Bonjour !
Zovem se Delphine i ja sam iz Francuske, živim u Hrvatskoj od 2001. godine.
Nakon turističkih studija i rada u turizmu, primjetila sam da Francuzi i dalje premalo znaju o Hrvatskoj, te sam 2010. godine kreirala site-a www.encroatie.com da bih podjelila moga iskustva s njima.
Site je na francuskom jeziku i daje informacije o Hrvatskoj : turistički vodić, recepti hrvatske kuhinje, tečajevi hrvatskog jezika, blog o putovanjima i mnogo više.
Godinu dana poslije kreirala sam blog ‘Francuska kuhinja‘ da bih s Vama podijelila najbolje recepte francuske kuhinje. Naći ćete tu sve klasike i manje poznate recepte.
Jedini recept koji neće naći je ‘francuska salata’ koju u Francuskoj zovemo ‘Makedonska salata’. 🙂
Od kada živim u Hrvatskoj mogu reći da jedina stvar koja mi se ne sviđa su padeže 😉 i to ćete sigurno primjetiti. Zamolila sam moga supruga Marko da mi pomaže i provjeri greške ali on misli da je ‘originalna verzija’ nabolja …
Tako da Dragi moji žao mi je ali morat ćete se sami snaći, ako ne razumijete što želim reći možete ostaviti komentar ili me kontaktirati mailom na : contact@encroatie.com
Što još dodati? Ja sam mama 2 prekrasne blizanke Sara i Elena rođene 2012. god i još jedna prekrasna curica Marina rođena 2014. god. Bit će Vam jasno da imam pune ruke posla ali dat ću sve od sebe raditi što češće na blogu.
Nadam se da ćete uživati u ovom blogu te da ćete upoznati malo bolje francusku kuhinju, regije i tradiciju.
Svima Vama želim Bon appétit !
Delphine
Čestitam na novom sajtu, bit ću tvoja vjerna čitateljica:)
Merci 🙂
Čestitke na ovom webu, ja se radujem pratiti te (možemo li na ti?) 🙂 Lako za padeže, važna je dobra hrana a nje koliko vidim neće nedostajati 🙂
Pozdrav,
Tamara
Hvala Tamara ! (i da možemo na ti..) 🙂
I ja se pridrižujem čestitkama. Evo postajem pratitelj 😉
Hvala !! 🙂
Predivan sajt!
Hvala Vera !
Super sajt! Padeži nisu bitni (sigurna sam da niti tvoj Marko nije s njima na “ti”, zato se tako šarmerski izvukao 😉 )i jako se veselim novim stvarima!
Možda si u pravo 🙂 Hvala ti !
Svaka kuhinja svijeta ima nešto dobro ali niti jedna kao francuska.Obožavam fr.kuhinju i zato sam se logirala jer jer napokon imamo jednu gospođu francuskinju koja će pisati o francuskim receptima.
Hvala Delphine
Jabuka
Napravila sam juhu od luka,fantastična je napravila sam casoletes,fantastičan je ,jučer mi je došao prijatelj iz Italije i kupio mi je sir Rebashon kako se zove(teško mi je zapamtiti)pa ću napraviti sa njim i špekom i krumpirom,samo u italiji je jako skup jer ga nema svadje on ga je morao čekati da ga dobiju,inače on živi u Trstu i košta 20 euro jedna forma.Malo je preskupo ali za papati se isplati ,jer inače kako bih znala dali je taj specijalitet dobar.za Božić pravim PANJ.
želim ti još puno uspjeha sa tvojim receptima i sve najbolje tebi i tvojoj obitelji za 2014 želi Jabuka
Hvala Jabuka!! 🙂 Je skupo za Reblochon jer u Francuskoj je puno jeftinije ali mislim da se stvarno isplati probati. Hvala na lijepim željama, i Vama i Vašoj obitelji želim sve najbolje u Novoj 2014.
Čestitam na novom sajtu a što se tiče padeža meni se sviđa. Baš je originalno i simpatično!
meni se također sviđa ovo u padežima ,jer meni je muž talijan pa znam kako je to,iako je već u Hrvatskoj 48 god,još uvijek ti padeži mu ne sjedaju.
