O meni

2016

Bonjour !

Zovem se Delphine i ja sam iz Francuske, živim u Hrvatskoj od 2001. godine.

Nakon turističkih studija i rada u turizmu, primjetila sam da Francuzi i dalje premalo znaju o Hrvatskoj, te sam 2010. godine kreirala site-a www.encroatie.com da bih podjelila moga iskustva s njima.
Site je na francuskom jeziku i daje informacije o Hrvatskoj  : turistički vodić, recepti hrvatske kuhinje, tečajevi hrvatskog jezika, blog o putovanjima i mnogo više.

Godinu dana poslije kreirala sam blog ‘Francuska kuhinja‘ da bih s Vama podijelila najbolje recepte francuske kuhinje. Naći ćete tu sve klasike i manje poznate recepte.
Jedini recept koji neće naći je ‘francuska salata’ koju u Francuskoj zovemo ‘Makedonska salata’. 🙂

Od kada živim u Hrvatskoj mogu reći da jedina stvar koja mi se ne sviđa su padeže 😉 i to ćete sigurno primjetiti. Zamolila sam moga supruga Marko da mi pomaže i provjeri greške ali on misli da je ‘originalna verzija’ nabolja …
Tako da Dragi moji žao mi je ali morat ćete se sami snaći, ako ne razumijete što želim reći možete  ostaviti komentar ili me kontaktirati mailom na : contact@encroatie.com

Što još dodati? Ja sam mama 2 prekrasne blizanke Sara i Elena rođene 2012. god i još jedna prekrasna curica Marina rođena 2014. god. Bit će Vam jasno da imam pune ruke posla ali dat ću sve od sebe raditi što češće na blogu.

Nadam se da ćete uživati u ovom blogu te da ćete upoznati malo bolje francusku kuhinju, regije i tradiciju.

Svima Vama želim Bon appétit !

Delphine

82 comments on “O meni

  1. Dunja kaže:

    Čestitam na novom sajtu, bit ću tvoja vjerna čitateljica:)

  2. Tamara kaže:

    Čestitke na ovom webu, ja se radujem pratiti te (možemo li na ti?) 🙂 Lako za padeže, važna je dobra hrana a nje koliko vidim neće nedostajati 🙂
    Pozdrav,
    Tamara

  3. jubistacha kaže:

    I ja se pridrižujem čestitkama. Evo postajem pratitelj 😉

  4. Cvaj kaže:

    Super sajt! Padeži nisu bitni (sigurna sam da niti tvoj Marko nije s njima na “ti”, zato se tako šarmerski izvukao 😉 )i jako se veselim novim stvarima!

  5. Jabuka kaže:

    Svaka kuhinja svijeta ima nešto dobro ali niti jedna kao francuska.Obožavam fr.kuhinju i zato sam se logirala jer jer napokon imamo jednu gospođu francuskinju koja će pisati o francuskim receptima.
    Hvala Delphine
    Jabuka

    • Jabuka kaže:

      Napravila sam juhu od luka,fantastična je napravila sam casoletes,fantastičan je ,jučer mi je došao prijatelj iz Italije i kupio mi je sir Rebashon kako se zove(teško mi je zapamtiti)pa ću napraviti sa njim i špekom i krumpirom,samo u italiji je jako skup jer ga nema svadje on ga je morao čekati da ga dobiju,inače on živi u Trstu i košta 20 euro jedna forma.Malo je preskupo ali za papati se isplati ,jer inače kako bih znala dali je taj specijalitet dobar.za Božić pravim PANJ.
      želim ti još puno uspjeha sa tvojim receptima i sve najbolje tebi i tvojoj obitelji za 2014 želi Jabuka

      • Hvala Jabuka!! 🙂 Je skupo za Reblochon jer u Francuskoj je puno jeftinije ali mislim da se stvarno isplati probati. Hvala na lijepim željama, i Vama i Vašoj obitelji želim sve najbolje u Novoj 2014.

  6. Snježa kaže:

    Čestitam na novom sajtu a što se tiče padeža meni se sviđa. Baš je originalno i simpatično!

