Pêche Melba

Peche 'breskva' Melba

Pêche Melba (izgovara se peš melba) je jedan od najpoznatih francuskih deserata. Izmislio ga je Auguste Escoffier (1846 – 1935) kuhar koji je zaslužan za nekoliko remek djela iz francuske kuhinje, kao što su svjetske poznate ‘Crêpes Suzette‘.

Pêche Melba je desert na bazi sladoleda od vanilje, breskve i maline. Escoffier ga je izmislio dok je radio u hotelu Savoy u Londonu (negdje oko1893. god.) u čast slavne australske pjevačice Nellie Melba, koja je tada boravila u hotelu. I ako ga je izmislio bez šlaga, danas se uvijek servira sa šlagom.

.

Namirnice za 2 osobe: Peche Melba - Namirnice

2 breskve
100 g maline
2 kugle sladoleda od vanilje
Pola mahuna vanilje
100 g šečera
30 g šečera u prahu
10 g listića od badema
Šlag

.

peche-melba-011 – Izvadite sjemenke iz polovice mahune vanilije.

Drugu polovicu držite u zatvorenoj posudi sa 300 g šečerom, nakon 10 dana šečer će primiti arome vanilije i imat ćete predivan ‘home made’ vanilin šečer.

.
.

peche-melba-022 – Oguliti breskve.

.

.

.

.

.

peche-melba-033  – Stavite sjemenke vanilije i mahunu u lonac sa šečerom i litru vode na jaku vatru.

.

.

.

.

peche-melba-044 –  Kad voda prokuha staviti breskve i kuhati na laganu vatru 10 minuta.

.

.

.

.

peche-melba-055 – Dok se kuha možete pripremiiti ‘coulis od maline’.

Coulis‘ se izgovara kuli, to je gusti umak koji se obićno radi od voče.

Za to trebate miksati svježe maline sa šečerom u prahu. Držati u hladnjaku.

.

peche-melba-066 – Listići od bademe pržite u tavi, bez ičega (bez ulje itd).

Pazite da nije prejaka vatra da ne bi izgorjele i često miješajte dok ne budu dobile lijepu boju.

.

.

.

peche-melba-077 – Kad su se breskve kuhale 10 minuta izvadite ih iz lonca i ostavite ih da dođu do sobne temperature.

Tada možete ih rezati na pola i odstraniti koštice. Nemojte probati to napraviti prije što ste ih kuhale, tada će se raspadati, te će Vam biti puno lakše kad budu kuhane.

.

peche-melba-088 – Sad je jednostavno: stavite u čašu za sladoled coulis od maline…

.

.

.

.

peche-melba-09…kuglu sladoleda od vanilje, 2 polovice breskve…

.

.

.

.

peche-melba-11… još coulis (nemojte skroz pokriti breskve,čisto da bude ljepše) te šlag i listiće od badema.

Naravno trebalo bi se napraviti domaći šlag od tekuće vrhnje, ja nisam imala vremena pa sam se odlučila za najednostavnu verziju, šlag iz dučana. 😦

.

peche-melba-10

Et voilà !

Odličan je desert kad imate goste jer možete sve pripremiti unaprijed, coulis od maline i kuhane breskve držite u hladnjaku, listiće bademe pržite i ostavite sa strane. Na kraju Vam ostaje samo da sve posložite u čašu.

S obzirom da  je kratka sezona za maline i breskve, ljudi u Francuskoj često koriste breske iz konzerve, i zmrznute maline.

Bon appétit !

9 comments on “Pêche Melba

  1. Dunja kaže:

    Mnjami,zvuci dobro! Hvala na receptu

  2. Draga, ovo je prekrasno! Desert je predivan, jako volim ovakve slastice, i hvala na korak-po-korak receptu 🙂

  3. Dalmatian Mom kaže:

    Jednostavno i jako ljetno. Budem ovo spremala sa svojim curicama.

  4. Ja sam bila uvjerena da je to Australski desert jer sam tamo čula za njega, ali super mi je priča sa početka posta gdje saznajem da zapravo potiče iz Francuske 🙂 Divno izgleda! 🙂

  5. […] je i Pêche Melba, na bazi sladoleda i breskve ali o tome ćemo preko ljeta kad bude sezona za […]

Odgovori na Francuska kuhinja Otkaži odgovor