Zato i Delphine naprijed sa tvojom kuhinjom i padežima
E, super ideja za blog… odmah mi je upalo u oci Francuzi se pise velikim slovom, ostalo nije tako strasno… Iskreno, i oni kojima su Hrvatski ili Srpski maternji jezici kubure sa padezima:) Znam kako ti je jer ja isto pisem blog koji nije na mom jeziku, ali ja ga dajem mojoj drugarici koja ga edituje. To za “Mekedonsku salatu”… pre neki dan su mi bili prijatelji, Amerikanci, koji su me ubedjivali kako su na Siciliji jeli tu salatu, prvo su pomislili da je moja ruska ustvari makedonska, a ja sam bila u fazonu “No way”. Dakle istina je. Malo sam prosla tvojim blogom i svidja mi se… neka jela su se nasla i na mom blogu. Sve najbolje, Ivana
Super ideja,pratiću te redovno a samo kad mi nesto uspije ću se javiti.Velika podrška i čujemo se.Sretno i tebi a i nama koji ćemo sve ovo probati sprovesti udjelo.Pozz i Marku.
Vau, fantastično, Julia Child hrvatskih kuharica. Recepti su fantastični, sve ću isprobati (osim puževa :)).
je suis nova sljedbenica.Hvala na krasnom blogu i receptima u slikama.Konačno autentični francuski recepti “korak po korak” – za nas gastro frankofile DIVOTA
Merci beaucoup encore…
Hvala svima!!! 🙂 Merci beaucoup !
baš sam tražila nešto tako. super!! što se tiče padeža, imamo jih svi koji smo doseljeni u Hrvatsku :D. taklo da, jebga :)))
Slažem se! 😉
recepti su super samo su malo mjerne jedinice zeznute naprimjer sta ti znaci cl dali je to decilitar
1 litar (l) = 10 decilitar (dl) = 100 centilitar (cl) = 1000 mililitar (ml)
Ja mislim da je isto na Hrvatskom.
Stvarno je lepo videti da je neko iz francuske dosao u hr da zivi. Obicno svi idu za balkana… Po meni mnogo grese i stvarno je lepo kod nas.
Jeste da je malo losija ekonomska sitvacija ali kad bi se svi trudili i zalagali bilo bi daleko bolje.
Blog je stvarno vise nego dobar, sve pohvale za autora.
Hvala puno na lijepi komentar i potpuno se slažem, ljudi nisu svjesni kako je lijepo tu živjeti 🙂
Hocemo jos recepata’ obozavam francusku kuhinju tako da sam presretna sto sam mogu pratiti ovaj blog
Hvala Naya! Bit će uskoro još recepata… 🙂
super su recepti!
Hvala Tanja! 🙂
Posebne čestitke za vaš doprinos na blogu od još jedne frankofilice iz Slovenije.
Vrlo drago mi je da mogu pratiti vaš blog i uživati u vašim prijedlozima.
Želim vam i dalje puno uspjeha i radosti kod stvaranja novih ideja i sustreta između dvije zemlje Hrvatske i Francuske.
Hvala Valburga na lijepim željama! 🙂
Sada mi je jasno za dužu pauzu na vašem blogu,od sveg srca vam čestitam na pekrasnim kćerkama.Želim vam da i dalje vodite ovaj blog sa francuskim receptima i naravno ponekim savjetom.
Hvala Jabuka!! 🙂
Ovo je divan novi sajt, do kojeg sam došla na preporuku jedne svoje francuske prijateljice, iz dva razloga. Prvi, obožavam francusku kuhinju, a drugi je što obožavam francuski jezik. Dakle, radujem se novim receptima ali i usavaršavanju jezika.
Alors je te dis merci pour ce gentil commentaire. 😉
Još! Još! Još! Još! Encore! Encore! Encore! 🙂
Hvala Borise! Bit će još… 😉
Predivno! I u Beogradu se spremaju Vaši recepti 🙂
Drago mi je!! 🙂
Eto ja dodjoh iz Srbije za Francusku i obozavam njihovu kuhinju. Moze li recept za “Tarte flambée” volim da ga jedem al u srbiji nikako nemogu naci odgovarajucu zamenu za crème fraîche
A sto se padeza tice ne brini i rodjeni Yugosloveni imaju problema sa njima, a tek kakvih problema imamo mi pridoslice sa francuskim jezikom 😉
Bok Jasmina! Recept za “Tarte flambée” će definitivno biti (obožavam je) 🙂 ali bez ‘crème fraiche’ jer ni u Hr je nemamo.
