Mille-feuille

francuska-kuhinja-mille-feuille

Mille-feuille je jedan od najboljih i najpoznatijih francuskih deserata.

Kad dođete u francusku slastičarnicu, ako ne znate za što se odlučiti, onda definitivno izaberite Mille-feuille. Nema greške!

Mille-feuille znači 1000 listova, dobio je ime po listove koji pravi lisnato tijesto. Danas ljudi vole dati ime Mille-feuille svakakvih slastica koji imaju listove, bez obzira što se stavlja unutra. Ali pravi Mille-feuille se radi od slatkog lisnatog tijesta i slastičarske kreme, ništa drugo.

.

Namirnice (za 8 mille-feuilles):mille-feuilles-namirnice

2 lisnatog tijesta
1 L slastičarske kreme
1 bjelanjak
150 g + 4 žlice šečera u prahu
1 žličicu kakaa

.

.
CRÈME PÂTISSIÈRE / SLASTIČARSKA KREMA

Namirnice:Namirnice za kremu

– 1 L mlijeka 2.8 %
– 120 g glatkog brašna
– 200 g šečera
– 4 žumanjka
– 1 štapić od vanilije

 

.

Krema 'creme patissiere'1 – Miješati žumanjke sa šečerom dok ne posvjetle.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'2 – Dodati brašno, miješati te dodati 200 ml mlijeka i ponovo miješati.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'3 – Izvadite sjemenke iz mahune vanilije, za ovu količinu kreme samo pola mahune će biti dovoljno.

Ostatak mahune ne bacajte nego stavite je u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer. 🙂
.

Krema 'creme patissiere'4 – Stavite sjemenke vanilije u lonac sa mlijekom (ostalih 800 ml).

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'5 – Kad je mlijeko topao dodajte ga u miješavinu žumanjke/brašno/šečer te miješati.

.

.

.
.

Krema 'creme patissiere'6 – Vratiti sve to u lonac i stalno miješati dok ne zakipi.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'7 – Kad zakipi miješajte još jednu minutu, tada će se pretvoriti u prekrasnu kremu.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'8 – Sada trebate ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Postoji jedan način da ne bi se pravila kora na vrh kreme (jer to ne želimo ;). Trebate staviti plastičnu foliju u kontaktu sa kremom dok je krema još vruča.

.

.
.

Krema 'creme patissiere'9 – Kada je krema došla do sobne temperature stavite je u frižider da se ohladi. Poslije možete maknuti plastičnu foliju, miješati kremu, te je krema spremna za korištenje.

.

.

.

LISNATO TIJESTO

mille-feuilles-11 – Staviti jedno lisnato tijesto na tepsiju, sa papirom za pečenje.

Nabosti vilicom.

.

.

.

mille-feuilles-22 – Staviti još jedan papir za pečenje preko tijesta.

.

.

.

.

mille-feuilles-33 – Staviti još jedna tepsija na tijestu, to će pomoći da se tijesto ne diže za vrijeme pečenje.

Ja sam okrenila jednu tepsiju naopaoko da bi mogla druga tepsija stati točno na tijesto.

Peći 12 mn na 200 C.

.

mille-feuilles-44 – Izvaditi iz pečnice, posipati cijelo tijesto sa šečeroma u prahu (trebat će Vam otprilike 2 velike žlice šečera).

.

.

.

.

mille-feuilles-55 – Staviti ispod grila par minuta dok ne dobije zlatnu smeđu boju.

Napraviti isto sa drugom tijestom.

.

.

.

mille-feuilles-66 – Ostaviti tijesta sa strane da dođe do sobne temperature.

Rezati rubove da bude savršen pravokutnik, te rezati na 12 komada.

Mille-feuille je inače teško rezati kad je gotov, zbog toga se ne preporuča napraviti jedan veliki mille-feuilles nego se odmah radi individualne porcije.

mille-feuilles-glacage7 – Napravite glazuru. To je dosta jednostavno. Prvo (obavezno) prosijati šečer.

Dodajte šečera u prahu u bjelanjak malo po malo, stalno miješajući. Ide otprilike 150 g šečera za jedan bjelanjak.

Trebate dobiti glatku gustu smjesu.
.
.

mille-feuilles-chocolat-18 – Odvojiti dvije velike žlice glazure i dodati malo kakaa, samo toliko da dobije boju.

Ako stavite previše kakaa smjesa će se stvrdnuti, to nije poželjno.

.

.

mille-feuilles-chocolat-29 – Da biste mogli na najlakšji način kasnije napraviti dekoraciju sa glazurom od kakaa, morate koristiti vrećicu za ukrašavanje, ili ako nemate napravite je uz pomoću papira za pečenje.

Trebate papira rolati u obliku konusa.

.
.

mille-feuilles-chocolat-310 – Prvo napravite trokut kao gore na slici, i rolajte taj trokut oko sebe.

Onda zatvorite da izgleda kao na ovoj slici.

Na kraju Vam treba samo rezati vrh sa škarama (samo mali dio ).

.
.

mille-feuilles-711 – Uzeti jedan komad tijesta, staviti slastičarsku kremu korištenje vrećicu za ukrašavanje ili žlicom ako Vam je lakše.

.

.

.
.

mille-feuilles-812 – Staviti drugi komad tijesta preko i opet kremu.

.

.

.

.

mille-feuilles-913 – Staviti tanki sloj glazure na komad tijesta, te staviti na kremu.

Lakše će Vam biti ako prvo stavite glazuru na tijesto, te ga stavite na kremu, nego da stavite tijesta na kremu pa glazuru na vrh… (jeste razumijeli..?!) 😉

.
.

mille-feuilles-1014 – Sa glazurom od kakaa napravite crte preko mille-feuille kao na slici.

.

.

.

.

mille-feuilles-1115 – Nožem napravite crte s jedne strane, pa s druge strane, itd da Vam izgleda kao na slici.

Ostaviti sat vremena u frižider.

Et voilà !

.

.

recept-francuska-kuhinja-mille-feuille

Bon appétit !

13 comments on “Mille-feuille

  1. Mirela kaže:

    Divno izgleda! Moram to probati 😊

  2. kata kaže:

    Hvala vam beskrajno za ovaj recept! Jela sam ovaj kolač pre petnaestak godina u Tunisu, ali nisu znali da mi kažu ime kolača, pa nikako nisam znala da nađem recept. Ovo je tako lep kolač! A u vašoj izvedbi je prekrasan.

  3. Ivan kaže:

    Pitanje: u receptu za kremu piše 1L mlijeka a dalje u postupku se koristi 100 ml i preostalih 400 ml, što će reći da je potrebno 5L mlijeka? Ako sam dobro shvatio…

  4. Ivan kaže:

    Super!! Hvala puno!! I blog ti je odličan!!

  5. Helena kaže:

    Odlična vam je stranica, i recepti su savršeni. Prvi put sam radila mille foglie i ispao je perfektno!!!

  6. Darija kaže:

    Draga Delphine, godinama pečem kolače prema tvojim receptima, postali su omiljeni mojoj djeci i meni,pogotovo macarons,puno hvala

  7. Azra Achour kaže:

    Pozdrav, evo ja napokon pronasla recept koji mi zvuci najbolje, ali imam jedno pitanje. Napisali ste da prilikom slaganja ide kora, krema, kora, krema i glacura. Ali cini mi se, u “originalnoj” verziji se kolac zavrsi sa tjestom pa dodje glazura? Tako mi izgleda i na Vasoj slici. Da je glazura stavljena na koru od lisnatog tilesta, a ne na kremu?

Odgovori na Francuska kuhinja Otkaži odgovor