Pêche Melba (izgovara se peš melba) je jedan od najpoznatih francuskih deserata. Izmislio ga je Auguste Escoffier (1846 – 1935) kuhar koji je zaslužan za nekoliko remek djela iz francuske kuhinje, kao što su svjetske poznate ‘Crêpes Suzette‘.
Pêche Melba je desert na bazi sladoleda od vanilje, breskve i maline. Escoffier ga je izmislio dok je radio u hotelu Savoy u Londonu (negdje oko1893. god.) u čast slavne australske pjevačice Nellie Melba, koja je tada boravila u hotelu. I ako ga je izmislio bez šlaga, danas se uvijek servira sa šlagom.
.
2 breskve
100 g maline
2 kugle sladoleda od vanilje
Pola mahuna vanilje
100 g šečera
30 g šečera u prahu
10 g listića od badema
Šlag
.
1 – Izvadite sjemenke iz polovice mahune vanilije.
Drugu polovicu držite u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer.
.
.
.
.
.
.
.
3 – Stavite sjemenke vanilije i mahunu u lonac sa šečerom i litru vode na jaku vatru.
.
.
.
.
4 – Kad voda prokuha staviti breskve i kuhati na laganu vatru 10 minuta.
.
.
.
.
5 – Dok se kuha možete pripremiiti ‘coulis od maline’.
‘Coulis‘ se izgovara kuli, to je gusti umak koji se obićno radi od voče.
Za to trebate miksati svježe maline sa šečerom u prahu. Držati u hladnjaku.
.
6 – Listići od bademe pržite u tavi, bez ičega (bez ulje itd).
Pazite da nije prejaka vatra da ne bi izgorjele i često miješajte dok ne budu dobile lijepu boju.
.
.
.
7 – Kad su se breskve kuhale 10 minuta izvadite ih iz lonca i ostavite ih da dođu do sobne temperature.
Tada možete ih rezati na pola i odstraniti koštice. Nemojte probati to napraviti prije što ste ih kuhale, tada će se raspadati, te će Vam biti puno lakše kad budu kuhane.
.
8 – Sad je jednostavno: stavite u čašu za sladoled coulis od maline…
.
.
.
.
…kuglu sladoleda od vanilje, 2 polovice breskve…
.
.
.
.
… još coulis (nemojte skroz pokriti breskve,čisto da bude ljepše) te šlag i listiće od badema.
Naravno trebalo bi se napraviti domaći šlag od tekuće vrhnje, ja nisam imala vremena pa sam se odlučila za najednostavnu verziju, šlag iz dučana. 😦
.
Et voilà !
Odličan je desert kad imate goste jer možete sve pripremiti unaprijed, coulis od maline i kuhane breskve držite u hladnjaku, listiće bademe pržite i ostavite sa strane. Na kraju Vam ostaje samo da sve posložite u čašu.
S obzirom da je kratka sezona za maline i breskve, ljudi u Francuskoj često koriste breske iz konzerve, i zmrznute maline.
Bon appétit !
Mnjami,zvuci dobro! Hvala na receptu
Nema na čemu! 🙂
Draga, ovo je prekrasno! Desert je predivan, jako volim ovakve slastice, i hvala na korak-po-korak receptu 🙂
Hvala Tamara! 🙂
Jednostavno i jako ljetno. Budem ovo spremala sa svojim curicama.
Je, idealno za ljeto, i tako lako napraviti da mogu i djecu sudjelovati. 🙂 Pozdrav!
Ja sam bila uvjerena da je to Australski desert jer sam tamo čula za njega, ali super mi je priča sa početka posta gdje saznajem da zapravo potiče iz Francuske 🙂 Divno izgleda! 🙂
Je, baš francuski! 🙂 Hvala Tihana.
[…] je i Pêche Melba, na bazi sladoleda i breskve ali o tome ćemo preko ljeta kad bude sezona za […]