Zamena je – slatka pavlaka – u srbiji proizvodi imlek. Hvala na divnim receptima. Udata sam za francuza. Obozavam francusku kuhinju. Ocekujem da objavite recept za Far Breton i Gâteau Tropézien.
Dobar Dan Delphine,
Moi c’est le contraire que je veut !!! Des recettes croates traduites en français !!!! On peut trouver ça quelque part aussi bien fait que votre site ???
Cordialement.
Bonjour Boris,
Vous trouverez quelques recettes sur mon autre site http://www.encroatie.com/gastronomie/recettes
Dobar dan Delphine,
sve najbolje želim vam u 2014.
Kako ste ? Što se desilo da više ne primam vaših novosti ?
Možete mi javiti na moj e-mail:valburga@hotmail.com.
Hvala u naprijed i sve najbolje želje vama i obitelji,
Valburga
Hvala Valburga! I Vama i Vašoj obitelj želim sve najbolje u Novoj 2014. Ne znam zašto ne primite više nove recepte na mail, možda zato što nisam već dugo ništa objavljivala… ako nije to onda ne vidim gdje je problem. Lijep pozdrav. Delphine
Dobar dan Delphine!
Hvala lijepa da ste se javili.Mislim da je onda sve u redu i sa mailom.
Uz najbolje želje vama i obitelji,
Valburga
Delphine,
Sajt je odlican i svaka vam cast na trudu!
Recept za Tarte Tatin je fantastican.
Hvala puno sto ste podijelili ove divne tradicionalne recepte sa svima nama!
Veliki pozdrav
Hvala najljepša Jovana!! 🙂
Jučer sam travila Tart Tatin i ja i muž smo ga smazali u dva i dva su četiri.Pravila sam i juhu od luka i napokon sam napravila specijalitet sa sirom Bušon koji sam naručila iz Italije odnosno Trsta i masno platila jedan a ja naručila 2 x 20 eura ali isplati se jer je specijalan.Morala sam čekati 1 mjesec jer u tim dućanima ga nemaju kad ti hoćeš nego kad se naruči onda te oni pozovu da su dobili i dođeš kupiti.Pravila sam i Noel panj za Božić
super recepti i još će biti .Veliki pozdrav Jabuka
Drago mi je što Vam se recepti sviđaju. Lijep pozdrav! 🙂
sjajan blog! Vaš hrvatski s krivim padežima je jako simpatičan. 😀
Hvala D.! 🙂
Ćao Delphine, moram da kažem da su recepti sjajni…za vikend sam ukućanima pravila Kraljevski kolač…da nešto što tako naivno izgleda može biti toliko ukusno je fantastično…samo sam još naribala malo narančine korice u fil…jednostavno zato što volim…htjela sam te zamoliti da mi pošalješ ako imaš recept za finansijere….skoro sam ih probla u jednoj francuskoj pekari i oborili su me s nogu…Hvala
Hvala Vesna! 🙂 Drago mi je da Vam se kolač svidio. Što se tiče Financiers slažem se s Vama, stvarno su predivni. Čim budem našla vremena ja ću Vam prevoditi recept i poslati na mail. Lijep pozdrav.
Moj je suprug odrastao u Francuskoj, a ja volim kuhati – dakle, Vaša stranica mi postaje novo nadahnuće!!! Hvala za trud koji ulažete u povezivanje ova dva naroda!
Hvala Majda! Drago mi je da Vam se blog sviđa. 🙂
Slučajno sam otkrila Vaš Blog i jako mi se sviđa! Probala sam raditi baskijsku piletinu po Vašem receptu i ispalo je kao u originalu koji sam probala u Parizu, u jednom restoranu! Nadam se da ću probati s vremenom i sve ostalo, jer volim kuhati i isprobavati nove kuhinje. Hvala na trudu pisanja na hrvatskom, to nam puno olakšava 🙂
Hvala Katarina! Drago mi je što Vam se blog sviđa. 🙂 Lijep pozdrav!
