Paris-Brest

Paris-Brest je jedan fenomenalan specijalitet iz Francuske kuhinje.

Za Paris pretpostavljam da ste čuli 😉 ili Pariz kako biste rekli… Ali jeste li čuli za Brest? Brest je grad koji se nalazi na zapadnoj obali regije Bretagne.

Paris-Brest-Paris je biciklistička utrka od 1200 km koja postoji od 1891 god.

1910 god. kuhar Louis Durand je stvorio ovaj kolač koji ima oblik kotača od bicikle u čast utrke.

Jednostavan je recept, izgleda dug ali to je radi toga što sam svaki korak objasnila. Nemojte da zbog toga izgubite volje ga napraviti. 😉

 

CRÈME PÂTISSIÈRE / SLASTIČARSKA KREMA

Namirnice:Namirnice za kremu

– 0,5 L mlijeka 2.8 %
– 60 g glatkog brašna
– 120 g šečera
– 2 žumanjka
– 1/2 štapić od vanilije

 

.

Krema 'creme patissiere'1 – Miješati žumanjke sa šečerom dok ne posvjetle.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'2 – Dodati brašno, miješati te dodati 100 ml mlijeka i ponovo miješati.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'3 – Izvadite sjemenke iz mahune vanilije, za ovu količinu kreme samo pola mahune će biti dovoljno.

Ostatak mahune ne bacajte nego stavite je u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer. 🙂
.

Krema 'creme patissiere'4 – Stavite sjemenke vanilije u lonac sa mlijekom (ostalih 400 ml).

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'5 – Kad je mlijeko topao dodajte ga u miješavinu žumanjke/brašno/šečer te miješati.

.

.

.
.

Krema 'creme patissiere'6 – Vratiti sve to u lonac i stalno miješati dok ne zakipi.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'7 – Kad zakipi miješajte još jednu minutu, tada će se pretvoriti u prekrasnu kremu.

.

.

.

.

Krema 'creme patissiere'8 – Sada trebate ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Postoji jedan način da ne bi se pravila kora na vrh kreme (jer to ne želimo ;). Trebate staviti plastičnu foliju u kontaktu sa kremom dok je krema još vruča.

.

.
.

Krema 'creme patissiere'9 – Kada je krema došla do sobne temperature stavite je u frižider da se ohladi. Poslije možete maknuti plastičnu foliju, miješati kremu, te je krema spremna za korištenje.

.

.

.

.

PRALIN

125 g maslaca

80 g pečenih lješnjaka

.

.

.

.

1 – Lješnjake treba malo miksati da budu sitnije, ali ne da dođe do praha. Nešto između. Trebaju se na kraju osjetiti u kremi, treba biti malo hrskavo.

.

.

.

2 – Miješati maslaca s lješnjacima.

.

.

.

.

.

3 – Miješati sa slastičarskom kremom i vratiti sve u frižider.

.

.

.

.

.

 

PÂTE A CHOUX / TIJESTO

250 ml vode
Prstohvat soli
75 g maslaca
150 g glatkog brašna
4 jaja

.

.

.

1 – U loncu zagrijati vode, sol i maslaca.

Čim se maslac utopio i voda zakipi makniti lonac s vatrom.

.

.

.

2 – Dodati brašno od jednom i brzo miješati s drvenom kuhačom.

Vratiti na laganu vatru i miješati dok se smjesa ne počne odvajati od lonca (to ide dosta brzo, oko 1 mn).

.

.

3 – Prebaciti smjesu u zdjelu, dodati jaja jedno po jedno i dobro miješati drvenom kuhačom.
Bitno je da se smjesa prebaci u zdjelu inače bi se jaja kuhali u loncu. Pazite da dobro miješate iza svako jaja dok se nije potpuno utopio u smjesu, i tek tada dodati druga jaja.

.

4 – Smjesu staviti u vrečicu za dekoraciju.

Staviti papir za pećenje na tepsiju i istisniti tijesto u obliku kruga.

.

.

.

5 – Napravite dva kruga jedan do drugi, i jedan na vrh (kao na slici).

Veličina nije bitna, možete koristiti cijelu smjesu za napraviti jedan veliki Paris-Brest ili ih napravite 5 ili 6 mali.

 

.

6 – Miješati žumanjak sa žličicom vode te namazati tijesta sa kistom.

Staviti nekoliko listića badema po vrhu za dekoraciju.

.

.

.

7 – Peći 30-35 mn na 180 C.

Ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

.

.

.

.

8 – Rezati ih po dužini i puniti ih sa kremom.

.

.

.

.

.

9 – Vratiti vrh i posipati sa šečerom u prahu.

Ostaviti ih barem 2 sata u frižideru.

Et voilà !

.

.

 

.

Bon appétit !

Oglasi

8 comments on “Paris-Brest

  1. Magnifique, j’adore Paris Brest 😍

  2. Sandra kaže:

    Isprobala sam recept i odlično je ispao 🙂

  3. Maja kaže:

    Božanstveno! Mnogo volim vaše recepte i način na koji ih prikazujete..Hvaala! ❤

  4. Aleksandra kaže:

    Izgleda preukusno! 😊😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s