‘Miroir’ od maline

Miroir na Francuski znači ogledalo. Glazura ovog kolača treba biti tako sjajna da biste mogli se gledati u kolač kao u ogledalo (ili tako nekako)… 😉

Ovo je jako svježi kolač. Idealno ljeti, možete ga napraviti od maline ili od jagode. Ostatak godine slobodno koristite smrznute voće.

 

 

Kolač ‘Génoise’

4 jaja
80 g šećera
80 g glatkog brašna
½ vrećice praška za peciva
Prstohvat soli

 

* ja sam koristila smrznute maline. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se odmrzne.

 

1 – Miješati žumanjke sa šećerom par minuta dok ne posvijetle.

 

 

 

 

2 – Dodati brašna i praška za pecivo stalno miješajući.

.

.

.

.

3 – Bjelanjke miksati sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.

.

.

.

.

4 – Dodati snijega od bjelanjka u 3 ili 4 puta u smjesu i nemojte brzo miješati nego lagano miješate odozdo… nježno… da se ne razbije snijeg.

Uljiti u kalup i peći 25 mn na 150 C.

Nakon 25 mn provjeriti nožem jeli kolač dovoljno pečen (nož zabosti u sredini kolača, ako se smjesa nije zalijepila za nož znači da je dovoljno pečeno).

.

 

Mousse od maline

500 g malina
100 g šećera
6 listića želatine
400 ml vrhnje za šlag

.

.

1 – Staviti listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju (trebat će samo par minuta)..

.

.

.

.

2 – Miksati maline. Proći kroz sito za odvojiti sjemenke.

.

.

.

.

3 – Staviti pire od maline, listiće želatine i šećer u lonac.

Zagrijati na laganu vatru, miješati.

Treba samo se zagrijati da bi se sastojke miješali skupa. Kada jesu ostaviti sa strane da dođe do sobne temperature.

 

4 – Miksati vrhnje u šlag.

Zato treba vrhnje imati barem 20% masnoća jer će baš ta masnoća pomoći da se vrhnje učvrsti. Idealno je uzeti 30 % masnoća. Vrhnje za šlag zadržava toliko masnoća.

Kada radite šlag sve treba biti hladno. Znači ne stavite samo vrhnje u frižider nego i posudu u kojoj ćete staviti vrhnje čak i pjenjaču. Miksati vrhnje otprilke 5 mn doj ne dobijete čvrsti šlag.

5 – Miješati pire od maline (pazite da ne bude toplo) sa šlagom.

Uljiti na kolač (pazite da nije topao). Za ovo je najbolje koristiti kalup koji ima visoki rub. Ako nemate napravite ga od papira za pečenje.

.
.

6 – Nakon što se uljili kremu trebate što više poravnati kremu (znači potrudite se da izgleda bolje nego na slici…). To je važan postupak da kolač bi dobio lijep izgled na kraju.

Staviti u frižider 1h30.

Dok se kolač hladi napraviti glazuru od maline.

.

 

Glazura od maline

300 g malina
20 g šećera
3 listića želatine

.

.

.

1 – Staviti listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju (trebat će samo par minuta)..

.

.

.

.

2 – Miksati maline. Proći kroz sito za odvojiti sjemenke.

.

.

.

.
.

3 – Staviti pire od maline, listiće želatine i šećer u lonac.

Zagrijati na laganu vatru.

Treba samo se zagrijati da bi se sastojke miješali skupa. Kada jesu ostaviti sa strane da dođe do sobne temperature.

 

Et voilà !

Bon appétit !

This entry was posted in Desert.

12 comments on “‘Miroir’ od maline

  1. Eno Seferovic kaže:

    fala Delphine…ovo je izvrstan kolač!

  2. Vesna kaže:

    Posto sam lubitelj malina – probam!

    Jedva sam cekala neki Vas novi post.
    Ima li sanse da vidimo pravu Opera tortu ?
    Srdacan pozdrav,

  3. Negoslava kaže:

    Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

  4. Mirjana kaže:

    Pozdrav, koju veličinu kalupa za tortu ste koristili u kojem se pekao biskvit?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s