Baba au rhum

Rum baba, ili Baba au rhum na Francuski, je specijalitet iz Francuske kuhinje.

Rum baba je kolač natopljen rumom.

Baba je kolač poljskog porijekla, sličan kouglof, Poljski kralj Stanisław Leszczyński ga je obožavao.

U 18. stoljeću dok je kralj bio u Parizu, slastičar Nicolas Stohrer došao do ideje da bi namočio kolač u rum jer je bio presuh za kralja. Tada je nastao Baba au rhum.

Baba au rhum je jedan od najpoznatijih desert iz Francuske kuhinje. Defitnivno nije za djecu! Ako budete napravili za djecu napravite sirup bez ruma.

.

Sastojci:
125 g brašna
125 g šečera
3 jaje
1 prašak za pecivo
1 žličica arome vanilije
70 g maslaca
Prstohvat soli

Za sirup:
250 ml vode
120 g šečera
100 ml ruma

1-Miješati brašno, prašak za pecivo i sol.

2-Miješati jaje i šečer dok se ne udvostruči obujam i postane pjenasto. Dodati rastopljeni maslac i miješati još minutu. Te dodati brašno, prašak i sol i lagano miješati sa kuhačem.

3-Uliti smjesu u kalup. Najbolje bi bilo koristiti individualne kalupe. Ovaj oblik koji koristim je idealan za staviti šlag u sredinu.

Pazite da ulite smjesu do 3/4 kalupa (ne kao ja…) jer inače će smjesa preko kalupa za vrijeme pečenje.

Peći 25 mn na 170C ako su individualne kalupe ili 40 mn ako je jedan veliki kalup. Svakako provjerite nožem jeli kolač dovoljno pečen (nož zabosti u sredini kolača, ako se smjesa nije zalijepila za nož znači da je pečeno).

4-Dok su Baba au rhum u pećnici spremiti sirup. Staviti vodu i šečer u lonac i kad zavrije kuhati 3 mn na laganu vatru. Ovdje je sirup smeđe boje jer sam koristila smeđi šečer, ako koristite bijeli šečer sirup neće dobiti boju ali nije bitno za uspjeh recepata, koristite jedan ili drugi šečer.

Maknuti lonac s vatre i dodati rum. Bitno da se rum ne stavlja u lonac za vrijeme kuhanje inače bi alkohol ispario, ali to ne želimo 😉

5-Kad su Baba au rhum gotove vadite ih iz pećnice i uliti topli sirup da se dobro namoče. Možda izgleda puno sirupa ali neće biti previše, možete slobodno sve uliti. Staviti u frižider par sati dok se ne ohlade, još uvijek u kalupu.

Ako niste se usudili ulitit cijeli sirup ne brinite, možete ga dodati kasnije kad budete Babe složiili na tanjur.

6-Kad složite Rum babe na tanjur, ukrasite ih šlagom i crvenim voćem za dekoraciju.

Bon appétit !

2 comments on “Baba au rhum

  1. Ljubica Hunjak kaže:

    Obožavam Babe, a obično ih jedem u Italiji ( Padova ). Hvala za recept.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s