Blanquette de veau

Blanquette de veau je tipično francusko jelo. Radi se o telećeg gulaša gdje se ne kraju dodaje vrhnje. ‘Blanquette‘ dolazi iz riječi ‘blanc‘ koji znači ‘bijelo‘ zbog boje umaka kad se dodaje vrhnje.

Kad ste već tu, ajmo sad lekciju francuskog jezika. 😉
Morate znati da se na francuskom jeziku piše jako puno slova koja se ne izgovara.  Recimo teletina se kaže ‘veau‘. Naravno nećete izgovarati sva slova nego samo ‘vo‘. Da, da, ‘eau‘ se izgovara ‘o‘, uvijek! ‘Blanquette de veau‘ se izgovara ‘blanket de vo‘, i to je to, vidite kako igleda komplicirano ali je u stvari jednostavno. 😀😀

Blanquette de veau je tipično jelo za nedjelnji ručak. Obično se servira sa rižom ali možete umjesto riže krumpir ili tjesteninu.

 

Namirnice:

1 kg teletine (plećka ili što inače koristite za gulaš)
60 g maslaca
2 mrkve
1 kapula
40 g glatkog brašna
1 dcl bijelog suhog vina
2 lovorov lista
3 klinčića
1 žlicicu majčine dušice
300 g šampinjona
3 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
1 žumanjak
1 limun
Sol
Papar

 

1 – Teletinu narezati na kocke i pržiti u 20 g maslaca.

Ako koristite 1kg mesa bolje Vam je pržiti u dva puta.

Ako pržite odmah cijeli kil u tavu više će se kuhati nego pržiti. Zato je bolje u manjim količinima.

.

2 – Nasjeckati kapulu, mrkvu oguliti i narezati u komadiće.

Pržiti na 20 g maslaca na srednju vatru 5 minuta.

.

.

.

3 – Staviti teletinu, kapulu i mrkvu u lonac.

Dodati sol i papra. Pržiti sve skupa još minutu.

.

.

.

4 – Dodati brašna i dobro miješati.

.

.

.

.

.

5 – Dodati vina i toliko vode da prekrije mesa.

Dodati lovor list, majčine dušice i klinčiće.

Pustiti da se kuha na laganu vatru 2 sata.

Treba povremeno miješati da ne bi se zbog brašna lijepilo na dnu lonca.

.

6 – Dok se meso kuha narezati šampinjone na četvrtine i pržiti i 5 minuta na 20 g maslaca.

Dodati ih u lonac 10 mn prije kraja.

.

.

.

7 – Nakon 2 sata kuhanje makniti lonac s vatre. Miješati vrhnje, žumanjak i 2 žlice soka od limuna. Dodati u lonac.

Dobro miješati i provjeriti da li treba dodati soli ili papra.

.

Et voilà !

.

Bon appétit !

4 comments on “Blanquette de veau

  1. Miam, j’adore blanquette de veau, de dinde, et de saumon aussi, 😘

  2. SONJA kaže:

    Dobry clanek, hezky blog! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s