjestom pa dodje glazura? Tako mi izgleda i na Vasoj slici. Da je glazura stavljena na koru od lisnatog tilesta, a ne na kremu?
Da Azra, to je kako ste rekli. Na kraju tijesto pa glazura. 😉