
Francuski tost se na Francuski zove ‘Pain perdu‘.
Pain perdu znači kruh koji je izgubljen, odnosno koji je prestar da se jede pa bi se trebalo ga baciti. To je kruh od prije dan-dva koji se osušio.
U Francuskoj se hrana ne baca, to je pravilo kod mene, nadam se i kod vas.
Uvijek se nađe u frižideru od svake Francuske domačice mlijeko i maslac, pa se od starog kruha napravi Pain perdu za ‘le goûter’ kad se đaci vračaju iz škole (škola u Francuskoj traje do 16:00, bez obzira koja škola i bez obzira koji razred, kad dođu doma običaj je jesti nešto slatko i to se zove ‘le goûter’).
Recept za Francuski tost je jako jednostavan i jako okusan, također vrlo brz, toliko razloga da se više kruh ne baca.

Namirnice :
8 feta kruha
200 ml mlijeka 2,8%
2 jaja
30 g maslaca
1 vanilin šečer

- Miješati jaje sa vanilin šečerom.

2. Dodati mlijeka malo po malo stalno miješajući.

3. Umočiti kruh u tu miješavinu dok ne bude upio mlijeka.

4. Staviti pola maslaca u tavu na srednje vatre.

5. Pržiti 4 fete kruha s obje strane dok nisu dobile zlatnu boju. Ponoviti poslije s ostatak maslaca i ostale 4 fete kruha.

Servirati sa šečerom, ili ako želite sa medom, javorov sirupom, marmeladom ili jagode.

Bon appétit !
Uvijek sam jela pohani kruh ( kako ga mi zovemo ) slan sa sirom, sada ću probati i ovaj na francuski način.
Hvala Ljubica! Probajte, drugačije ali isto fino. 🙂