Iles flottantes je desert poznat diljem svijeta ali je porijeklom iz Francuske. Na Engleskom je poznat kao Floating islands (plutajući otoci), na Francuskom se također naziva Oeufs à la neige (jaja u snijegu), a na Hrvatskom bi bilo Paradižot ili Šnenokle.
Odličan je desert, drugačije, i najbolje je da sigurno imate sve sastojke u frižideru, jer Vam jedino treba jaja, mlijeko i šečer! (dobro možda nemate vanilije ali možete uvijek dodati vanilin šečer, u tom slučaju smanjite količinu šečera).
.
Namirnice:
600 ml mlijeka 2,8%
6 jaja
200 g šečera
1 mahuna vanilje
.
.
.
1 – Narezati mahunu vanilije po dužini i izvaditi sjemenke.
.
.
.
.
2 – Staviti mlijeka u lonac, dodati mahunu vanilje i sjemenke.
Čim zavrije maknuti lonac s vatre i ostaviti tako 5 mn da primi okus vanilje.
.
.
.
3 – Miješati žumanjke sa 70 g šečerom dok ne posvjetle.
.
.
.
.
4 – Dodati mlijeka (prvo ukloniti mahunu) stalno miješajući i vratiti sve u lonac na srednju vatru.
.
.
.
.
4 – Stalno miješati da ne bi se krema zalijepila na dnu lonca. Pazite krema ne smije zavrijeti!
Ovako ćete znati jeli krema gotova: krema je kuhana čim oblaže kuhaču, odnosno kad možete prstom ostaviti trag na kuhaču. To će se dogoditi otprilike kad nestane pjena na vrhu kreme.
Tada maknuti lonac s vatre, i pustiti kremu da dođe do sobne temperature tu i tamo miješajući da ne bi se stvorila koru. Onda je stavite u frižider.
Krema će se zgusnuti dok se bude ohladila.
5 – Tući bjelanjke sve dok pjena ne postane čvrsta.
Dodati 30 g šečera i tuči u čvrsti snijeg.
.
.
.
6 – Treba snijega kuhati u kipuću vodu.
Možete korisiti dvije žlice da biste ga oblikovali ili bolje izbor po meni da koristite najbolje aparat što imate kući, odnosno Vaše ruke!
Napravite kuglu i kuhati jednu minutu u kipuću vodu, okrenuti nakon 30 sekundi.
.
7 – Stavljati ih na kuhinjski papir da upije višak vode.
.
.
.
.
8 – Napraviti tekući karamel za dekoraciju. Ništa tu komplicirano ako pratite ove korake.
Prvo staviti 100g šečera u lonac (bez vode) na srednju vatru.
Nikako ne smijete miješati kuhaćom nego već lonac tresti da bi se šečer počeo topiti i pretvoriti u homogenu masu.
9 – Čim se potpuno šečer pretvorio u karamel dodati kipuće vode (da ne bude prevelika razlika u temperaturi jer je karamel ekstremno vruče i tada je opasno dodati hladne vode). Najbolje je da koristite vodu iz lonca gdje ste kuhali snijega od bjelanjke.
Za ovu količinu šečera dodati za početak 8 žlica vode. Tada če se karamel učvrstiti ali ostaviti na srednju vatru pa će se opet rastopiti.
Možete odvojiti tekući karamel u neku posudu, i dodati još vode dok karamel koji je ostao u loncu se ne bude potpuno rastopio. Ostaviti na sobnu temperaturu da se ohladi.
10 – Uliti kremu u čašu ili posudu po Vašem izboru. Dodati snijeg od bjelanjka, malo karamela i eventualno pržene listiće od badema za dekoraciju.
Et voilà !
Bon appétit !