
Ova pita od kapula je specijalitet iz Francuske regije Alsace koja dijeli granicu sa Njemačkom. Gastronomija u Alsace je bogata mesom i kolačima i jako posjeća na recepte iz susjedne zemlje.
Također dijalekt u Alsace je sličan Njemački i dosta naziva su podrijeklom iz Njemačke kao ova pita od kapula. Na Francuskom je zovemo ‘Tarte à l’oignon‘ dok u Alsace je zovu ‘Zwiebelkuche‘.
Dok se ja još mučim s padežima i siječam se kako mi je bilo teško prihvatiti da se na Hrvatski kaže Pita od jabuka, i ako ima više jabuke, pretpostavljam da se na isti način kaže ‘pita od kapula’ a ne ‘od kapule’…
Na sreču u Hrvatskoj ljudi će te uvijek razumijeti bilo kako pričas Hrvatski, tako da i ako kažem kapula ili kapule opet znate u čemu je riječ.
To Vam ne vrijedi u Francuskoj da znate, ili izgovaraš savršeno Francuski ili te nitko ne razumije, nažalost. Beskonačno se divim strancima koji su uspjeli naučiti Francuski, Chapeau !
Revenons à notre tarte à l’oignon... Ova pita je tako jednostavna i odlična, pravit recept za ljubitelje kapule. Spremite maramice jer ćete se naplakati dok budete rezali kapulu… i računate da će vam trebati barem 40 minuta dinstati kapulu na srednju vatru da postane mekan i dobio prozirnu boju. Nemojte žuriti, ovaj korak je bitan.
Pita od kapula je prefina topla i hladna, za predjelo ili glavno jelo uz salatu, zimi ili ljeti. Znači tu je vam jedan odličan Francuski recept koji ćete za svaku priliku moći napraviti.

Sastojci:
1 prhko tijesto
1 kg kapula
50 g maslaca
3 jaja
200 ml mlijeka
100 ml tekuće vrhnje
Sol, papar
Muskatni oraščić

1.Kapulu oguliti, prepoloviti i rezati u tankim fetama.

2.Kapulu dinstati sa maslacem i malo soli na srednju vatru, barem 40 mn ili dok ne postate proziran. Ne bi trebalo dobiti boju.

3.Dok se kapula dinsta tijesto razvaljati i staviti u kalup. Držati u frižideru.
Promjer kalupa koji ovdje koristim je 22cm. Volim koristiti takav kalup za pite, ako koristite veći kalup nadjev će ispasti baš tanak.

4.Miješati jaje, mlijeka, vrnhje, soli, papra i muškatnog oraščića.

5.Izvaditi tijesto iz frižidera, ja uvijek bodem tijesta vilicom da se prave rupice koji će pomoći da se tijesto ne diže za vrijeme pečenje. Staviti kapulu na tijesto i uljiti smjesu sa jajima.
Ja volim dodati i sira na vrh, u Francuskoj bi se stavilo sir iz Alsace-a, u Hrvatskoj stavljam Gaudu.
Peči 40-45 mn na 180C ili dok pita ne dobije zlatnu boju.

Dobar tek! Bon appétit !



Puno hvala 🙏 Ovo moram isprobati, jer jako volim luk🥰 Kapula je luk u dalmaciji, a ja živim na sjeverozapadu Hrvatske i kod nas, a i službeno na hrvatskom jeziku je luk😊
pon, 6. pro 2021. 13:57 Francuska Kuhinja je napisao:
> Francuska kuhinja posted: ” Ova pita od kapula je specijalitet iz > Francuske regije Alsace koja dijeli granicu sa Njemačkom. Gastronomija u > Alsace je bogata mesom i kolačima i jako sjeća na recepte iz susjedne > zemlje. Također dijalekt u Alsace je sličan Njemački i dosta nazi” >
Hvala Ivanka! 🙂 Znala sam da neki kažu luk ali iskreno mislila sam da je kapula pravi hrvatski naziv…
Baš ste me dirnuli u srce ovim postom❤
Moja sestra Vas je otkrila, bila je velika ljubiteljica francuskog stila, kuhinje, arhitekture…
Ovu je pitu davno radila, mislim da se u kuharici zvala Pita iz Alsace-a.
Baš zato što me podsjeća na nju, planirala sam ju raditi; sad ću je svakako raditi kad imam Vaš recept!
❤Anina sestra Ivana
Hvala Ivana na Vašem komentaru! Nadam se da ćete je napraviti i da će Vam se svidjeti koliko se svidjelo Vašoj sestri.♥️