  7. Jabuka kaže:

    meni se također sviđa ovo u padežima ,jer meni je muž talijan pa znam kako je to,iako je već u Hrvatskoj 48 god,još uvijek ti padeži mu ne sjedaju.
    Zato i Delphine naprijed sa tvojom kuhinjom i padežima

  8. Ivana kaže:

    E, super ideja za blog… odmah mi je upalo u oci Francuzi se pise velikim slovom, ostalo nije tako strasno… Iskreno, i oni kojima su Hrvatski ili Srpski maternji jezici kubure sa padezima:) Znam kako ti je jer ja isto pisem blog koji nije na mom jeziku, ali ja ga dajem mojoj drugarici koja ga edituje. To za “Mekedonsku salatu”… pre neki dan su mi bili prijatelji, Amerikanci, koji su me ubedjivali kako su na Siciliji jeli tu salatu, prvo su pomislili da je moja ruska ustvari makedonska, a ja sam bila u fazonu “No way”. Dakle istina je. Malo sam prosla tvojim blogom i svidja mi se… neka jela su se nasla i na mom blogu. Sve najbolje, Ivana

  9. Bojan kaže:

    Super ideja,pratiću te redovno a samo kad mi nesto uspije ću se javiti.Velika podrška i čujemo se.Sretno i tebi a i nama koji ćemo sve ovo probati sprovesti udjelo.Pozz i Marku.

  10. Muffin kaže:

    Vau, fantastično, Julia Child hrvatskih kuharica. Recepti su fantastični, sve ću isprobati (osim puževa :)).

  11. marie kaže:

    je suis nova sljedbenica.Hvala na krasnom blogu i receptima u slikama.Konačno autentični francuski recepti “korak po korak” – za nas gastro frankofile DIVOTA
    Merci beaucoup encore…

  12. Hvala svima!!! 🙂 Merci beaucoup !

  13. anitkica kaže:

    baš sam tražila nešto tako. super!! što se tiče padeža, imamo jih svi koji smo doseljeni u Hrvatsku :D. taklo da, jebga :)))

  14. quiche kaže:

    recepti su super samo su malo mjerne jedinice zeznute naprimjer sta ti znaci cl dali je to decilitar

  15. kuhinje kaže:

    Stvarno je lepo videti da je neko iz francuske dosao u hr da zivi. Obicno svi idu za balkana… Po meni mnogo grese i stvarno je lepo kod nas.

    Jeste da je malo losija ekonomska sitvacija ali kad bi se svi trudili i zalagali bilo bi daleko bolje.

    Blog je stvarno vise nego dobar, sve pohvale za autora.

  16. naya kaže:

    Hocemo jos recepata’ obozavam francusku kuhinju tako da sam presretna sto sam mogu pratiti ovaj blog

  17. tanja kaže:

    super su recepti!

  18. Valburga kaže:

    Posebne čestitke za vaš doprinos na blogu od još jedne frankofilice iz Slovenije.
    Vrlo drago mi je da mogu pratiti vaš blog i uživati u vašim prijedlozima.
    Želim vam i dalje puno uspjeha i radosti kod stvaranja novih ideja i sustreta između dvije zemlje Hrvatske i Francuske.

  19. Jabuka kaže:

    Sada mi je jasno za dužu pauzu na vašem blogu,od sveg srca vam čestitam na pekrasnim kćerkama.Želim vam da i dalje vodite ovaj blog sa francuskim receptima i naravno ponekim savjetom.

  20. brankar kaže:

    Ovo je divan novi sajt, do kojeg sam došla na preporuku jedne svoje francuske prijateljice, iz dva razloga. Prvi, obožavam francusku kuhinju, a drugi je što obožavam francuski jezik. Dakle, radujem se novim receptima ali i usavaršavanju jezika.

  21. Boris kaže:

    Još! Još! Još! Još! Encore! Encore! Encore! 🙂

  22. Ivana Boric kaže:

    Predivno! I u Beogradu se spremaju Vaši recepti 🙂

  23. Jasmina kaže:

    Eto ja dodjoh iz Srbije za Francusku i obozavam njihovu kuhinju. Moze li recept za “Tarte flambée” volim da ga jedem al u srbiji nikako nemogu naci odgovarajucu zamenu za crème fraîche :/ A sto se padeza tice ne brini i rodjeni Yugosloveni imaju problema sa njima, a tek kakvih problema imamo mi pridoslice sa francuskim jezikom 😉

    • Bok Jasmina! Recept za “Tarte flambée” će definitivno biti (obožavam je) 🙂 ali bez ‘crème fraiche’ jer ni u Hr je nemamo.