Hej, bog,
upravo sam otkrila ovaj sajt i jako mi se sviđa. Sretno!
Hvala Sanda! Pozdrav 🙂
hey Delphine, kći i ja smo oduševljene vašim blogom. Proučavale smo recept za macarons.Jaooo, javim što je ispalo (pripremila sam bjelanjke da stoje). Moja tinejđerica ih obožava pa zna otići na macarons u jednu našu poznatu slastičarnu, 1 keksić košta 6 kn.
Hvala Tanja! Obavezno javite kako je prošlo i pošaljete koju sliku 😉 Lijep pozdrav.
ah la grammaire croate par facile, je suis belge et j habite à Nin depuis 1992. ton blog est super, suis fan ❤
Merci Sonia ! 🙂
Dobar Dan. Ja sam rodjena u americi i predam francuskoj kuvanje/kuhinja u srednja skola. Roditelji su mi iz Serbia. Imam jedan pitanje… Trazim knjiga za kuvanje o francuskoj hrana/kuhinja sta je napisano na srpskom. Samo nadjem neke stari sta nemaju lepe slike iz Paris ili Francuskoj. Jel bi vi mogli da mi kazes ako ima i kako se zovu?? Hvala puno!
**Oprosti moje srpski!
Joj iskreno ne znam! 😦 Javit ću Vam se ako budem što našla. Lijep pozdrav.
Postovana Delphine, za Francusku sam jako vezana, naime, moj otac je proveo djetinjstvo u St Martin d’Estreaux (izmedju Vichy i Roanne), tamo mi i danas zíve dvije sestricne i prijatelji. Na taj nacin sam dobro upoznala francusku kuhinju i recepte.
Ipak mi je neobicno drago da odrzavate takav blog a jos vise, da pokusavate ljepotu Hrvatske pribliziti Francuzima, koji, kao sto ste i sami rekli, premalo znaju o lijepoj nasoj.
Samo tako nastavite.
Hvala lijepa!! 🙂
Sjajno! Oduševljena sam uopće cijelom idejom kako ste sve započeli, posebno mi je šarmantan način na koji pišete ( u smislu padeža) 🙂 sjajno, želim puuuno sreće i samo nastavite. Ovih par redaka koje sam pročitala su mi dodatno uljepšali dan. 🙂 Sutra idem na Dolac po prve namirnice za par vaših recepata, bit će to slatki vikend! 🙂
Hvala! Veselim se novim receptima!
Hvala Tihana!! I Vi ste mi uljepšali dan sa vašom komentarom! Hvala najljepša. 🙂
Draga gospođo Dephine, jako sam sretna što sam otkrila ovu Vašu stranicu. Trenutno živim u Lyonu i ponekad spremam francuska jela, a Vaš sajt mi jako pomaže! Genijalno! Merci bien et beaucoup de salutations de Lyon! 😀
Merci Vini !! 🙂
Tek sad sam otkrila ovaj blog. Prekrasno! Merci, Delphine!
Merci a vous Željka !!! 🙂
Grrrrrrrrhhh vidiš li ti draga Delphine koliko je sati, a ja još uvijek tragam za idealnom francuskom kuharicom i par dobrih receptića za božićne kolačiće…
Htjela sam te pitati imaš li možda neku dobru preporuku za kuharicu francuske hrane? Vi Francuzi stvarno znate što je prava hrana (oćeš slatko oćeš slano) – respect!!! Svi tvoji recepti koje sam probala bili su toliko dobri da sam baš svakog od njih morala opet ponoviti (o tome koliko sam puta pekla Financiere svojim sekama ne želim ni pričati) 😀
p.s. nadam se do ljeta i onom receptu Le Fraisier torte ;))
Puno pozdrava i samo naprijed! ;))
Hvala ti Diana!! 🙂 Drago mi je da ti se recepti sviđaju. Što se tiče kuharice nažalost ne mogu ti pomoći jer ne znam. A što se tiče Fraisier tu ti mogu pomoći i obečavam ti da će biti čim bude sezona jagode. 🙂 Lijepi pozdrav!
