Canelés (specijalitet iz Bordeaux-a)

Canelé ili Cannelé je specijalitet iz Bordeaux-a, izgovara se Kanele.

Canelé je mali kolač od mekog tijesta s okusom ruma i vanilije, okružen hrskavom karameliziranom koricom.

Imaju specifičan oblik. Za izradu Canelés se koristi kalupe od bakra čiji oblik je namijenjen jedino ovog specijaliteta.

Danas se u Francuskoj koriste kalupe od silikone koju imaju oblik Canelés i puno su jeftiniji. S obzirom da nećete ih naći u Hrvatskoj, ni ja ih nemam doma, možete koristiti bilo koji kalup male veličine kao što sam ja napravila. Jasno je da bez kalupa od bakra sa specifičnom oblikom nećemo dobiti isti rezultat, ali mislim da će biti sasvim prihvatljivo.

Nisam imala priliku ići u Bordeaux koji je daleko od moje Normandije, tako da ne znam koji okus bi trebali imati, ali mislim da je ovo najsličnije što se može napraviti .

Canelés se obično jedu hladno, meni su tako najbolji. Ne brinite kad kora dobije tamnu boju, tako mora biti, skoro pa izgledaju izgorjeni ali nisu. To je znak da velika količina šečera u receptu se pretvara u karamel.

Ako budete ih spremali javite mi u komentar kako su vam se svidjeli. Meni iz prve su bili ok, ništa sad wow, ali nakon što sam pojela drugi, pa treći pa shvatila da ne mogu stati skužila sam da su teška ovisnost! Vjerojatno zbog pobjedničke kombinacije masnoće i šečera. Uglavnom pun pogodak!

Namirnice:

0,5 L mlijeka 2,8%
½ mahune vanilije
50g maslaca
2 jaja
2 žumanjka
250g šečera
100g glatkog brašna
Prstohvat soli
2 jušne žlice ruma

1. Mahunu vanilije prerezati po duljini, nožem izgrebati sjemenke od jedne polovice (drugu polovicu zamrzavati).

2. Mahunu i sjemenke staviti u lonac sa mlijekom i maslacem. Zagrijavati, kad zakipi ugasiti vatru. Ostaviti sa strane da se ohladi (ne skroz, za sljedeći korak mlijeko treba biti topao, ali ne vruć).

3. Miješati brašno, šečer i sol. Dodati u sredinu jaje i žumanjke.

4. Miješati dodajući mlijeka. Mlijeko treba biti topao ali ne vruć. Dobit ćete smjesu nalik smjese za palačinke. Dodati rum.

Smjesu staviti u hladnjak. Treba biti u hladnjaku najmanje 1 sat, a idealno je 24 sata. Tada bi smjesa trebala dobiti idealnu konzistenciju i Canele idealan oblik bez da se dižu za vrijeme pečenja. Ja sam čekala 1 sat, pa vi vidite jeli možete duže. 😉

5. Uljiti smjesu u kalupe, ja sam napravila 13 Canelés. Nemojte staviti maslac u kalup ako koristite silikona jer je već toliko masno da sigurno neće se zalijepiti.

Možete uljiti smjesu skoro do vrha kalupe (ostavite par milimetra), jer se smjesa neće dizati za vrijeme pečenja.

6. Peći ih 10 mn na 250C, smanjiti na 180C i ostaviti ih još sat vremena.

Možete ih jesti toplo ili hladno, meni su bolje hladno nakon par sati u hladnjaku.

.

Et voilà !

Bon appétit !

2 comments on “Canelés (specijalitet iz Bordeaux-a)

  1. Obožavam ih, izgledaju preukusno👏

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s