      • Emina kaže:

        Zamena je – slatka pavlaka – u srbiji proizvodi imlek. Hvala na divnim receptima. Udata sam za francuza. Obozavam francusku kuhinju. Ocekujem da objavite recept za Far Breton i Gâteau Tropézien.

  24. Boris kaže:

    Dobar Dan Delphine,

    Moi c’est le contraire que je veut !!! Des recettes croates traduites en français !!!! On peut trouver ça quelque part aussi bien fait que votre site ???

    Cordialement.

  25. Valburga kaže:

    Dobar dan Delphine,

    sve najbolje želim vam u 2014.

    Kako ste ? Što se desilo da više ne primam vaših novosti ?
    Možete mi javiti na moj e-mail:valburga@hotmail.com.

    Hvala u naprijed i sve najbolje želje vama i obitelji,

    Valburga

    • Hvala Valburga! I Vama i Vašoj obitelj želim sve najbolje u Novoj 2014. Ne znam zašto ne primite više nove recepte na mail, možda zato što nisam već dugo ništa objavljivala… ako nije to onda ne vidim gdje je problem. Lijep pozdrav. Delphine

      • Valburga kaže:

        Dobar dan Delphine!

        Hvala lijepa da ste se javili.Mislim da je onda sve u redu i sa mailom.

        Uz najbolje želje vama i obitelji,

        Valburga

  26. Jovana kaže:

    Delphine,
    Sajt je odlican i svaka vam cast na trudu!
    Recept za Tarte Tatin je fantastican.
    Hvala puno sto ste podijelili ove divne tradicionalne recepte sa svima nama!
    Veliki pozdrav

  27. Jabuka kaže:

    Jučer sam travila Tart Tatin i ja i muž smo ga smazali u dva i dva su četiri.Pravila sam i juhu od luka i napokon sam napravila specijalitet sa sirom Bušon koji sam naručila iz Italije odnosno Trsta i masno platila jedan a ja naručila 2 x 20 eura ali isplati se jer je specijalan.Morala sam čekati 1 mjesec jer u tim dućanima ga nemaju kad ti hoćeš nego kad se naruči onda te oni pozovu da su dobili i dođeš kupiti.Pravila sam i Noel panj za Božić
    super recepti i još će biti .Veliki pozdrav Jabuka

  28. D. kaže:

    sjajan blog! Vaš hrvatski s krivim padežima je jako simpatičan. 😀

  29. Vesna kaže:

    Ćao Delphine, moram da kažem da su recepti sjajni…za vikend sam ukućanima pravila Kraljevski kolač…da nešto što tako naivno izgleda može biti toliko ukusno je fantastično…samo sam još naribala malo narančine korice u fil…jednostavno zato što volim…htjela sam te zamoliti da mi pošalješ ako imaš recept za finansijere….skoro sam ih probla u jednoj francuskoj pekari i oborili su me s nogu…Hvala

    • Hvala Vesna! 🙂 Drago mi je da Vam se kolač svidio. Što se tiče Financiers slažem se s Vama, stvarno su predivni. Čim budem našla vremena ja ću Vam prevoditi recept i poslati na mail. Lijep pozdrav.

  30. Majda kaže:

    Moj je suprug odrastao u Francuskoj, a ja volim kuhati – dakle, Vaša stranica mi postaje novo nadahnuće!!! Hvala za trud koji ulažete u povezivanje ova dva naroda!

  31. Katarina kaže:

    Slučajno sam otkrila Vaš Blog i jako mi se sviđa! Probala sam raditi baskijsku piletinu po Vašem receptu i ispalo je kao u originalu koji sam probala u Parizu, u jednom restoranu! Nadam se da ću probati s vremenom i sve ostalo, jer volim kuhati i isprobavati nove kuhinje. Hvala na trudu pisanja na hrvatskom, to nam puno olakšava 🙂

  32. Sanda kaže:

    Hej, bog,
    upravo sam otkrila ovaj sajt i jako mi se sviđa. Sretno!