ja sam tek danas otkrila tvoj blog. naime, proslitjedan sam bila 5 dana u clermon ferrandu,i nazalost nigdje nisampronasla kolac paris-brest. u namjeri da ga sama napravim, naletjela sam na tvoj blog. moze jedan recept za paris-brest? 🙂
Bok Branka! Imam namjeru napraviti recept za Paris-Brest samo mi je problem što je malo teže jer treba koristiti ‘Pralin’ koji se ne prodaje u Hrvatskoj. Morat ću ga sama napraviti, pa kad budem uhvatila vremena… Lijep pozdrav.
dobar dan
odlična stranica čestitke! MOLIMO pišite i dalje lijepi pozdrav iz Dubrovnika
Hvala Milena!! Hoću, radim na novi recept koji će idući tjedan online. 🙂 Lijep pozdrav!
Poštovana, hvala Vam za trud. Blog mi se jako dopada.
Merci Neđad ! 🙂
Hvala puno Delphine, super si napisala da je ovo originalan recept. Danas pravim juhu za staru godinu. Sretna 2019 tebi i obitelji.
Hvala puno Zrinka!! 🙂 I Vama i Vašima sve najbolje.
Merci Delphine. C’est juste ce que je vien de chercher.Nastavi samo tako. Je te suit.
Poštovana, dečko moje kćerke je već skoro dvije godine izvan Francuske (pola godine u SLoveniji i godinu dana u Hrvatskoj) i već pomalo ima nostalgiju za Francuskom. Pogotovo za puževima. Ne znam gdje vi živite. On je u Splitu. Da li možda znate gdje bi se dalo kupiti svježe puževe da ga iznenadimo i da mu ih pripremimo?
Puževe uzgaja jedna gospođa u Matuljima blizu Rijeke.
Hvala, da znam i pisala sam joj ali nisam dobila odgovor a zanima me, da li se daju dobiti gdje u blizini Splita svježi.
Ili ih se može gdje ići pojesti.
[image: image.png]
pon, 5. tra 2021. u 04:47 Francuska Kuhinja napisao je:
> Estera commented: “Ili ih se može gdje iÄi pojesti.” >
Najljepša hvala za informacije. Pokušat ću ih kontaktirati.
Draga delfina,nemojte se sekirati zbog padeža meni je to slatko,nije hrvatski jezik kao ni ostali lak ali ako se potrudiš ipak se nauči.Moj muž je porijeklom talijan tu u Hrvatskoj i u Malom Lošinju živi od 1965 godine a kad je došao iz Pesara nikad prije nije čuo taj jezik i dan danas padeži su mu slaba strana.Koliko puta meni se obrati kao da sam muško,ja ga ispravim ali on poslije nekog vremena isto.Me je to simpatično.Za naučiti jezit treba razmišljati na tom jeziku .Nemoj te se sekirati ,jer ipak je lijepo da kad ste već odlučili živjeti kod nas da ste prihvatili naš jezik,i ostalo to je za pohvalu. Samo naprijed Sretan Uskrs Vama i vašoj obitelji koja je prekrasna Jabuka
pon, 5. tra 2021. u 10:47 Francuska Kuhinja napisao je:
> Estera commented: “Najljepša hvala za informacije. Pokušat ću ih > kontaktirati.” >
Pozdrav malo sam surfala u Dalmaciji nisam našla niti jednu farmu nego ima u Virovitici OPG Mirko Kufner i još jedna ima u Slatini a to je sve u Slavoniji LP Jabuka toliko za vaš upit
pon, 5. tra 2021. u 07:55 Jabuka LaliÄ napisao je:
> [image: image.png] > > pon, 5. tra 2021. u 04:47 Francuska Kuhinja > napisao je: > >> Estera commented: “Ili ih se može gdje iÄi pojesti.” >>
Bonjour Delphine !
Je suis française moi aussi et je suis arrivée en Croatie en mars 2021. Mon professeur de croate m’a parlée de votre blog et de la fameuse « Zwiebelkuche ». Étant alsacienne, la recette m’a interpelée !
C’est un plaisir de lire un blog de cuisine française pour les croates, bravo !
Au plaisir de vous lire ☺️
Bok
Bonjour Romy,
Merci pour ton message. N’hesite pas a me contacter a contact@encroatie.com et m’en dire plus a ton sujet, ou tu habites et ce qui t’as amene en Croatie… 🙂
A bientot,
Delphine