  33. Tanja kaže:

    hey Delphine, kći i ja smo oduševljene vašim blogom. Proučavale smo recept za macarons.Jaooo, javim što je ispalo (pripremila sam bjelanjke da stoje). Moja tinejđerica ih obožava pa zna otići na macarons u jednu našu poznatu slastičarnu, 1 keksić košta 6 kn.

  34. sonia kaže:

    ah la grammaire croate par facile, je suis belge et j habite à Nin depuis 1992. ton blog est super, suis fan ❤

  35. mystoryisfood kaže:

    Dobar Dan. Ja sam rodjena u americi i predam francuskoj kuvanje/kuhinja u srednja skola. Roditelji su mi iz Serbia. Imam jedan pitanje… Trazim knjiga za kuvanje o francuskoj hrana/kuhinja sta je napisano na srpskom. Samo nadjem neke stari sta nemaju lepe slike iz Paris ili Francuskoj. Jel bi vi mogli da mi kazes ako ima i kako se zovu?? Hvala puno!
    **Oprosti moje srpski!

  36. cukrica04 kaže:

    Postovana Delphine, za Francusku sam jako vezana, naime, moj otac je proveo djetinjstvo u St Martin d’Estreaux (izmedju Vichy i Roanne), tamo mi i danas zíve dvije sestricne i prijatelji. Na taj nacin sam dobro upoznala francusku kuhinju i recepte.
    Ipak mi je neobicno drago da odrzavate takav blog a jos vise, da pokusavate ljepotu Hrvatske pribliziti Francuzima, koji, kao sto ste i sami rekli, premalo znaju o lijepoj nasoj.
    Samo tako nastavite.

  37. Tihana kaže:

    Sjajno! Oduševljena sam uopće cijelom idejom kako ste sve započeli, posebno mi je šarmantan način na koji pišete ( u smislu padeža) 🙂 sjajno, želim puuuno sreće i samo nastavite. Ovih par redaka koje sam pročitala su mi dodatno uljepšali dan. 🙂 Sutra idem na Dolac po prve namirnice za par vaših recepata, bit će to slatki vikend! 🙂
    Hvala! Veselim se novim receptima!

  38. vini kaže:

    Draga gospođo Dephine, jako sam sretna što sam otkrila ovu Vašu stranicu. Trenutno živim u Lyonu i ponekad spremam francuska jela, a Vaš sajt mi jako pomaže! Genijalno! Merci bien et beaucoup de salutations de Lyon! 😀

  39. Tek sad sam otkrila ovaj blog. Prekrasno! Merci, Delphine!

  40. Diana kaže:

    Grrrrrrrrhhh vidiš li ti draga Delphine koliko je sati, a ja još uvijek tragam za idealnom francuskom kuharicom i par dobrih receptića za božićne kolačiće…
    Htjela sam te pitati imaš li možda neku dobru preporuku za kuharicu francuske hrane? Vi Francuzi stvarno znate što je prava hrana (oćeš slatko oćeš slano) – respect!!! Svi tvoji recepti koje sam probala bili su toliko dobri da sam baš svakog od njih morala opet ponoviti (o tome koliko sam puta pekla Financiere svojim sekama ne želim ni pričati) 😀
    p.s. nadam se do ljeta i onom receptu Le Fraisier torte ;))
    Puno pozdrava i samo naprijed! ;))

    • Hvala ti Diana!! 🙂 Drago mi je da ti se recepti sviđaju. Što se tiče kuharice nažalost ne mogu ti pomoći jer ne znam. A što se tiče Fraisier tu ti mogu pomoći i obečavam ti da će biti čim bude sezona jagode. 🙂 Lijepi pozdrav!

  41. Branka kaže:

    ja sam tek danas otkrila tvoj blog. naime, proslitjedan sam bila 5 dana u clermon ferrandu,i nazalost nigdje nisampronasla kolac paris-brest. u namjeri da ga sama napravim, naletjela sam na tvoj blog. moze jedan recept za paris-brest? 🙂

    • Bok Branka! Imam namjeru napraviti recept za Paris-Brest samo mi je problem što je malo teže jer treba koristiti ‘Pralin’ koji se ne prodaje u Hrvatskoj. Morat ću ga sama napraviti, pa kad budem uhvatila vremena… Lijep pozdrav.

  42. MILENA kaže:

    dobar dan

    odlična stranica čestitke! MOLIMO pišite i dalje lijepi pozdrav iz Dubrovnika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s